Patarimai, kaip padėti vaikams pažinti retoriką ir keturi pratimai bendravimo tobulinimui

Ryšį su žmonėmis kuria istorijos. Dažnai net nesusimąstome, kiek daug skirtingų lygmenų gali turėti kalba: vienaip kalbame su artimaisiais, vaikais, kitaip su kolegomis, dar kitaip su visiškai mums nepažįstamais žmonėmis. Pasitelkdami skirtingą kalbėjimo manierą galime sudominti, įtikinti paveikti, įkvėpti, paneigti ar nemenkai įžeisti...

Viena pagrindinių profesionalaus ir išraiškingo kalbėjimo sąlygų retorikoje yra charizma.<br>„Unsplash“ nuotr.
Viena pagrindinių profesionalaus ir išraiškingo kalbėjimo sąlygų retorikoje yra charizma.<br>„Unsplash“ nuotr.
Dialogo forma Donaldo Duškino sukurta Aristotelio ir tipinio šių dienų jaunuolio Tiltilio kelionė po retorikos pasaulį, taps puikiu šios srities pradžiamoksliu mokyklinio amžiaus vaikams.<br>Leidyklos „Vaga“ nuotr.
Dialogo forma Donaldo Duškino sukurta Aristotelio ir tipinio šių dienų jaunuolio Tiltilio kelionė po retorikos pasaulį, taps puikiu šios srities pradžiamoksliu mokyklinio amžiaus vaikams.<br>Leidyklos „Vaga“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Feb 17, 2021, 9:23 AM

Ar dažnai pagalvojate, kiek daug gali lemti ne tik ištarti žodžiai, bet ir tai, kokiu tonu jie pasakyti? Kokiais kūno gestais palydimi? Dar daugiau – ar atkreipdami dėmesį į kalbėjimą susimąstote, kokią įtaką vartojama kalba daro vaikams?

Retorikos ir sąmoningo kvėpavimo mokytojas, lektorius Donaldas Duškinas, skaitytojams pažįstamas kaip knygos „Retorika. Retoterapija“ autorius, ir leidykla VAGA pristato dar vieną knygą apie kalbėjimo svarbą jauniesiems skaitytojams „Retorika vaikams: daugiau nei 100 klausimų apie kalbėjimo meną“.

Tai unikalus tekstas, kuriame vedini vaizduotės, drauge su atgijusiu graikų filosofu Aristoteliu, vaikai susipažins su retorikos meno ištakomis, nepaprasta įtaigaus pasakojimo galia, įgaus žinių apie pamatines retorikos meno sąvokas, kilusias iš graikų kalbos: „Aristotelis: Tiltili, viskas yra istorija. Visas mūsų gyvenimas yra istorija. Viskas, ką mes darom, tai pasakojam vieni kitiems savo istorijas. Mes, kaip gyvybės rūšis, esame priklausomi nuo istorijų. Net kai kūnas miega, protas visą naktį pasakoja mums istorijas. Istorijos patinka visiems. Gera istorija sustiprina mūsų jausmus: užuojautą, pasitikėjimą ir empatiją. Tai mus motyvuoja dirbti su kitais ir daro įtaką mūsų socialiniam elgesiui“.

Dialogo forma sukurta Aristotelio ir tipinio šių dienų jaunuolio Tiltilio kelionė po retorikos pasaulį, taps puikiu šios srities pradžiamoksliu mokyklinio amžiaus vaikams. Donaldas Duškinas knygoje sumaniai ir žaismingai perteikia iškalbos meno svarbą šiuolaikiniam žmogui.

Nuosekliai susipažinę su svarbiausiomis retorikos istorijos ištakomis nuo Graikijos iki Romos, Viduramžių, bei XVI a. Lietuvoje vyravusių tendencijų ligi pat šių dienų, skaitytojai kartu su Aristoteliu ir jo jaunuoju pašnekovu patys galės išbandyti, kaip reikia taisyklingai ir pagaviai kalbėti, įsisąmonins, kokios yra pamatinės produktyvaus bendravimo sąlygos, ir kaip viso to pasiekti taikant praktinius įgūdžius.

„XXI amžius „informacijos era“, netgi „informacijos perkrovos“ laikas. Mes esame prisotinti vaizdais ir žinutėmis, reikalaujančiomis mūsų dėmesio ir bendradarbiavimo. Ar kada pagalvojai, kad teksto skelbimas sms, instagrame, feisbuke ir kt. socialiniuose tinkluose taip pat yra retorika? Juk kiekvieną dieną naudojant šiuolaikines technologijas, mes kuriame ir dalijamės istorijomis apie save, kitus ir pasaulį. XXI amžiaus retorika aktyviai formuoja mūsų patirtį ir pasaulį, kuriame gyvename.

Mūsų užduotis – rašant ir kalbant – aktyviai įsilieti į šiuos procesus ir savo istorijomis kurti gražesnį pasaulį. Tad nuo šios akimirkos, Tiltili, tu taip pat tampi retorikos meno istorijos kūrėju,“ – Aristotelio vardu taria knygos autorius.

Viena pagrindinių profesionalaus ir išraiškingo kalbėjimo sąlygų retorikoje yra charizma. Šiam bruožui knygoje skiriamas ypatingas dėmesys. Motyvuojantis dialogas atskleis, jog kiekvienas žmogus yra apdovanotas charizmos galia, tik ne kiekvienas yra ją savyje atradęs ir pritaikęs kasdieniniame gyvenime.

Atlikę nedidelį testą, vaikai gaus progą įsivertinti, kaip stipriai savyje yra atskleidę įkvepiančios laikysenos ir bendravimo dovaną.

O tam, kad ją realizuotų arba dar labiau sustiprintų, Arsitotelis siūlo pasitelkti aštuonis paprastus bet labai svarbius pratimus, kurie skirti vaikams, tačiau puikiai tiks ir suaugusiems. Pateikiame keletą jų:

1. Daugiau ekspresijos viduje

Mokykis išreikšti savo emocijas. Atsistok prieš veidrodį ir išbandyk įvairias veido išraiškas, grimasas. Nebijok atrodyti juokingai. Pastebėk, kiek daug gali pasakyti mūsų veidas. Kiek daug jame emocijų, kiek daug gyvybės! Mokykis kontroliuoti savo emocijas. Mokykis pyktį, liūdesį, nusivylimą keisti ramybe, užtikrintumu ir nuoširdumu.

2. Atidžiai klausyk, ką tau sako kiti

Aktyvus klausymas yra dar vienas labai svarbus įgūdis, susijęs su mūsų charizma. Išmok koncentruoti dėmesį į tai, ką tau sako kitas žmogus, ir kaip tu jį išgirdai, o ne į tai, ką tu nori pasakyti. Žmonėms patinka, kai jie jaučiasi įdomūs, juokingi ir protingi. Todėl skirk savo dėmesį kitiems, parodyk, kokie svarbūs tavo gyvenime kiti žmonės. Prieš tapdamas geru kalbėtoju, turi tapti geru klausytoju.

3. Klausytojams užduok retorinius klausimus

Retoriniai klausimai nereikalauja atsakymo ir kartais gali skambėti pernelyg paprastai, bet charizmatiški kalbėtojai naudoja juos, norėdami padrąsinti savo klausytojus, paskatinti juos mąstyti ir priimti svarbius sprendimus.

Ar kalbi didelei žmonių grupei, ar vienam klausytojui, retoriniai klausimai gali tau labai padėti. Pavyzdžiui, „Taigi, kur tu nori eiti po šios kalbos? Ar nori grįžti namo ir toliau nepasitikėti savimi? Ar priešingai, nori pademonstruoti, koks talentingas tu esi ir ką sugebi pasiekti?“

4. Išsikelk sau aukštus tikslus ir žinok, kad gali juos pasiekti

Tikslų užsibrėžimas turi ypatingą reikšmę! Jei turi tikslą, visuomet pasieksi daugiau. Tu labiau stengsiesi ir matysi daugiau galimybių. Tiek pasiekimai, tiek nesėkmės bet kuriuo atveju reiškia augimą ir vystymąsi. Greičiausiai tu tapsi protingesnis, stipresnis, labiau pasitikintis savimi ir geresnis.

Tikslai padeda geriau kontroliuoti savo gyvenimą ir nukreipti permainas tau tinkama linkme. Greta kitų svarbių patarimų apie tai, kaip reikia lavinti savąją charizmą, tekste gausu žinių apie tai kas yra vieša kalbėjimo baimė, ar ji būdinga tik patiems silpniausiems ir kaip ją įveikti. Koks svarbus produktyviam kalbėjimui yra taisyklingo kvėpavimo lavinimas, kokia stipri yra minčių ir nusiteikimo galia. Motyvuojantys teiginiai nuolat palydimi praktinių užduočių, kaip reikia paruošti ir valdyti kūną kalbant viešai, kaip atsipalaiduoti, ir pradėti pasitikėti savo žodžiais.

Nedidelės apimties knygoje gausu naudingos informacijos ir vaikams ir suaugusiems, o Žanetos Smailienės kurtos iliustracijos teksto skaitymą pavers tikra vaizduotės švente kiekvienam, kuris panorės leistis į kelionę po išraiškingo kalbėjimo pasaulį.

Donaldas Duškinas, Retorika vaikams: daugiau nei 100 klausimų apie kalbėjimo meną, iliustravo Žaneta Smailienė, Leidykla VAGA, 2020.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.