Šimtais moliūgų pasipuošę ūkiai laukia svečių: šeimos plūsta iš visos Lietuvos

Netikėtas šių metų derlius ūkininkus privertė pasukti galvas, kur panaudoti puikiai užderėjusius moliūgus. Keletas jų nusprendė į savo ūkius įsileisti lankytojus ir liko nustebę – pramogų gryname ore ištroškusios šeimos dėl įspūdingų vaizdų lekia net į kitą Lietuvos galą.

Moliūgus Astromskai augino dėl airiškos veislės buliukų.<br> „Dexterių ūkis“ nuotr.
Moliūgus Astromskai augino dėl airiškos veislės buliukų.<br> „Dexterių ūkis“ nuotr.
 Moliūgais užsodino net 10 hektarų plotą.<br>„Daivulės ūkis“ nuotr.
 Moliūgais užsodino net 10 hektarų plotą.<br>„Daivulės ūkis“ nuotr.
 Pilna lengvojo automobilio bagažinė moliūgų kainuoja 10 Eur.<br> „Daivulės ūkis“ nuotr.
 Pilna lengvojo automobilio bagažinė moliūgų kainuoja 10 Eur.<br> „Daivulės ūkis“ nuotr.
 Kauno rajone įsikūrę ūkininkai siūlo moliūgus įsigyti už 0,30 Eur/kg.<br>„Dexterių ūkis“ nuotr.
 Kauno rajone įsikūrę ūkininkai siūlo moliūgus įsigyti už 0,30 Eur/kg.<br>„Dexterių ūkis“ nuotr.
 Ryškių spalvų moliūgai šviečia iš toli ir masina lankytojus.<br> „Dexterių ūkis“ nuotr.
 Ryškių spalvų moliūgai šviečia iš toli ir masina lankytojus.<br> „Dexterių ūkis“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

2020-10-13 11:52, atnaujinta 2020-10-13 12:25

Nesitikėjo tokio derliaus

Viskas prasidėjo dar pavasarį, kai airiškos deksterių veislės karves auginantys ūkininkai Vytautas ir Adele Astromskai nusprendė pasisėti moliūgų savoms reikmėms.

„Savo gyvuliais mes labai rūpinamės. Jei kiti sako, kad laiko karves, mes jas iš tiesų auginame rimtai ir atsakingai. Taip besidomėdama, kažkur užsienio portaluose perskaičiau, kad buliukų penėjimui labai tinka moliūgai. Kadangi turėjome 40 arų žemės gabalą iš vieno savininko – užsėjau jį moliūgais“, – apie kilusią idėją pasakoja Adelė, sėjai naudojusi ir savo, ir draugės sėklas.

Moteris nesitikėjo, kad visi pasėti moliūgai ims ir taip gausiai užderės. Rudenį, nupjovus moliūgus, ligi šalnų juos rekomenduojama palaikyti lauke, tad ūkininkai juos sudėjo ant padėklų tam, kad vėliau galėtų perrinkti ir sunešti į sandėlius.

„Ta šviečianti spalva traukia akį, taip pradėjo pas mus rinktis lankytojai. Mums dviems, keturiems anūkams ir trims buliukams, jų tiesiog per daug, todėl nusprendėme dalį parduoti“, – šypteli A.Astromskienė vadovaujanti moliūgų kiemui, o ūkio rūpesčius palikusi pagrindiniam ūkininkui vyrui Vytautui.

Lankyti galima iki šalnų

Dabar moliūgų kieme stovi moliūgų valdovo sostas, moliūgų karūna, vaikai gali žaisti moliūgų labirinte, nusifotografuoti tikrame traktoriuje ir net paskanauti moliūgų blynų.

„Kadangi tėvai ir seneliai iš moliūgų gamina tik moliūgų sriubą, nusprendžiau parodyti kitus receptus. Aišku, lauko sąlygomis tokių blynų niekas nekepa, todėl receptą teko sugalvoti pačiai. Kol kas visi skanauja ir giria“, – šypsosi Adelė.

Feisbuke „Dexterių ūkis“ prisistatantys ūkininkai lankytojų lauks visą spalį kiekvieną dieną nuo 12 iki 18 val. išskyrus pirmadienius. Jei pasitaikys didesnės šalnos – lankyti nebebus ką, nes moliūgus skubiai teks slėpti sandėlyje.

Lankytojai pamatę ir net paragavę moliūgų patiekalų, mielai juos įsigyja – kilogramas moliūgo kainuoja 0,30 Eur.

Šeimos su vaikais į šį Kauno rajone tarp Kulautuvos ir Vilkijos esantį ūkį atvyksta ir iš sostinės, Druskininkų, Klaipėdos ar Panevėžio. Žinoma, visų lankytojų šeimininkai prašo laikytis saugaus atstumo ir visų atsargumo priemonių.

„Ar kitais metais darysiu? Pasakysiu atvirai, gavome tiek daug padėkų, paskatinimo iš svečių, kad telieka tik nesirgti, neliūdėti ir kaupto sėklas kitiems metams“, – juokiasi geros nuotaikos nestokojanti Adelė.

Tapo lankytinu objektu

Dar vienas ryškiaspalviais moliūgais masinantis ūkis įsikūręs netoli Merkinės. „Daivulės ūkis“ kviečia ne tik pasigrožėti, bet ir prisikrauti moliūgų į automobilį ar priekabą tiek, kiek širdis geidžia ir mokėti simbolinę kainą. 

„Iš tiesų ūkyje auginame įvairias uogas, turime medelyną, bičių terapiją. Anksčiau auginome juoduosius serbentus, juos išrovus porą metų čia augs moliūgai, o vėliau bus vėl vaiskrūmiai. Šiais metais nesitikėjome, kad taip užderės tie moliūgai“, – pasakoja ūkio savininkės mama Biruta Žukauskienė.

Įvairių rūšių moliūgais ūkininkai apsodino net 10 hektarų ploto, prižiūrėjo, ravėjo tarpulysves, tad derlius nudžiugino.

„Atvažiuoja šeimos su vaikais, fotografuojasi, net pėsčiomis ateina, ne tik dėl moliūgų, o kaip į lankytiną objektą“, – portalui lrytas.lt pasakoja Biruta pažadėjusi, kad moliūgų užteks visiems, kol jų nepakąs šalnos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.