Knygos „Austėja ir laikas“ ištrauka: apie trečiadienio grybų lietų ir bobausį

Aš nelankiau vaikų darželio, bet kasdienybė nebuvo nuobodi. Atvirkščiai, mano vaikystė buvo panaši į Pepės Ilgakojinės, darželio ir mokyklos nelankiusios pašėlusios Astridos Lindgren herojės.

Aurėjos Bakanovaitės iliustracija knygai „Austėja ir laikas“.<br>Vilniaus Justino Vienožinskio dailės mokyklos nuotr.
Aurėjos Bakanovaitės iliustracija knygai „Austėja ir laikas“.<br>Vilniaus Justino Vienožinskio dailės mokyklos nuotr.
Polinos Kiseliovos iliustracija knygai „Austėja ir laikas“.<br>Vilniaus Justino Vienožinskio dailės mokyklos nuotr.
Polinos Kiseliovos iliustracija knygai „Austėja ir laikas“.<br>Vilniaus Justino Vienožinskio dailės mokyklos nuotr.
Kristinos Matijošaitytės iliustracija knygai „Austėja ir laikas“.<br>Vilniaus Justino Vienožinskio dailės mokyklos nuotr.
Kristinos Matijošaitytės iliustracija knygai „Austėja ir laikas“.<br>Vilniaus Justino Vienožinskio dailės mokyklos nuotr.
Deimantės Nagniūtės ilustracija knygai „Austėja ir laikas“.<br>Vilniaus Justino Vienožinskio dailės mokyklos nuotr.
Deimantės Nagniūtės ilustracija knygai „Austėja ir laikas“.<br>Vilniaus Justino Vienožinskio dailės mokyklos nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jan 19, 2022, 5:11 PM, atnaujinta Jan 26, 2022, 1:03 PM

Su pametinuku broliu karstėmės po medžius, iš aukštai registravome pravažiuojančių mašinų numerius, lauke žaidėme slėpynių. Prastu oru namuose mokėmės rašyti raides, spalvinome knygeles, dėliojome domino, žaidėme šaškėmis, o žiemą karpėme šimtus popierinių snaigių.

Paradoksas, neseniai sukūriau knygą vaikams „Austėja ir laikas“, pasakojančią apie savaitės dienas vaikų darželyje. Pasakojimai nėra išgalvoti, istorijų detalės surinktos iš vienos penkiametės mergaitės kasdienybės.

Dabar pripažįstu, jog vaikams nuo mažens svarbu laikytis dienotvarkės ir lankyti darželį, nes jame gali pasiruošti mokyklai, ir, svarbiausia, susirasti draugų, tapti drąsesniu.

Nors pavydžiu sau vaikystės be dienotvarkės, manau, jeigu būčiau lankiusi darželį, mokėčiau išlaikyti ilgalaikes draugystes. Tačiau vaikystė, kaip ir kiti gyvenimo etapai, – nepakartojami ir nėra ko gailėtis. Nepakartojama ir kiekviena diena vaikų darželyje, tad šįkart dalijamės ištrauka iš knygos „Austėja ir laikas“ apie trečiadienį:

Trečiadienį lijo grybų lietus

Apniukęs rytas nieko gero nežadėjo. Mama prie durų padėjo aulinius batus ir skėtį.

Gerai tik tiek, kad pakeliui į darželį pasitaikė viena kita bala. Austėja šypsodamasi jas peršoko. Bet atėjus į grupę laukė nuobodi diena. Auklėtoja pasakė, jog vaikai į lauką neis. Orų prognozė nežadėjo, kad liausis lietus ir pasirodys saulė.

„Mokysimės raidę B“, – auklėtoja pakvietė vaikus sėstis prie stalų ir pasiruošti baltą popieriaus lapą. Ji paklausė, kokie žodžiai prasideda šia raide?

Vaikai vardijo: „būgnas, bangos, bobutė, bobausis, blynai, boksas, baldai“. Auklėtoja pasiūlė vaikams nupiešti po vieną žodį. „Kaip atrodo bobausis?“ – smalsavo berniukas.

Niekas nebuvo matęs bobausio. Bet pokalbį nugirdo vaikams valgį nešanti šeimininkutė. Ji garsiai šūktelėjo: „Susiraukšlėjęs grybas“. Berniukui nebuvo sunku jį nupiešti.

Kai vaikai baigė piešti, auklėtoja lentoje rašė didžiąją raidę B. „Brėžiame lazdelę ir prie jos pridedame du pilvus“, – išpūsdama žandus vaizdžiai pilvus apibūdino auklėtoja. Vaikai taip pat braižė lazdeles su pilvukais.

Fėja pajudino užuolaidą. Austėja tai pastebėjo. Niekas daugiau nežinojo, kad Fėja buvo čia pat. Pasislėpusi už užuolaidos ji į sąsiuvinį rašė dienoraštį.

„Abu pilvai turi būti vienodi?“ – paklausė Austėja, nors jos nupieštas viršutinis pilvukas atrodė didesnis. Auklėtoja pieštuku sumažino didesnį raidės pilvą. „Turėtų būti vienodi“, – tikino ji.

Kai pilvotos raidės išmargino lapus, vaikai nebeturėjo darbo. Jie klausinėjo, ką veiks popiet, nes lietus vis lijo. „Paslaptis“, – pridėjusi pirštą prie lūpų tyliai ištarė auklėtoja.

Po pietų miego vaikai atsibudo žvalūs. Jie laukė, kada paaiškės paslaptis.

Auklėtoja juos vėl pakvietė pasiimti po piešimo lapą, pieštukus ir atsisėsti prie stalų. „Ką piešime?“ – nekantravo Austėja. Netrukus auklėtoja paragino nupiešti šią dieną.

Visų vaikų piešiniai buvo beveik vienodi, nes jie piešė pilkais pieštukais. O ką galima nupiešti viena spalva? Pilkšvą dangų, pilkus lašus ir purvinas balas.

Kai mama atėjo pasiimti Austėjos, nepamiršo paklausti, kokia buvo diena. Mergaitė ją pavadino lietaus diena. „O ką naujo sužinojai?“ – klausinėjo mama. Austėja pasakojo, kaip atrodo bobausis. Todėl trečiadienį labiausiai pasisekė tik grybams. Jie per lietų daugiau paaugo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl iškrėsta Darbo partijos būstinė?