Vaikų vasaros stovyklų rebusai: organizatoriai planuoja, tėvai rezervuoja, bet ar vyks – nežinia

Daugybė tėvų jau suka galvas, kaip jų vaikai praleis vasarą – ar pagaliau galės aplankyti senelius, o gal pavyks savaitę ar kelias praleisti stovyklose. Šis pasirinkimas vilioja ir dėl socializacijos – daugybė mokinių turbūt jau nebepamatys klasiokų šiais mokslo metais, todėl vasaros stovyklos yra puiki pabendrauti, aktyviai praleisti laiką ir pamiršti uždaras namų sienas.

Stovyklų organizatoriai jaučia didžiulį poreikį aktyvių stovyklų, kurios vyks gamtoje.<br>„Unsplash“ nuotr.
Stovyklų organizatoriai jaučia didžiulį poreikį aktyvių stovyklų, kurios vyks gamtoje.<br>„Unsplash“ nuotr.
Prie jūros vykstančioje stovykloje į vieną pamainą jau vietų nebeliko.<br> „Vaikų sportas“ nuotr.
Prie jūros vykstančioje stovykloje į vieną pamainą jau vietų nebeliko.<br> „Vaikų sportas“ nuotr.
 Stovyklų organizatoriai jaučia didžiulį poreikį aktyvių stovyklų, kurios vyks gamtoje.<br>„Unsplash“ nuotr.
 Stovyklų organizatoriai jaučia didžiulį poreikį aktyvių stovyklų, kurios vyks gamtoje.<br>„Unsplash“ nuotr.
 Prie jūros vykstančioje stovykloje į vieną pamainą jau vietų nebeliko.<br>„Vaikų sportas“ nuotr.
 Prie jūros vykstančioje stovykloje į vieną pamainą jau vietų nebeliko.<br>„Vaikų sportas“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Apr 21, 2021, 7:54 AM

Planuoja ir nebijo

Mama Agnė portalui lrytas.lt prisipažino, kad už dienos stovyklą miške jau sumokėjo 109 eurus, į kuriuos įeina maitinimas, užimtumas ir pervežimas.

„Ar nebaisu, kad vaikai užsikrės koronavirusu? Ne, nes veiklos vyks lauke“, – atvirauja ji.

11-mečio Liutauro mama Marija žadėjo sūnų leisti net į keturias stovyklas.

„Sukarintoje „Geležinio vilko“ stovykloje jau sumokėjome rezervacijos mokestį. Norėjome į „Lietuvos Atgaja“ stovyklą, bet jau visos pamainos užimtos. Ieškosime dar stovyklų, jei laukiančiųjų sąraše į šią stovyklą neatsiras vietos“, – pasakoja mama.

Ji pastebėjo, kad karantino metu stipriai iššaugo sūnaus bendravimo poreikis, todėl papildomai vienturtis Liutauras dar eis ir į dvi dienos stovyklas be nakvynės – viena bus sporto pakraipos, o kita organizuojama jo lankomos meno mokyklos, kurioje jis groja orkestre.

„Kainos tikrai nemažos, bet po visų mokslo metų namuose norisi, kad sūnus gyvai pabendrautų su vaikais. O įvertinus programas ir sąlygas, kaina neatrodo neadekvadi. COVID-19 nebijome, nes jau pernai buvo stovyklose ir matėme, kaip viskas buvo gerai organizuota“, – teigia Marija.

Spėja, kad pasikartos scenarijus

Po Velykų pamainų datas paskelbė ir Vilkijoje (Kauno raj.) vykstanti stovykla „Merkurijus“, skirta 6-17 metų amžiaus vaikams. Kol kas vaikus galima registruoti net į penkias skirtingas pamainas, o esant poreikiui organizatoriai žada suplanuoti ir šeštą. Stovykla savaitei su nakvyne, maitinimu ir visomis pramogomis kainuoja 210 Eur.

„Nuo sausio mėnesio jau sulaukėme tėvų užklausų, kada registracija, kokios datos. Kol kas registruojasi neintensyviai, bet manau, kad netrukus vietų pradės sparčiai mažėti“, – pastebi stovyklos direktorė Asta Reingardienė.

Organizatoriai laukia, kada bus nuspręstos sąlygos, kokiomis bus galima priimti vaikus bei planuoti veiklas.

„Jau pernai ėmėmės daug priemonių, daug dėmesio skyrėme dezinfekcijai, užsiėmimus organizavome lauke arba laikantis atstumų. Galime reguliuoti srautus, patalpos didelės, todėl pas mus vienoje pamainoje gali būti iki 100 vaikų“, – pasakoja A. Reingardienė.

Pasak jos, delsimas augina nerimą ir tėvams, ir organizatoriams, bet situacija panaši buvo ir praėjusiais metais.

„Labai daug kas priklauso nuo lėšų – pernai situacija buvo panaši, visi laukė ir birželio pabaigoje pasipylė srautai per savivaldybes, projektus, todėl dirbome labai intensyviai“, – prisimena stovyklos vadovė.

Registracija – nuo Kalėdų

Sporto būrelius mokslo metų eigoje, o per atostogas aktyvias stovyklas siūlantys „Vaikų sportas“ pirmąsias datas paskelbė dar praėjusiais metais tarp Kalėdų ir Naujųjų metų. Šiemet vaikų lauks 2 dienos stovyklos Vilniuje, dvi su nakvyne Dauguose (Alytaus raj.) ir dvi Karklėje prie jūros.

„Jau sustabdėme registraciją į Daugų stovyklas ir pirmąją dienos stovyklą birželio gale, kadangi užsipildė visos vietos. Stovykloje prie jūros ir dienos stovykloje Vilniuje rugpjūčio mėn. šiuo metu dar turime vietų“, – informacija dalinasi „Vaikų sportas“ įkūrėja Vaida Junevičienė.

Jos teigimu kainos nuo pernai nesikeitė, tiesiog šiek tiek tradiciškai pakyla po gegužės 1 dienos.

„Manau, kad viskas bus gerai. Mes nusiteikę, kad vasarą galėsime dirbti, kaip ir praeitą vasarą, bet žadame reaguoti į valstybės nurodymus ir, jei reiks, riboti dalyvių skaičių ar imtis papildomų saugumo priemonių. Mes stovyklas darome nedidelėmis vaikų grupėmis ir gryname ore, uždarose patalpose kiek įmanoma nebūname, išskyrus stovyklose su nakvyne miego/poilsio metu“, – pabrėžė organizatorė.

Ji tikina, kad jei sulauks draudimų organizuoti stovyklas – garantuoja klientams grąžinti visą sumokėtą sumą: „Bet tikimės galėsime stovyklauti ir vaikai turės smagią vasarą. Man rodos jie to nusipelnė.“

Pinigus grąžins 100 proc.

Lietuvos vaikų ir jaunimo centras (LVJC) vasaros stovyklas planuoja nuo birželio vidurio iki rugpjūčio pabaigos – vyks 10 skirtingų stovyklų programų (8 – dienos ir 2 – išvažiuojamosios), nuo 1 iki 6 pamainų kiekvienos. Stovyklos skirtos skirtingo amžiaus vaikams ir jaunuoliams – nuo 6 iki 20 metų amžiaus. LVJC atstovai teigia, kad sąrašas dar ne galutinis, kuriamos ir naujos programos.

„Didžioji dalis stovyklų kūrybinės, kitos – judriosios/sportinės ar savęs/pasaulio pažinimo. Programų ypatumas, kurį norėtųsi paminėti – didelė dalis veiklų planuojamos gryname ore, gamtoje“, – lrytas.lt sako LVJC direktorius Valdas Jankauskas.

Tėvai ne tik intensyviai domisi stovyklomis, bet ir prašo vasarą pratęsti tradicinius būrelius, nes norisvaikus atitraukti nuo ekranų.

„Kalbant apie stovyklas, pirmasis ir dažniausias besikreipiančiųjų klausimas – jei bus pratęstas karantinas, ar bus galima susigrąžinti už stovyklą sumokėtus pinigus? Atsakymas – tikrai taip, 100 proc. Norėdami sužinoti tėvelių norus vasaros veikloms, dar vasarį-kovą kreipėmės į juos, prašydami atsakyti į keletą klausimų. Apklausa parodė, kad šeimos labai išsiilgę gyvų veiklų, savo vaikus leisti į jas norėtų didžioji dalis apklausoje dalyvavusių šeimų. Ypač populiarios judriosios, sportinės programos, taip pat veiklos gamtoje ar gryname ore“, – dalijasi informacija centro vadovas.

Kaip ir kitų stovyklų organizatoriai, jis apgailestauja, kad kol kas stokoja išsamesnės komunikacijos ir aiškesnių nurodymų iš valdžios institucijų: „Ir tai liečia ne tik vasaros veiklas, bet ir neformalųjį švietimą apskritai.“

V.Jankauskas įsitikinęs, kad surengti stovyklas reikia stengtis dėl vaikų, kuriems gyvos veiklos ypač reikalingos, tą pabrėžia ir emocinės sveikatos specialistai. Iš savo pusės LVJC žada imtis visų saugumo priemonių.

„Labai vertiname, kad valstybė rūpinasi visuomenės sveikata. Tačiau norėtųsi sprendimus priimantiems žmonėms užduoti keletą klausimų: ar tikrai vaikai yra ta visuomenės dalis, kuri, visus metus išbuvusi karantine, net ir vasarą, atlaisvinant kitas sritis, vis dar turi likti uždaryta namuose? Jei tęsiame suvaržymus, ar tikrai mums rūpi vaikų gerovė ir emocinė sveikata bei fizinė sveikata?“, – atsidūsta LVJC vadovas.

Naujų nutarimų nėra

Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) atstovai kol kas pažadų nedalina ir tik primena, kokios dabar yra privalomos taisyklės.

„Šiuo metu gali būti vykdomi neformaliojo vaikų švietimo užsiėmimai atvirose erdvėse, kai dalyvauja ne daugiau kaip 10 vaikų, bei neformaliojo vaikų švietimo užsiėmimai uždarose erdvėse, esančiose Nutarimo 21 punkte nurodytose savivaldybėse, kai dalyvauja ne daugiau kaip 5 vaikai ir užtikrinamas 20 m2 paslaugos teikimo plotas vienam vaikui arba dalyvauja ne daugiau kaip vienas vaikas, užtikrinant <...> nustatytas asmenų srautų valdymo, saugaus atstumo laikymosi ir kitas būtinas visuomenės sveikatos saugos, higienos, asmenų aprūpinimo būtinosiomis asmeninėmis apsaugos priemonėmis sąlygas“, – lrytas.lt pakaratojo SAM spaudos tarnybos vyriausiasis specialistas Lukas Vosylius.

Karantino režimo priemones Vyriausybė nuolat persvarsto atsižvelgdama į besikeičiančią epidemiologinę situaciją. Kada bus persvarstomas vaikų stovyklų klausimas – informacijos valstybinės institucijos neturi.

Žada daugiau pramogų

Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos (ŠMSM) atstovai tikina, kad vasaros stovyklos vyks, kaip visada, nes bus tęsiamas Europos socialinio fondo finansuojamas ir Švietimo mainų paramos fondo administruojamas projektas TAPK2 („Tobulėk. Auk. Pažink. Kurk“), skirtas vasaros stovykloms.

„Edukacinių vasaros stovyklų programų viešieji pirkimai jau įvyko, rezultatai ir stovyklų sąrašai, organizatorių kontaktai bus paskelbti netrukus projekto interneto svetainėje.

Tėvai galės susisiekti su stovyklų organizatoriais ir užregistruoti vaikus į stovyklas. Kaip visada, valstybė padengs 30 proc. kelialapio kainos, socialiai remtiniems vaikams – 95 proc“, – lrytas.lt teigia ŠMSM specialistai.

Ministerija taip pat yra numačiusi šiemet finansuoti temines vaikų vasaros stovyklas, kuriose mokiniai galės kompensuoti dėl nuotolinio mokymo atsiradusias spragas gamtos mokslų, matematikos, kalbų srityse.

„Sprendimus dėl stovyklų organizavimo saugių sąlygų priims sveikatos apsaugos ministras.

Vaikai šiemet taip pat turės galimybę stovyklauti ir savivaldybių organizuojamose stovyklose, ir nemokamose dienos stovyklose, taip pat Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos ir Lietuvos mokinių neformaliojo švietimo centro iniciatyvos „Atverk duris vasarai“ nemokamose vasaros edukacinėse programose“, – žada ministerijos atstovai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.