Šeimų atostogoms – pramogos, nuotykių parkai ir neįprasti muziejai

Estai yra įrengę gausybę patrauklių pramogų vietų, puikiai tinkančių šeimų atostogoms. Kartu su vaikais į Estiją atvykę lietuviai interaktyviuose muziejuose gali pasisemti žinių apie mokslą ir istoriją, nuotykių parkuose įveikti įvairaus sudėtingumo trasas, pramogų parkuose pasimėgauti teminiais atrakcionais.

Virgo Haan nuotr.
Virgo Haan nuotr.
Joosep Martinson nuotr.
Joosep Martinson nuotr.
Virgo Haan nuotr.
Virgo Haan nuotr.
Virgo Haan nuotr.
Virgo Haan nuotr.
Joosep Martinson nuotr.
Joosep Martinson nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

2022-05-05 12:20, atnaujinta 2022-05-11 14:14

Šeimos, kurioms patinka aktyvus poilsis, gali rinktis bet kurį iš pramogų parkų. Netoli Pernu miesto yra garsios knygų herojės Lotės (Lottemaa) šalis – pramogų ir teminis parkas.

Arčiau Talino, Kurtnos kaime, yra nuostabus „Vembu-Tembu“ („Vembu-Tembumaa“) šeimos parkas. Jame įrengtos kartingo, keturračių, elektromobilių trasos, vandens kalneliai ir šildomieji baseinai, pirtys, batutai, mini golfo aikštynas, žaidimų kambariai.

Vos 30 kilometrų nuo Tartu plyti „Vudila“ vandens pramogų ir žaidimų šalis. Joje įrengta trijų pakopų vandens čiuožykla, yra įvairių sūpynių, laipiojimo atrakcionų, nuotykių takų, mažiesiems skirtas ir didžiulis žaidimų kambarys. Galima plaukioti valtimis ežere, nardyti, šokinėti ant batutų – mėgautis vasara.

Mažiesiems vairuotojams Estijoje yra skirti teminiai parkai, kuriuose mokoma saugaus elgesio keliuose. Žinomiausias iš jų – Kelių muziejus („Maanteemuuseum“) netoli Veru (Võru), Varbusės kaime.

Buvusioje pašto stotyje vaikams įrengta speciali ekspozicija „Mašinų salė – mašinų valdymas“. Tai interaktyvi automobilių mechanikos, eismo fizikos, saugaus vairavimo ir net kelių tiesimo technikos paroda.

Lauko ekspozicijoje smalsuoliai apžiūrinėja ir senas, ir modernias transporto priemones, susipažįsta su kelių inžinerijos istorija. Verta dėmesio ir didžiausia Rytų Europoje kelių tiesimo mašinų kolekcija.

Specialiai įrengtoje trasoje vaikai turi galimybę pasivažinėti automobiliais ir pramokti saugaus eismo taisyklių.

Tarp Talino ir Hapsalu 28 hektarų plote plyti ralio parkas „Laitsa“. Jame galima pasivažinėti dviračiais, išsinuomotais kartais, elektromobiliais ir net automobiliais su benzininiais varikliais. Tokių pramogų tikslas – kuo anksčiau vaikus supa pramogos, nuotykių parkai ir neįprasti muziejai Šeimų atostogoms – 6 žindinti su kelio ženklais ir išmokyti saugaus eismo taisyklių.

Keliaujantiems po Rytų Estiją verta nuvykti į Kivielio (Kiviõli) pramogų centrą. Jis įrengtas ant skalūnų pelenų kalnų, kur kiaurus metus veikia ilgiausia Estijoje laisvojo skrydžio trasa. Parke galima padirbėti įsėdus į tikrą ekskavatorių smėlio karjere, ugniagesių akademijoje pasimokyti, kaip reikia gesinti gaisrą, ar tiesiog ramiai paplaukioti valtimi dirbtiniame salų pilname ežere.

Įspūdingas muziejus yra Rytų Virumoje (Ida-Virumaa), Kohtla Jervės regione. Tai Kalnakasybos muziejus, įrengtas tikroje iki 2001 metų veikusioje šachtoje. Jame gidais dirba buvę skalūnų kasėjai, puikiai išmanantys visus įrenginius ir darbo ypatumus. Iki šachtos tenka atriedėti autentišku baisiai džeržgiančiu kalnakasių traukinuku.

Pasakiškos „Cantervilla“ pilies (Otepė) ūkiniuose pastatuose ir aplinkinėje teritorijoje yra įrengtas visai šeimai skirtas didelis teminis pramogų parkas, menantis šio dvaro epochą. Jame galima pamatyti, kokius drabužius vilkėjo dvarininkai, sužinoti, ką jie veikė, iš ko pragyveno, ką valgė, kokie buvo stalo papročiai.

Estija, vertinant pagal gyventojų skaičių, yra daugiausia muziejų turinti Europos šalis. Žmonės, kurie rengia juose ekspozicijas, pagalvojo apie svarbiausius lankytojus – šeimas.

Tiems, kurie nori kuo daugiau sužinoti apie laivus ir jūrą, siūloma apžiūrėti hidroplanų uostą, kuriame plūduriuoja senieji laivai, ir Estijos jūrų muziejų, įsikūrusį Talino senamiestyje, Storosios Margaritos (Paks Margareeta) bokšte.

Tie, kuriuos žavi mechanika, būtinai turėtų apsilankyti buvusioje Talino liejykloje – „Proto“ atradimų gamykloje. Joje įrengta kelios dešimtys realių ir virtualių eksponatų, įdomiai pateikiama išradimų istorija.

O tiems, kuriems rūpi sužinoti, iš ko sudarytas mūsų kūnas, atsakymus į klausimus gaus Sveikatos muziejuje.

Ypač patrauklus lankytojams yra Estijos nacionalinis muziejus Tartu mieste. Dauguma jame esančių ekspozicijų yra interaktyvios.

„Ahhaa“ mokslo centre lankytojams leidžiama viską liesti rankomis ir išbandyti patiems, pavargus – atsikvėpti planetariume. O štai interaktyviame Eksio ledynmečio ir laiko centre („Äksi Jääaja keskus“) galima susipažinti su natūralaus dydžio priešistoriniais gyvūnais ir sužinoti, kaip Estijos gamta keitėsi per milijonus metų po paskutinio ledynmečio pabaigos.

Besidomintys istorija ir senove daug įdomybių atras apsilankę kurioje nors iš viduramžių pilių – Kuresarės, Hapsalu, Rakverės ar Narvos. Paidėje, išlikusiame ordino tvirtovės bokšte, yra įsikūręs Laiko centras „Wittenstein“.

Į bokštą keliantis liftas veikia kaip laiko mašina. Jam kylant aukštyn kiekviename aukšte atsiveria durys į skirtingą amžių: riterių, karalių ir carų laikus, okupacijos laikotarpį, pirmąją Estijos respubliką, šalies Nepriklausomybės atkūrimo laikus. Garso ir apšvietimo efektai ir vaizdo projekcijos sukuria įspūdingą istorijos pasakojimą.

Išsirengusiems į Hyjumos (Hiiumaa) salą patariama pasinaudoti galimybe ir už vieno bilieto kainą įsigyti 10 bilietų į visas saloje esančias pramogų vietas. Kelionę po jas patariama pradėti nuo „Tuletorn“ („Tuuletorn“) nuotykių centro.

Šeimoms, kurioms patinka ramios atostogos, siūloma pasidomėti specialiais SPA pasiūlymais. Vienas patraukliausių vandens parkų yra netoli Talino, Vymsyje (Viimsi), – „Atlantis H20“. Saremos saloje, Kuresarėje, esantis „Georg Ots SPA“ yra visai šeimai skirta poilsio vieta.

O štai Pernu laikoma Estijos SPA vasaros sostine – mieste yra puikių vandens procedūrų ir baseinų kompleksų. Su vaikais verta apsistoti vandens parke „Tervise Paradiis“. Tartu svečių taip pat laukia VSpa su keliais baseinais, pirtimis ir druskos kambariais.

Ieškokite pramogų čia: Valio! Kitos Jūsų atostogos Estijoje bus įdomios. (visitestonia.com)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.