Psichologijos profesorė: auklėti vaiką būtina, tačiau turite palikti jiems laisvės

Trijų vaikų mama, psichologijos profesorė Marina Melija savo knygoje „Palikite vaiką ramybėje: paprastos išmintingų tėvų taisyklės“ atskleidžia, kaip efektyviai ugdyti vaikus nedarant jiems nuolatinio spaudimo ir nekontroliuojant kiekvieno žingsnio.

Knygoje „Palikite vaiką ramybėje: paprastos išmintingų tėvų taisyklės“ kiekvienas tėvas ar mama ras naudingos informacijos, padėsiančios tinkamai ugdyti savo vaikus.
Knygoje „Palikite vaiką ramybėje: paprastos išmintingų tėvų taisyklės“ kiekvienas tėvas ar mama ras naudingos informacijos, padėsiančios tinkamai ugdyti savo vaikus.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 21, 2020, 8:01 AM, atnaujinta Dec 29, 2020, 6:08 PM

Turbūt ne kiekvienas suaugęs pagalvoja kokį milžinišką spaudimą ir kylantį stresą kasdien patiria daugelis vaikų. Jiems nuolat nurodinėjama, kas galima ir ko ne, ką ir kaip reikia daryti, neretai ir keliami įvairūs tikslai, reikalaujama aukštų pasiekimų rezultatų, gąsdinama nesėkmėmis ir panašiai. Be to, toks metodas beveik niekada neduoda norimų rezultatų.

Kiekvieni tėvai nori, kad jų vaikas būtų laimingas ir jo gyvenimas ateityje klostytųsi gerai. Tačiau ar įmanoma to pasiekti kitomis priemonėmis, nesukeliant savo vaikui tiek žalojančio streso?

Leidyklos „Liūtai ne avys“ išleistoje M. Melijos knygoje „Palikite vaiką ramybėje: paprastos išmintingų tėvų taisyklės“ žingsnis po žingsnio, aiškiai ir kryptingai išdėstoma, kaip pasiekti, kad vaikų ugdymas būtų efektyvus ir kad jie nepatirtų gniuždančio kasdienio spaudimo. Autorė remiasi tiek savo keturių dešimtmečių darbo bei asmenine patirtimi, tiek ir kitais autoriais, pavyzdžiais ir tyrimais.

Pagrindiniai autorės aprašomo metodo aspektai – vaikas turi turėti savo erdvę ir veiksmų laisvę, turi būti skatinamas jo savarankiškumas, tačiau tam turi būti nustatytos aiškios jas apibrėžiančios ribos ir taisyklės.

M. Melija taip pat daug dėmesio skiria aktualiausioms problemoms, su kuriomis dažniausiai susiduria vaikus auginantys tėvai: kaip elgtis, jeigu vaikas patiria patyčias, susideda su bloga kompanija, kaip apsaugoti savo vaiką nuo savižudybės, kaip išmokyti teisingai elgtis su kišenpinigiais, kaip susigrąžinti tėvų autoritetą ir daug kitų konkrečių, aktualių temų.

Nors iš knygos pavadinimo gali susidaryti įspūdis, kad autorė siūlo visai nesikišti į vaikų gyvenimą, taip nėra. Ji akcentuoja, kad auklėjimas būtinas, tačiau vaikai turi turėti pakankamai laisvės, kad galėtų mokytis patys priimti sprendimus, prisiimti atsakomybę.

M. Melija akcentuoja, kad pernelyg didelė globa ar kontrolė vaikystėje lemia, jog žmonės ir suaugę lieka infantilūs, nesugeba priimti sprendimų ir nesuvokia, kad turi prisiimti atsakomybę už save ir savo veiksmus.

Knygoje „Palikite vaiką ramybėje: paprastos išmintingų tėvų taisyklės“ kiekvienas tėvas ar mama ras naudingos informacijos, padėsiančios tinkamai ugdyti savo vaikus. Tiek tais atvejais, kai problemos yra smulkios, tiek tada, kai reikia spręsti išties komplikuotas ir grėsmingas situacijas, kuriose atsiduria jūsų vaikai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: Taking Regional Leadership in Green Finance