Žolinės savaitgalio renginių idėjos šeimoms: medaus šventė, knygų festivalis ir nušvitusi sostinė Renginių programos

Rugpjūčio 14-15 dienomis užderėjo renginių šeimoms su vaikais. Pramogų netruks Vilniuje, Anykščiuose, Ignalinos rajone, Rumšiškėse ar net Trakuose. Mažieji šį savaitgalį kviečiame susipažinti su bitininkystės tradicijomis medkopio pabaigos šventėje Stripeikiuose, kur vyks daugybė edukacinių užsiėmimų ir pažintinių programų. Vaikus ir jaunimą kviečia literatūros festivalis „Nuotykiai tęsiasi“, kuriame daugybė knygų autorių ruošia įdomiausias pramogas. Liekantiems Vilniuje verta nepraleisti šviesų festivalio, kurio metu netikėtai nušvinta įvairios sostinės erdvės. Lietuvos liaudies ir buities muziejuje sekmadienį galima sudalyvauti tradicinėje Žolinės šventėje, o Trakuose laukia tradicinis Kopūstinės kermošius. Dalijamės platesne informacija apie šiuos renginius ir jų programomis.

Žolinių šventė Rumšiškėse primena senąsias tradicijas.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Žolinių šventė Rumšiškėse primena senąsias tradicijas.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Festivalio „Nuotykiai tęsiasi“ pramogų žemėlapis.<br>Organizatorių maketas
Festivalio „Nuotykiai tęsiasi“ pramogų žemėlapis.<br>Organizatorių maketas
Renginio „Nuotykiai tęsiasi“ programa.<br> Organizatorių maketas
Renginio „Nuotykiai tęsiasi“ programa.<br> Organizatorių maketas
 Renginio „Nuotykiai tęsiasi“ programa.<br> Organizatorių maketas
 Renginio „Nuotykiai tęsiasi“ programa.<br> Organizatorių maketas
 Renginio „Nuotykiai tęsiasi“ programa.<br> Organizatorių maketas
 Renginio „Nuotykiai tęsiasi“ programa.<br> Organizatorių maketas
Vilniaus šviesų festivalio žemėlapis.<br> Organizatorių maketas
Vilniaus šviesų festivalio žemėlapis.<br> Organizatorių maketas
Medonešio pabaigos šventės pramogų žemėlapis.<br> Organizatorių maketas
Medonešio pabaigos šventės pramogų žemėlapis.<br> Organizatorių maketas
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Aug 13, 2021, 11:02 AM, atnaujinta Aug 13, 2021, 11:06 AM

„Nuotykiai tęsiasi“ 

Šiais metais šeimas atvykti į Anykščių Dainuvos slėnį kviečia gausus knygų kūrėjų būrys, scenos meno atlikėjai, muziejai ir bibliotekos. Renginys vyks vasaros pabaigoje, Žolinių savaitgalį — rugpjūčio 14-15 dienomis. Renginys – nemokamas.

Šių metų festivalio programa – marga ir įvairialypė. Šeštadienį festivalį atidarys režisierės Ievos Jackevičiūtės spektaklis „7 ratai“. Teatrui neįprastoje aplinkoje – scenoje šalia Šventosios upės – spektaklis bus taip pat kiek netradicinis: be įprastų personažų ir siužetinės linijos. Aktoriai kvies vaikus pažinti pasaulį per būsenas, jausmus, potyrius, įsižiūrint į kasdienybėje nepastebimas detales, skambės autentiška spektakliui kurta muzika. Tiek šis, tiek sekmadienį vyksiantis spektaklis-koncertas „Aštuntadienis“ apie nekasdienišką kasdienybę, režisuotas tos pačios kūrėjos, yra interaktyvūs, skatinantys dalyvius kurti ir svajoti, o ne tik pasyviai stebėti reginį.

Profesionalūs edukatoriai parengė žaismingas pamokėles-spektaklius patiems mažiausiesiems – nuo pusmečio iki trijų metų amžiaus – festivalio dalyviams. 

Į nuotykius literatūrinėse dirbtuvėse vaikus kvies rašytoja Gaja Guna Eklė, poetas Dainius Gintalas, dailininkės Rasa Joni, Lina Itagaki, Agnė Nananai, Eglė Gelažiūtė-Petrauskienė. Rašytoja ir knygų iliustruotoja Kotryna Zylė ne tik pristatys iš knygiuko gimsiančią savo knygą „Geriausia diena“ (iliustr. Inga Dagilė), bet ir prieš dirbtuves trumpai kalbins kiekvieną kūrėją, kad vaikams susitikimas taptų įsimintinesnis ir informatyvesnis.

Atskiro dėmesio vertos literatūrinės instaliacijos – originalūs ir tik šiam festivaliui skirti akcentai, kuriuos bus galima aplankyti viso festivalio metu. Išskirtinės Rasos Joni knygos „Nematomi praradimai“ iliustracijos atgims medžiuose kabančiose dėžutėse, jas lankytojai galės pamatyti per specialius spalvotus stikliukus. Drąsiausiųjų lauks literatūrinis pabėgimo kambarys su šiurpulingų kliūčių ruožu, Tomo Dirgėlos knygos „Užkeiktoji pono Kuko knyga“ motyvais. Dalyvių tikslas – kuo greičiau išspręsti visas užduotis ir taip panaikinti raganos prakeiksmą. Festivalį užbaigs užkeiktasis rašytojo Tomo Dirgėlos šou su dainomis ir rūko pabaisomis.

Abi festivalio dienas slėnyje šurmuliuos knygų turgelis. Nuotykiautojų maitinimu rūpinsis net keletas maitinimo paslaugų teikėjų.

Visą festivalio programą rasite čia: www.nuotykiaitesiasi.lt.

Medkopio šventė „Ulioja bitelė“

Vyks rugpjūčio 15 d. Stripeikiuose, Ignalinos raj. Įvažiavimas per Ginučius. 

Programa:

  • 13 val. – iškilmingas šventės atidarymas, garbių svečių sveikinimai, Austėjos ir Bubilo dievybių pagarbinimo apeigos su „Mėguvos“ ansambliu.
  • 13.30 – 14 val. „Mėguvos“ folklorinio ansamblio koncertinė programa.
  • 12–17 val. – bičių produktų, kulinarinio paveldo ir tautodailės darbų kermošius, amatų kiemai ir kūrybinės dirbtuvės.

Kūrybinių dirbtuvių naujienos: rekonstrukciniai amatai su puikiaisiais „Dvaro meistrais“, „Kauno karo istorijos klubas“ pristatys senovės baltų genčių ir Teutonų ordino gyvenseną, karybą, ginklus, šarvus. Egidijus Virbašius – muzikos ir teatro akademijos liaudies instrumentų meistras, atskleis ragų ir kitų instrumentų melodingumo galimybes. Edukatorė Juventa Mudėnienė su „Austėja ir jos bičių dvaras“ edukacija. Vyks augalinio dažymo edukacija su menininke Raminta Beržanskyte, meduolių dekoravimas su edukatore Birute Rainiene, kelminio avilio skobimas su medžio meistru, restauratoriumi Kęstučiu Cikanu, vaško laiškų rašymas ir antspaudų gamyba su edukatore Aiste Andriušyte.

Dalyvių laukia „Duonos kelio“ edukacija su Daugėliškio krašto bendruomene, proginės „Medkopio 2021“ monetos kalimas su meistru Mantu Ališausku, avilių tapymo kūrybinės dirbtuvės su tapytoja Nijole Trinkūniene, parodomasis midaus virimas ir degustacija su vieninteliu midaus someljė Lietuvoje Eriku Augustinavičiumi, žolynų skulptūrų rišimas (avilio pynimas) su meno kūrėja Viktorija Bitinaite – Stankevičiene, molinės bitės lipdymas su keramike Jolita Bužinskiene, juostų audimas, apyrankių pynimas, vaistingųjų augalų arbatų ragavimas su garsiąja Breidokų šeimyna, žolynų paslapčių išrišimas (hidrolato gamyba) su Asta Bargho.

  • 13.30 – 17.30 val. edukacinė ekskursija su gamtininku/mokslininku Giedriumi Vaivilavičiumi „Žolininkystė mokslininko ir bičių akimis“. Kas dvi valandos bus registruojamos ir vedamos edukacinės ekskursijų grupės žolynams pažinti/suprasti.
  • 13.30 – 16.30 val. erdvinis kinas su „Kinas kitaip“. Įvairių edukacinių/pažintinių filmų pristatymas/peržiūra.
  • 13.30 – 16.00 val. „Ambasadų kiemas“. JAV, Japonijos ambasados pristatys savo krašto bitininkystės paveldą.
  • 15.30 – 16.30 val. Medaus kiemas. „Išmaniojo“ avilio pristatymas bei medaus skonio naujiena „kreminis medus“, parodomasis medaus sukimas stikliniame medsukyje ir šviežio „prezidentinių“ bičių medaus vaišės, bičių motinos paieška su muziejaus bitininku Mindaugu Bridžiumi.
  • 16.30 val. – su koncertine programa pas taikias bites svečius kvies režisierius, rašytojas, dainų autorius Vytautas V. Landsbergis. Renginį ves TV žvaigždė, laidų vedėja, muzikologė Zita Kelmickaitė.

SVARBU: Dėl eismo saugumo prašome atvykstančius automobiliais į šventę važiuoti per Ginučius; iš šventės – per Kirdeikius.

Žolinės atlaidai Lietuvos liaudies ir buities muziejuje

„Kas per Žolinę neviešės, tas visą gyvenimą laimės neturės!“ – sako žmonės. Nuo seno Žolinės atlaidai – visuotinio viešėjimo, giminių susitikimų diena. Kviečiame per Žolinę nesėdėti namie, o atvykti paviešėti į Lietuvos liaudies buities muziejų Rumšiškėse, susitikti su giminėmis, padėkoti už naują derlių, pasidžiaugti jo gėrybėmis, spalvingomis gėlėmis ir dailiausiomis žolynų puokštėmis! Šventės pradžia – rugpjūčio 15 d. (sekmadienį) 13 val. muziejaus miestelio Švč. Mergelės Marijos gimimo bažnyčioje. Toliau šventė tęsis Aukštaitijos kaime. Programa: https://www.seimosgidas.lt/lietuvos-liaudies-ir-buities-muziejuje-sekmadieni-tradicine-zoline/

Vilniaus šviesų festivalis

Rugpjūčio 13-15 dienomis sostinėje nušvis III Vilniaus šviesų festivalis – kvies pasivaikščioti po naktinę sostinę nauju, 20 instaliacijų nušviestu maršrutu.

Pasitelkus šviesos meninius sprendimus, Senamiesčio ir Naujamiesčio skverai ir aikštės, žaliosios erdvės, istoriniai ir architektūros objektai įgaus dar nematytus pavidalus, ypatingai nušvis naujasis rajonas Paupys. 

Įveikti daugiasluoksnį festivalio maršrutą, lengviau rasti ir aplankyti visus objektus ir šiais metais padės atnaujinta mobilioji programėlė, kurią atsisiųsti arba atsinaujinti galima – App Store: https://bit.ly/vilniuslightfestival arba Google Play: https://bit.ly/vilniuslightfestival1

Aplankyti III Vilniaus šviesų festivalį galima rugpjūčio 13–15 d. nuo 22 iki 3 val. nakties, o paskutinį rugpjūčio 15 d. vakarą nuo 22 iki 1 val.

Kopūstinės kermošius Trakuose

Rugpjūčio 13–15 d. (penktadienis–sekmadienis) Žolinės proga Trakuose tris dienas vyks Kopūstinės kermošius su daugybe pramogų ir atrakcijų. 

Visas dienas nuo 10 iki 19 val. Karaimų (Kopūstinės) saloje vyks amatininkų, tautodailininkų ir ūkininkų prekyba. Sekmadienį atlaidai prasidės mišiomis Trakų Švč. Mergelės Marijos Apsilankymo bazilikoje – 10 val. lenkų kalba, 12 val. lietuvių kalba. 11.15 eis procesija per miestą pagerbiant stebuklingąjį Trakų Dievo Motinos – Lietuvos Globėjos paveikslą. 

13.30 val. prasideda Kopūstinės šventės atidarymas - svečių laukia šokiai, dainos ir žaidimai, edukaciniai užsiėmimai. 17 val. bus galima ragauti gaspadinės kopūstienės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: iš kur paimti pinigų gynybai?