Ateityje vainikus ant kaklo kabinsime tik Jonams, Janinų sparčiai mažėja

Šiandien, populiariausio vardo Lietuvoje išvakarės, kuomet tradiciškai sveikinami Jonai ir šio vardo moteriškasis atitikmuo – Janinos. Naujienų portalas lrytas.lt kartu su Registrų centru suskaičiavo, kiek šį vakarą varduvininkų galės pasipuošti tradiciniais ąžuolo vainikais.

Šiuo metu Lietuvoje gyvena 27 tūkstančiai Jonų ir beveik 21,5 tūkstančio Janinų.<br>V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
Šiuo metu Lietuvoje gyvena 27 tūkstančiai Jonų ir beveik 21,5 tūkstančio Janinų.<br>V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
Šiuo metu Lietuvoje gyvena 27 tūkstančiai Jonų ir beveik 21,5 tūkstančio Janinų.<br>P. Lileikis
Šiuo metu Lietuvoje gyvena 27 tūkstančiai Jonų ir beveik 21,5 tūkstančio Janinų.<br>P. Lileikis
VU Baltistikos katedros profesorė dr. Daiva Sinkevičiūtė vardino įvairias priežastis, kodėl Jono vardas yra populiariausias.<br>Edgaro Kurausko nuotr.
VU Baltistikos katedros profesorė dr. Daiva Sinkevičiūtė vardino įvairias priežastis, kodėl Jono vardas yra populiariausias.<br>Edgaro Kurausko nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2021-06-23 09:05, atnaujinta 2021-06-23 13:31

Joninės – ne tik Jonams

Šiuo metu Lietuvoje gyvena 27 tūkstančiai Jonų ir beveik 21,5 tūkstančio Janinų. Jonines švenčia ir išvestinę šių vardų versiją turintys Janai, kurių Lietuvoje yra 324, bei 459 Jonės.

„Be to, daugiau nei 7 tūkst. asmenų turi du vardus, kurių bent vienas yra Jonas ar į juos panašūs – Janina, Ivan, Žana, Ivanas, Jonė, Janas, Žanas“, – lrytas.lt informavo Registrų centro atstovas spaudai Mindaugas Samkus.

Per pastaruosius 20 metų Jono ar kitu panašiu vardu (kartu įskaičiuojant ir du vardus turinčius) užregistruota daugiau nei 6900 kūdikių, iš kurių beveik 4200 yra Jonai (skaičiuojant tik turinčius vieną vardą).

Jono vardas kildinamas iš hebraiško „Yohanan“, kuris reiškia „Pagerbtas Dievo“ arba „Dievas yra gailestingas“ ir pirmą kartą paminėtas Senajame testamente. Šio vardo tarptautinė forma „John“ yra populiari visame pasaulyje.

Nebeliks Janinų

Žvelgiant į daugiau nei šimto metų laikotarpį, populiarėti šis vardas pradėjo apie 1920-uosius, po septynerių metų perlipo tūkstančio suteikiamų vardų per metus ribą (1927 m. šis vardas buvo suteiktas 1 148 žmonėms), o populiarumo piką pasiekė 1941-aisiais – tais metais Jonais pavadinta 1,5 tūkst. vaikų.

Mažėti vardo populiarumas pradėjo apie 1960-uosius, kai skaičius vėl tapo triženklis, ir su nedideliais svyravimais laikosi iki šiol – 2019-ais vardas suteiktas 282 kartus, 2020-asiais – 190, šiemet – jau 81 kartą. Nuo 2014 iki 2019 metų Jono vardas  buvo suteikiamas tiek daug mažylių, kad vardas patekdavo į populiariausių dešimtukus. Pernai, po penkerių metų sėkmės, vardas į topus jau nepapuolė.

Visai priešingai yra su moterišku Jono vardo vediniu – Janina, kuri kildinama iš Janės. Rodos, greitai sumažės merginų ir moterų, ką sveikinti per Jonines, nes nuo 2014 metų Lietuvoje neužregistruota nė viena Janina. 

Populiariausiu šio vardo laikotarpiu galima laikyti praeito amžiaus 3-6 dešimtmečius, daugiausia šio vardo atstovių (1 065) gimė 1932-aisiais.

Tiesa, tėvai renkasi kitą šio vardo variantą – praėjusiais metais 26 mergaitės pavadintos Jonėmis.

Jonais vadina dėl įvairių priežasčių

VU Baltistikos katedros profesorė dr. Daiva Sinkevičiūtė lrytas.lt ankstesniame interviu apie vaikų vardus, pasidalijo savo nuomone, kodėl Jonas yra pats populiariausias visų laikų vardas Lietuvoje:

„Jonas nėra lietuviškas vardas, tai yra hebrajiškos kilmės krikščioniškas asmenvardis. Tiesa, šis asmenvardis yra dažnas, tačiau XXI a. Lietuvos vardyne jis jau nėra toks populiarus, koks buvo XX a. viduryje.

Vis dėlto lyginant su XXI a. pradžia matyti, kad per paskutinį dešimtmetį Jono vardo populiarumas vėl auga. Galima pastebėti, kad kiekvienais metais vis daugėja vardų įvairovė ir patys populiariausi asmenvardžiai yra mažiau paplitę nei populiariausi vardai prieš keletą dešimtmečių.

Jono vardo populiarumą, manau, lemia kelios priežastys, viena jų – Jono vardas yra trumpas asmenvardis ir dėl to yra madingas, nes pastaraisiais dešimtmečiais vaikams, ypač berniukams, linkstama rinkti trumpus vardus.

Kita priežastis gali būti religiniai motyvai, dalis tėvų vaikams dar ir dabar duoda šventųjų vardus, o Jono vardą turėjo ne vienas šventasis. Šio vardo populiarumas gali būti susijęs ir su šeimos tradicija, nes daugelyje šeimų senelis, tėvas ar dėdė yra ar buvo Jonas, o jį pagerbiant toks vardas duodamas ir vaikui.

Šis vardas yra dažnas, juo pavadintas ne vienas garsus žmogus, taigi tikintis vaikui būsiant panašiam į garsų žmogų taip pat gali būti duodamas Jono vardas. Joninių, gražios šventės, populiarumas ir šio vardo turėtojo pagerbimas, išskyrimas iš kitų per Jonines irgi gali būti paskata vaiką pavadinti Jonu, nes žmonėms patinka dėmesys.“

Joninių dieną gimusiems dažniausiai parenkamas atitinkamas vardas – birželio 24-ąją gimusių Jonų turime 730, Janinų – 469, Jonių – 24, Janų – 10, panašių ar dvigubų vardų, kurių bent vienas yra giminingas Jonui, savininkų tą dieną registruota dar beveik 300.

Jono ir Janinos vardas taip pat dažnai suteikiamas dieną prieš Jonines, t.y. birželio 23-ąją, sausio 1 ir 2 dienomis gimusiems vaikams.

Per pastarąjį dešimtmetį tarp populiariausių Joninių dieną gimusių vaikų mergaičių vardų galime rasti Emiliją, Gabiją, Lėją, Liepą, Kamilę ir Jonę, tarp berniukų – Joną, Matą, Jokūbą, Dominyką ir Kajų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.