Britų rašytojas A. MacDonaldas pataria, kaip vaikams išmokti kurti patiems

Prasidėjus naujiems mokslo metams, nemažai tėvų, auginančių pradinukus, svarsto, kaip vaiką paskatinti skaityti svarankiškai ir pamėgti knygas. Atsakymą į šį klausimą, atrodo, turi vienos iš populiariausių serijų jaunesnio pradinio amžiaus vaikams autorius, britų rašytojas Alanas MacDonaldas, drauge su iliustruotoju Davidu Robertsu sukūręs knygų seriją apie Nevalos Berčio nuotykius ir išdaigas.

 „Nevala Bertis“ istorijos iliustruotos šmaikščiais paveikslėliais.<br> „Nieko rimto“ nuotr.
 „Nevala Bertis“ istorijos iliustruotos šmaikščiais paveikslėliais.<br> „Nieko rimto“ nuotr.
 Knygų serija „Nevala Bertis“ ne vieną vaiką įkvėpė pamėgti skaitymą.<br>  „Nieko rimto“ nuotr.
 Knygų serija „Nevala Bertis“ ne vieną vaiką įkvėpė pamėgti skaitymą.<br>  „Nieko rimto“ nuotr.
 Britų rašytojas Alanas MacDonaldas parašė 32 knygas apie nevalą Bertį.<br>  „Nieko rimto“ nuotr.
 Britų rašytojas Alanas MacDonaldas parašė 32 knygas apie nevalą Bertį.<br>  „Nieko rimto“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Sep 4, 2020, 5:33 PM

Vasarą pasirodė jau dešimtoji serijos knyga lietuvių kalba „Nevala Bertis. Purvas!“ (leidykla „Nieko rimto“). Ta proga dalinamės wrigglyreaders.com interviu su rašytoju ištrauka.

– Ar vaikystėje mėgote kurti istorijas ir jas užrašinėti? Galbūt šį talentą pastebėjo ir mokytojai?

– Atsimenu kaip besimokydamas vidurinėje mokykloje parašiau rašinį, o prie manęs priėjęs mokytojas sako: „Šį darbą priimčiau ir užskaityčiau, jei jį būtų parašęs kitas mokinys, bet ne tu. Tu gali geriau“. Nebeliko kito pasirinkimo, kaip tik viską perrašyti. Ir mokytojas buvo teisus – antrasis variantas tikrai pavyko geriau.

Bet kokį veiksmą galima daryti gerai, dar geriau ir geriausiai. Norint tapti rašytoju, reikia išmokti nenuleisti rankų ir kiekvieną istoriją nugludinti iki pačios geriausios jos versijos. Atmesti pirmąjį juodraštį ir perrašyti istoriją iš naujo – sunku, juk tam reikia analizuoti klaidas ir surasti būdą tobulėti, tačiau tai būtina.

– Kaip kilo mintis sukurti Nevalos Berčio personažą?

– Iliustruotojas Davidas Robertsas sukūrė paveikslėlių knygą, kurioje Bertis buvo dar kūdikis, tiesa, tikras maištininkas. Tuomet leidėjas man pasiūlė parašyti tekstinę knygą apie kiek paaugusį Berčio personažą su D. Robertso iliustracijomis. Pamaniau, kad sugebėsiu.

Rašydamas pirmąją knygą apie Nevalos Berčio nuotykius negalėjau nė pagalvoti, kad šio padaužos istorijos taip pavergs jaunųjų skaitytojų ir jų šeimų širdis. Iš pradžių maniau, kad šią seriją sudarys 3 ar 4 knygos, o šiuo metu jau esu parašęs net 32 knygas apie Bertį ir draugus.

– Kaip Jums į galvą ateina tokios puikios idėjos?

– Turiu kelis sąsiuvinius, specialiai skirtus užsirašyti idėjoms. Kai anksti ryte, ką tik pabudęs, ką nors sugalvoju – būtinai turiu užsirašyti. Dažnai tos užrašytos idėjos vėliau atrodo siaubingos, juk jas rašiau dar tik pusiau pramerktomis akimis. Daugelį užrašytų idėjų ten ir palieku, bent jau kuriam laikui.

Dažniausiai turi praeiti bent pora metų iki kol ieškodamas įkvėpimo aš blaškausi po senus užrašus ir vėl prisimenu kažkada gimusią idėją. Tikiu, kad idėjoms reikia laiko subręsti. Be to, negaliu pradėti rašyti naujos istorijos prieš tai nepabaigęs jau pradėtos anksčiau.

– Kaip manote, kaip Jūsų knygos gali padėti neskaitantiems vaikams prisijaukinti literatūrą?

– Esu gavęs nemažai vaikų laiškų, kuriuose džiugiai pasakojama, jog viena iš „Nevalos Berčio“ serijos knygų tapo pirmaja knyga, kurią vaikas savarankiškai perskaitė nuo pradžios iki galo. Kai taip nutinka – tai yra didžiausias įvertinimas parašytai istorijai.

Bet kurią iš „Nevalos Berčio“ serijos knygų net ir pradedantis skaitytojas galės perskaityti per vieną ar kelis vakarus. Istorijos nėra ilgos, sakinių struktūra paprasta, o nutrūktgalvio Berčio personažas atrodo artimas ir pažįstamas – tokį padaužą berniūkštį būtų visai nesunku vadinti savo draugu.

Žinoma, prie šios knygų serijos įtaigumo ir populiarumo labai prisideda ir nuostabios D. Robertso iliustracijos, skaitytoją nesunkiai nukeliančios į linksmąjį Berčio nuotykių pasaulį.

– Kaip atrodo Jūsų rašymo procesas? Ar prieš pradėdamas rašyti apgalvojate, suplanuojate kiekvieną istorijos siužeto vingį?

– Prieš pradėdamas rašyti nuoseklią istoriją, pasiruošiu juodraštį – kadruotę, kuri gali priminti animacinį filmą. Nusipiešiu visus istorijos veikėjus, o šalia kiekvieno jų – po kelis objektus, primenančius dominuojančias jų ypatybes. Veikėjų vardai taip pat yra labai svarbūs, todėl kiekvienam personažui bandau išrinkti patį tinkamiausią. Negaliu imtis plėtoti personažo kol nesu apsisprendęs, kuo jis vardu.

– Kokiais praktiniais patarimais galite pasidalinti su vaikais, svajojančiais vieną dieną tapti rašytojais?

– Visuomet su savimi nešiokitės užrašų knygutę. Pats svarbiausias dalykas rašant – leisti sau žaisti ir improvizuoti. Jei parašę kokius šešis sakinius imsite juos pernelyg analizuoti, jus gali aplankyti vidinis kritikas, kuris sako „nenoriu“, „nemoku“, „negaliu“ ar „man nepavyks“. Jei šias mintis įsileisite ir leisite joms užaugti – vidinis kritikas bus teisus ir jums iš tiesų gali nepavykti.

Kartais man pavyksta save apgauti mintyse kartojant, jog rašymas yra tik žaidimas ir visai nesvarbu, kokį rezultatą tai atneš. Šitaip išlaisvinus protą ir kūrybiškumą, tampa kur kas lengviau parašyti pirmąją istorijos versiją.

Jei imsite nervintis, kritikuoti savo darbą ar paskubomis jį taisyti – atsisveikinkite su kūrybiškumu. Būtent dėl šios priežasties pirmuosius istorijų juodraščius aš kuriu užrašinėse, o ne spausdinu klaviatūra kompiuteryje.

Kurdamas istoriją kompiuterio ekrane, imu taip abejoti jau parašytu tekstu, jog galiu praleisti visą dieną bandydamas patobulinti vos vieną puslapį! Todėl rašydami žaiskite, bandykite ir nedėkite daug vilčių, jog iškart viskas pavyks tobulai.

Sukurti istoriją galite ne tik rašydami, bet ir piešdami. Juk visi mes mąstome skirtingai, todėl puiki istorija gali gimti net ir braižant diagramą ar siejant žodžius su paveikslėliais. Vaikų kūrybiškumą dažnai apriboja labai konkreti užduotis, pavyzdžiui, papasakoti, kaip praleidote vasaros atostogas. O jei pradėtumėte nuo „Per pravirą langą išgirdau be galo keistą garsą, nuaidėjusį kažin kur tolumoje...“. Tokia pradžia gali nuvesti bet kur!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.