Knygos „Austėja ir laikas“ ištrauka: šeštadienį kepa bulvių plokštainis. Skanaus!

Pusryčiams kartais valgau manų košę. Kai apie tai papasakojau bičiuliams, jie juokėsi ir gėdino, kaip aš, suaugęs žmogus, esą galiu valgyti pieno plėvelę, kuri susidaro verdant manų kruopoms. Dažnas nuo vaikystės nemėgsta šio valgio, todėl suaugę pamiršta net skonį.

Ugnės Tamulionytės (nuotr. kairėje) ir Nikolo Bartoškos iliustracija knygai „Austėja ir laikas“.<br>Vilniaus Justino Vienožinskio dailės mokyklos nuotr.
Ugnės Tamulionytės (nuotr. kairėje) ir Nikolo Bartoškos iliustracija knygai „Austėja ir laikas“.<br>Vilniaus Justino Vienožinskio dailės mokyklos nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 19, 2022, 10:00 AM

Tačiau šeštadienis yra ta diena, kai nereikia eiti į darželį. Tądien vaikai nori valgyti skaniausius patiekalus. Kiekviena šeima savaitgalį ruošia išskirtinius ar labai mėgstamus valgius. Dėl jų labai malonu laukti poilsio dienų.

Komentaruose pasidalykite, kokiais gardumynais palepinate šeimą savaitgalį. O šįkart dalijamės ištrauka iš knygos „Austėja ir laikas“ apie šeštadienį:

Šeštadienis – bulvių plokštainio diena

Ryte žadintuvas neskambėjo. Avas buvo ramus, nes miegojo. Fėja dar nepasirodė. Šeštadienis – poilsio diena ir miegoti galima ilgai. Austėja pabudo apie pusę devynių. Mama jau buvo atsikėlusi.

Pusryčiai paruošti – ant stalo aušo kakava ir grikių košė. Šeima sėdo pusryčiauti. „Ką šiandien veiksime?“ – nekantravo Austėja.

„Dviračiais minsime į turgų“, – kabindamas šaukštu košę užsiminė tėtis. Dažną šeštadienį šeima perka daržovių ir vaisių turguje. Iš oranžinių moliūgų, raudonų obuolių, rausvų bulvių, žalsvų kopūstų galima paruošti gardžių valgių.

Austėja pasiėmė nedidelę pintinę. Nors tėčio krepšys gerokai didesnis, dukrelė į savąjį ketino įsidėti kelis obuolius. Šiuos vaisius ji labiausiai mėgo.

Turguje akys raibo nuo spalvingų lyg oro balionai ar kamuoliukai gėrybių. Tėtis pirmiausia nupirko bulvių, morkų, po to kilogramą obuolių. Keli obuoliai pateko į Austėjos pintinėlę, kad ji negrįžtų tuščiomis. Į savo krepšį tėtis dar įsidėjo baltagūžį kopūstą, nes ruošėsi virti sriubą.

Kai namiškiai sugrįžo į namus, atėjo laikas gaminti pietus. Šįkart mama kepė bulvių plokštainį – mėgstamiausią Austėjos patiekalą. Jį ruošti padėjo ir tėtis.

Jis skuto bulves, po to įjungė virtuvės kombainą ir jas sutarkavo. O mama tik paruošė tešlą ir pašovė plokštainį į orkaitę. Netrukus pasklido gardūs kvapai, kurie į namus priviliojo Fėją. Pasigirdo jos sparnelių plazdėjimas. Fėja slėpėsi šviestuvo gaubte. O gardūs kvapai iš orkaitės žadino visų apetitą.  Austėjos pilvas jau gurgė.

Kol patiekalas kepė, mama įjungė skalbyklę. Po to ji tvarkė kambarius, laistė gėles, plovė grindis. Austėja dėliojo didžiulę dėlionę su Pelenės piešiniu. Tėtis žiūrėjo televizorių. Juk poilsio diena!

Netrukus šeima sėdo valgyti svetainėje prie stalo, o Austėja trumpam užgaišo virtuvėje, nes pavaišino kruopele plokštainio Fėją. Juk reikėjo pasirūpinti drauge, kuri kasdien lydėjo į darželį ir mokė skaičiuoti dienas.

„Ką veiksime po pietų?“ – šeštadienį mėgo klausinėti smalsutė Austėja. Tėtis pasiūlė nueiti į kiną arba į parką pasisupti karuselėje. Du geri pasiūlymai, bet rinktis reikėjo vieną.

Ir su tėčiu bei mama ji vaikštinėjo po parką, sukosi ant arkliuko skambančioje karuselėje.  Dėl to buvo verta laukti šeštadienio – gardžios ir smagios poilsio dienos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.