Operos ir baleto teatras tėvus su kūdikiais kviečia į unikalią premjerą

Tris pirmuosius vasaros trečiadienius – birželio 1, 8 ir 15 dieną 10 val. ryto Lietuvos nacionalinis operos ir baleto teatras pačius mažiausius vaikučius su mamytėmis ar tėveliais kviečia į premjerą „Muzika mažoms ausytėms III“.

„Būta ir šokio spektaklių vaikams, ir mažiesiems skirtų TV projektų. Ir dar – kone visas savo vasaras praleidžiu dirbdamas vadovu bei šokių mokytoju vaikų stovyklose“, – neslepia D. Bakėjus.<br>M. Aleksos nuotr.
„Būta ir šokio spektaklių vaikams, ir mažiesiems skirtų TV projektų. Ir dar – kone visas savo vasaras praleidžiu dirbdamas vadovu bei šokių mokytoju vaikų stovyklose“, – neslepia D. Bakėjus.<br>M. Aleksos nuotr.
Tris pirmuosius vasaros trečiadienius – birželio 1, 8 ir 15 dieną 10 val. ryto Lietuvos nacionalinis operos ir baleto teatras pačius mažiausius vaikučius su mamytėmis ar tėveliais kviečia į premjerą „Muzika mažoms ausytėms III“.<br>Organizatorių maketas
Tris pirmuosius vasaros trečiadienius – birželio 1, 8 ir 15 dieną 10 val. ryto Lietuvos nacionalinis operos ir baleto teatras pačius mažiausius vaikučius su mamytėmis ar tėveliais kviečia į premjerą „Muzika mažoms ausytėms III“.<br>Organizatorių maketas
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

May 26, 2022, 9:13 AM, atnaujinta May 26, 2022, 9:14 AM

Skirtingai nuo ankstesnių to paties ciklo programų, šiuose Kamerinėje salėje rengiamuose koncertuose dalyvaus baleto solistai Rūta Karvelytė ir Tomas Kratkovskis, kurie mažiesiems surengs veikiausiai pirmąjį jų gyvenime baleto pasirodymą.

Klasikinės muzikos ištraukas gyvai atliks fortepijoninis trio, kuriame gros Dainius Puodžiukas (smuikas), Ignė Pikalavičiūtė (violončelė) ir Justas Čeponis (fortepijonas).

Koncerto „Muzika mažoms ausytėms III“ choreografas Donatas Bakėjus nemažą savo kūrybinės veiklos dalį atseikėja būtent darbui su mažaisiais šokėjais: pradėjęs nuo pamokėlių patiems mažiausiems „Tele Bim Bam“ mokyklėlės lankytojams, vėliau dirbo su 3–5 metų vaikučiais Eglės Špokaitės ir Nerijaus Juškos baleto mokyklose, o šiuo metu šokti moko Nacionalinės M. K. Čiurlionio menų mokyklos pirmokus.

„Būta ir šokio spektaklių vaikams, ir mažiesiems skirtų TV projektų. Ir dar – kone visas savo vasaras praleidžiu dirbdamas vadovu bei šokių mokytoju vaikų stovyklose“, – neslepia D. Bakėjus, kuris prieš neįprastą premjerą sutiko atsakyti į keletą tėveliams rūpimų klausimų.

– Koks turi būti veiksmas scenoje, kad į jį įsitrauktų žmogutis, dar tik pradedantis suprasti pasaulį?

– Vaikui iki trejų metų viskas, ką jis mato ir girdi, yra pasaulio pažinimas. Svarbu jį sudominti, bet neišgąsdinti – o šiuos du dalykus tokiame amžiuje skiria plonytė subtili linija. Dirbant su tokia auditorija, visą laiką būtina galvoti apie jausmą čia ir dabar. Pavyzdžiui, norėdami įtraukti mažylius atlydėjusius mamytes ir tėvelius į koncerto veiksmą, siūlysime jiems su mažyliais atkartoti kai kuriuos baleto šokėjų demonstruojamus pakėlimus. Todėl statydamas choreografiją šokėjams iškart galvoju, ar saugu ir patogu bus mamytei šitaip savo vaikutį kilnoti ir sukioti.

– Pats parinkote ir koncerte skambėsiančius muzikos kūrinius. Taigi, ką mažos ausytės juose girdės?

– Daugiausiai skambės populiarūs, vaikams suprantami duetai iš klasikinių baletų, tarkim, Raudonkepuraitės ir Vilko šokis iš Piotro Čaikovskio „Miegančiosios gražuolės“ arba Pelenės ir Princo duetas iš Sergejaus Prokofjevo baleto „Pelenė“. Bus ir ištraukų iš prancūzų kompozitoriaus Camille'io Saint-Saënso „Žvėrių karnavalo“, tad pristatysime ne vien LNOBT repertuare esančius kūrinius. Sudarydamas koncerto programą, siekiau harmonijos ir žaismingumo. Žodžiu, bus ir linksmybių, ir sudėtingesnių atlikimo prasme baleto elementų, kuriuos šokio mylėtojams visada malonu stebėti.

– Kaip manote, kuo naudingi vaikučiams tokie pirmieji jų gyvenimo koncertai?

– Pakartosiu tai, ką dažnai sakau į šokio pamokėles savo vaikus atvedantiems tėveliams: „Nemanykite, kad jūsų mažieji po tokių užsiėmimų taps baleto artistais“. Tačiau apsilankymai klasikinės muzikos koncertuose formuoja vaikų muzikinės klausos įgūdžius. Būkim atviri: namuose vaikai iš įvairių prietaisų šiandien dažniau girdi populiariąją, negu klasikinę muziką.

Bet specialistai juk ne šiaip sau nėščioms moterims rekomenduoja kuo dažniau klausytis klasikos, nes jos skleidžiamos vibracijos palankios vaisiaus smegenų vystymuisi. O koncerte atliekami fiziniai judėjimo pratimai, be jokios abejonės, padės sutvirtinti mažųjų nugarą ir stiprinti raumenyną, kas kūdikiams yra be galo svarbu.

Belieka priminti, kad 13–15 Eur kainuojančius bilietus į koncertus „Muzika mažoms ausytėms III“ reikia pirkti tik suaugusiems ir vyresniems nei 5-erių metų vaikams: mažieji ant žiūrovų pasiilgusio margojo skiautinių kilimo leidžiami nemokamai. Tačiau kilimas nėra bekraštis, tad bilietų skaičius į pasirodymus griežtai ribojamas. Vaikų vežimėlius atvykus patogiai ir saugiai bus galima palikti LNOBT žiūrovų rūbinių fojė.

Koncerto „Muzika mažoms ausytėms“ sukūrimą dalinai finansuoja Lietuvos kultūros taryba.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.