Ilgiems karantino vakarams: geriausi stalo žaidimai visai šeimai

Karantino laikotarpiu leidžiant daugiau laiko namuose vaikai užduoda du dažniausius klausimus – ką suvalgyti ir ką veikti? Gardžių receptų rasite rubrikoje „Skonis“, o žemiau išvardijame, kokie yra patys įdomiausi stalo žaidimai šeimai su įvairaus amžiaus vaikais. Juos visus galite įsigyti internetu Lietuvoje net neiškišę nosies iš namų.

 Stalo žaidimai šeimai skirti ne tik smagiam laiko praleidimui, bet ir lavinantys įvairius vaikų gebėjimus.
 Stalo žaidimai šeimai skirti ne tik smagiam laiko praleidimui, bet ir lavinantys įvairius vaikų gebėjimus.
 Stalo žaidimai vyresniems (iš kairės į dešinę nuo viršaus): „Stone Age", „Camel Up", „CVlizacijos“, „7 Wonders: Duel“, „Colt Express“, „Splendor".
 Stalo žaidimai vyresniems (iš kairės į dešinę nuo viršaus): „Stone Age", „Camel Up", „CVlizacijos“, „7 Wonders: Duel“, „Colt Express“, „Splendor".
Reakciją skatinantys stalo žaidimai (iš kairės į dešinę nuo viršaus): „Blitz 5 iki 12“, „Jungle Speed“, „Top That“, „Halli Galli“, „Dobble“, „Quizoo“
Reakciją skatinantys stalo žaidimai (iš kairės į dešinę nuo viršaus): „Blitz 5 iki 12“, „Jungle Speed“, „Top That“, „Halli Galli“, „Dobble“, „Quizoo“
Stalo žaidimai pradinukams (iš kairės į dešinę nuo viršaus): „Kingdomino“, „Zooloretto", „Dixit", „Emojito", „Ticket to Ride Europe". 
Stalo žaidimai pradinukams (iš kairės į dešinę nuo viršaus): „Kingdomino“, „Zooloretto", „Dixit", „Emojito", „Ticket to Ride Europe". 
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Apr 1, 2020, 2:15 PM, atnaujinta Apr 3, 2020, 3:06 PM

Kokia stalo žaidimų nauda?

Žinoma, stalo žaidimai suvienija šeimą bendroje veikloje, skatina tarpusavyje bendrauti, praleisti daugiau kokybiško laiko kartu. Tuo pačiu įvairūs tyrimai teigia, kad stalo žaidimai moko vaikus greičiau suprasti taisykles ir jų laikytis, skaičiuoti, planuoti strategiją, mokytis iš patirties, reakcijos ir dar daug kitų savybių. Net įrodyta, kad stalo žaidimus dažniau žaidžiantys ikimokyklinukai geriau moka matematiką. Tad, jei dar abejojote ar verta juos žaisti – negaiškite laiko ir griebkite išsirinktą stalo žaidimą, o žemiau dalinamės įdomesnių jų sąrašu šeimoms su vaikais ir ne tik. Tiesa, nenustebkite jei nerasite paminėto savo mėgstamiausio, žaidimų yra tūkstančiai, todėl komentaruose kviečiame pasidalinti savo atradimais.

Stalo žaidimai šeimai su ikimokyklinukais

„Patys mažiausi mielai žaidžia judrumo žaidimus, lavinančius motoriką, akių ir rankų koordinaciją, spalvų pažinimą, mokančius skaičiuoti, pažinti geometrines figuras ir panašiai“, – patirtimi dalinasi stalo žaidimų parduotuvės „Hobby Shop“ specialistai. Įdomu tai, kad tokius žaidimus gali žaisti ne tik šeima tarpusavyje, bet vaikai su kitais vaikais ar net suaugusieji vakarėlyje.

Reakcijos žaidimai:

  • „Dobble“
  • „Blitz“
  • „Jungle Speed“
  • „Top That“
  • „Quizoo“
  • „Halli Galli“

Stalo žaidimai pradinukams

Nuo 7-8 metų galima pradėti žaisti ir labiau strateginius žaidimus, kuriems tokio amžiaus vaikai jau turi kantrybės. „Populiariausi šios kategorijos žaidimai pasižymi itin lengvomis taisyklėmis, greitu žaidimu, jie yra ryškių spalvų ir itin įtraukiantys. Pavyzdžiui, domino pagrindu sukurtas „Kingdomino“, kuriame žaidėjai stato savo karalystes ir bando sujungti jas taip, kad gautų kaip galima daugiau taškų. Arba „Quirky Circuits“, kur žaidėjai kartu programuoja mielus robotukus, kad šie atliktų specialias užduotis“, – pataria ekspertai.

Klasikų klasika – stalo žaidimas „Ticket to ride Europe“, kuriame šeima ras didžiulį Europos žemėlapį ir turės nutiesti geležinkelio bėgius savo išsitrauktiems maršrutams.

Visai šeimai patis asociacijų žaidimai, kuriame laisvai gali pasireikšti vaikų kūrybiškumas, gebėjimas pasakoti istorijas ir matyti pačius neįtikinamiausius dalykus ten, kur suaugęs net nepagalvotų matyti. Pats populiariausias tokio tipo žaidimas yra „Dixit“, kurį savo komunikacijos studentams sukūrė profesionalus psichologas. Žaidimą sudaro unikalios, didelės, spalvingais piešiniais papuoštos ir skirtingų dailininkų tapytos kortelės, žaidėjai kuria užuominas ir bando pagal jas atpažinti korteles.

Fantaziją pasitelkti kviečia ir žaidimas „Codenames: Pictures“, kuris specialiai neskaitantiems vaikams išleido versiją su paveikslėliais. Žaidimas subalansuotas keturiems ar daugiau žaidėjų, kurie žaidžia poromis ir turi partneriui apibūdinti kuo daugiau ant lentos esančių paveikslėlių (kurie tikrai labai netradiciški!) vienu žodžiu. Skamba lengvai? Pabandykite ir pamatysite, kad užduotis ne iš paprastųjų.

Daugybę apdovanojimų laimėjęs „Zooloretto“ kviečia tapti vaikus nuosavo zoologijos sodo kūrėjais – planuoti, kur koks gyvūnas gyvens, įrengti naujus aptvarus ar net susilaukti palikuonių.

Puikių stalo žaidimų mažesniems siūlo ir Lietuvos žaidimų kūrėjai „Vienaragis“. Nuotaikingas „Emojito“ lavina emocinį intelektą ir juokingiausias mimikas teks parodyti ne tik veido išraiškomis, bet net ir garsais. Žaidimą rekomenduoja net „USA National Parenting Centre“ ar vieni garsiausių stalo žaidimų apžvalgininkai „Dice Tower“.

„Vienaragis“ kūrėjai vaikams nuo aštuonerių siūlo strateginį stalo žaidimą „Planet“, kurio metu žaidėjai kuria savo žemės rutulį, dėliodami miško, vandens, ledynų, kalnų ir dykumų kraštovaizdžių magnetines detales ant 3D žemės reljefo pagrindo.

Stalo žaidimai vyresniems vaikams

Jei su vaikais žaidėte nuo pat jų mažumės, uždarius pradinės mokyklos duris, greičiausiai galėsite žaisti jau ir suaugusius įtraukiančius stalo žaidimus. Daug apdovanojimų sulaukęs „7 Wonders: Duel“ kviečia pažinti pasaulio stebuklus, „CVlizacija“ vadovausite savo genčiai ir kursite savo išradimus, „Camel up“ – 2014-tais įvertintas, kaip geriausias šeimai, šeimai siūlo palenktyniauti su kupranugariais, o „Cold express“ ypač patiks mėgstantiems plėšikų ir nuotykių tematiką.

Logiką galite lavinti visi kartu žaisdami tiek vaikams, tiek suaugusiams patinkančiame žaidime „Splendor“ – taisykles aiškintis užtuks vos keletą minučių, o žaidimas įtrauks ilgam, nes reikės galvoti, kaip įsigyti brangakmenių kasyklas ir už jas gauti taškų.

Paprastos ir įtraukiančios yra stalo žaidimo „King of Tokyo“ taisyklės, kuriame kiekvienas žaidėjas tampa monstru, kurio tikslas ir pergalės taškus surinkti, ir neprarasti gyvybės, nes, kaip žinia, monstrai labai mėgsta pulti vieni kitus.

Mėgstantys ekonominius žaidimus, kuriuose reikia skaičiuoti išteklius, planuoti ėjimus į priekį, patiks garsiojo „Agricola“ vaikiška versija „Agricola Family Edition“ arba „Stone Age“. Abejuose turėsite išmaitinti savo šeimas, ieškoti, kaip pragyventi ir pelnyti pergalės taškus. Dar vienas klasika tapęs žaidimas – „Carcasonne“, kuriame jums teks traukti korteles, dėlioti kelius, laukus bei pilis gaunant už tai taškų. Tiesa, žaidime yra nemažas sėkmės faktorius, nes juk nežinai, kokią kortelę ištrauksi. Jei norite sudėtingesnės versijos – šiek tiek į jį panašus, jau daug daugiau iššūkių keliantis ir daugybę apdovanojimų susižėręs „Isle of Skye: From Chieftain to King“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.