Teisėsaugą į knygų rašymą iškeitusi Živilė atskleidė, kas padėjo apsispręsti pakeisti karjerą

Priešmokyklinukę Urtę ir trimetį Hubertą auginanti vilnietė Živilė Labutė prieš kelias savaitės pristatė savo naują knygą vaikams „Sesė“. Rašytoja prisipažįsta, kad apie kūrybinį kelią niekad nesvarstė ir tik susidėliojusios aplinkybės paskatino pakeisti karjerą – iš teisėsaugos sistemos darbuotojos tapti edukologe ir rašytoja.

 Edvard Blaževič nuotr.
 Edvard Blaževič nuotr.
 Edvard Blaževič nuotr.
 Edvard Blaževič nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Apr 13, 2024, 3:37 PM

Įkvėpė kolegė

Batų pardavėja, administratorė ir teisėsaugos specialistė. Karjera, kuri dabar, kalbant su Živile, atrodo visai ne apie ją. Edukologiją baigusi moteris tik gimus vaikams nusprendė grįžti į švietimą, o ten atrado dar vieną savo aistrą – kūrybą.

„Vaikystėje nerašiau ir ilgą laiką maniau, kad su kūryba nieko bendro neturiu. Tik tapus mama pasiryžau darbo pokyčiams ir savy atradau kūrybinę pusę“, – prisipažįsta ji.

Ž. Labukė yra išleidusi lavinamųjų užduočių knygelių vaikams, rašymo užduočių 6–7 metų mažyliams, dienoraštį vaikams, o dabar pristato pirmąją knygą.

„Besidarbuojant mokykloje, kurioje mokiau priešmokyklinukus, sutikau kolegę, jos įkvėpta sukūriau pirmosios užduočių knygos rankraštį ir jį nusiunčiau vienai leidyklai. Leidykla susidomėjo, kartu išleidome vieną knygelę, paskui antrą. Taip viskas ir prasidėjo“, – prisimena Živilė.

Personažas – pagal pavardę

Pirmąsias užduočų knygas išleido leidykla – moteris džiaugiasi, kad taip buvo paprasčiau, o dabar ji šio darbo nusprendė imtis pati.

„Reikėjo drąsos knygas išleisti savarankiškai. Tuomet pati turėjau viskuo rūpintis. Buvo didelis noras pabandyti, pažiūrėti kaip viskas vyksta, kai visos autorinės teisės priklauso man, kokios sėkmės kūrinys gali sulaukti, dėl to surizikavau“, – pasakoja Ž. Labukė.

Nusprendusi imtis viso darbo ir atsakomybės pati, Živilė sugalvojo savo prekinį ženklą – „Gudri lapė“.

„Žinojau, kad personažas vaikams yra būtinas ir lapė į galvą šovė be ilgų ieškojimų. Mano pavardė prie to prisidėjo. Tapus Labute, karts nuo karto būdavau pavadinta ir lapute. Pirmieji leidiniai yra edukaciniai, tad žodis „gudri“ taip pat nesunkiai rado savo vietą pavadinime“, – juokiasi moteris.

Veda ir edukacijas

Naujausia knyga „Sesė“ skirta 4–7 metų vaikams. Ji tinkama tiems, kurie svajoja apie dar vieną šeimos narį, kurie jo laukia ir pagaliau sulaukė.

„Idėja galvoje užgimė 2021 metais, man pačiai susilaukus antragimio sūnaus. Nors knygoje nėra pasakojama mano asmeninė istorija, bet tapsmas mama antrą kartą manyje sukėlė įvairiausių minčių, kurios realizavosi knygos pavidalu. Prireikė ilgų trejų metų, kol knyga išvydo dienos šviesą. Knygos dedikacijoje esu nurodžiusi, kad ją skiriu savo vaikams. Drąsiai galiu sakyti, kad „Sesė“ – įkvėpta motinystės“, – prisipažįsta rašytoja.

Be rašymo Živilė ir toliau darbuojasi su vaikais – pagal kultūros pasą veda edukacijas vaikams, lankosi mokykloje, edukuoja mokinius: „Be to, bendradarbiauju su viena leidykla, siekiame kartu sukurti kokybiškų ir smagių leidinių priešmokyklinio amžiaus vaikams.“

Iššūkių netrūksta

Jei mama rašytoja, tai turbūt ir vaikai privalo daug skaityti? Živilė juokiasi, kad išties, šeimoje turi ritualą skaityti lovoje prieš miegą.

„Tiesa, tą dažniau darau aš. Skaitau su dideliu susidomėjimu, įdomu patyrinėti kitų autorių kūrybą. Vaikams skaitymas prieš miegą tapo toks įprastas, kad greitai gautume barti, jei sugalvotume kurį vakarą skaitymą praleisti. Kai turi noro, dukrelė skiemenuodama skaito ir pati“, – šypsosi mama.

Paprašyta išskirti bent vieną mėgstamiausią vaikišką knygą, Ž. Labutė renkasi klasikinį kūrinį – Janoscho „Panama labai graži“. Kai vaikai ūgtels planuoja juos supažindinti su Astrid Lindgren kūryba.

Pastarieji keleri metai – pokyčių laikas Živile, bet ir dabar rašytoja ir edukologė prisipažįsta, kad iššūkių netrūksta.

„Sunku rasti kelią į žmonių širdis. Nėra taip paprasta išvis būti pastebėtai, tarp visos gausios pasiūlos. Kuriančiam žmogui baisiausia yra tyla. Tada kyla klausimas, kam visa tai darau?! Todėl labai laukiu grįžtamojo ryšio, o juo žmonės dalintis neskuba.

Nežinau, ką sakysiu po daugiau metų, bet šiandien atrodo, kad gerą sprendimą priėmiau po motinystės „atostogų“ negrįžti į senąją darbovietę, sukti į mokyklą, o paskui pasinerti į kūrybą, – teigia Ž. Labutė.

Ji ir toliau planuoja rašyti, leisti knygas vaikams, vesti edukacijas. Pokalbio pabaigoje net išduoda, kad turi planų išleisti knygą patiems mažiausiems, 0–3 metų skaitytojams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.