15 idėjų, kur ieškoti praleisti ilgąjį savaitgalį visai šeimai: nebūtina išleisti šimtus eurų

Kaip pasakė Abraham Joshua Heschel – „Darbas, tai gebėjimas, o tobulas poilsis – menas. Tuomet pasireiškia kūno, minčių ir vaizduotės suderinamumas“. Artėjant ilgajam Joninių savaitgaliui ir visam ilgųjų savaitgalių sezonui, ne vienas susimąsto, kaip išnaudoti laisvų dienų rinkinį taip, kad net ir be atostogų plano išvykti svetur, pajusti gerą atostogų efektą.

Keliones dviračiais mėgsta ir vaikai, ir suaugę.<br> Pranešimo spaudai nuotr.
Keliones dviračiais mėgsta ir vaikai, ir suaugę.<br> Pranešimo spaudai nuotr.
Projekto „Atostogaujam“ kūrėjas ir kelionių po Lietuvą programų ekspertas Eugenijus Jusas dalinasi net 15 idėjų trumpų, bet efektingų atostogų planui Lietuvoje.<br>Pranešimo spaudai nuotr.
Projekto „Atostogaujam“ kūrėjas ir kelionių po Lietuvą programų ekspertas Eugenijus Jusas dalinasi net 15 idėjų trumpų, bet efektingų atostogų planui Lietuvoje.<br>Pranešimo spaudai nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2022-06-22 15:26

Stingantiems plano, kaip laisvas dienas paversti turiningomis atostogomis Lietuvoje – projekto „Atostogaujam“ kūrėjas ir kelionių po Lietuvą programų ekspertas Eugenijus Jusas dalinasi net 15 idėjų trumpų, bet efektingų atostogų planui Lietuvoje.

1. Kelionės traukiniu

Kada dar, jei ne ilgojo savaitgalio metu, susikrauti kuprinę ir pakeliauti kitaip, nei įprastai? Traukinys, neretai visai nepelnytai pamiršta transporto priemonė, kuria keliauti gana komfortiška, atsiveria visai kiti vaizdai, nei keliaujant standartiniais keliais, keliukais ar takais, o ir idėjų kelionės maršrutui belieka pasižvalgyti traukinių maršrutų tvarkaraštyje. Šiuo metu traukiniu galima pasiekti ne tik nemažai Lietuvos miestų ir miestelių, bet ir aplankyti tokius regioninius parkus, kaip: Gražutės, Kurtuvėnų, Neries, Ventos, Salantų. 

2. Kelionės automobiliu

Kelionės automobiliu – visada gera idėja, jei norisi ir pažinti, ir komfortiškai pakeliauti susikrovus visus reikalingiausius daiktus, ir nesukti galvos dėl oro prognozių. Lietuva ypač turtinga edukaciniais, pažintiniais maršrutais, vietovėmis, vertomis pažinimo bei geriausio vasaros kadro, tad, priklausomai nuo fantazijos ir norimo nukeliauti atstumo, tai gali būti:

  • kelionė aplankant gražiausius Lietuvos apžvalgos bokštus;
  • pažintis su gražiausiais Lietuvos dvarais ir jų istorija;
  • pažintinis maršrutas pasirinktame konkrečiame Lietuvos regione: Aukštaitija, Žemaitija, Pajūrio regionas, siaurinant dar, pasirinktame regioniniame parke.

3. Sodyba prie ežero

Norintiems pabėgti nuo miesto šurmulio, kasdienio ritmo ir supančių žmonių – sodyba prie ežero, upės, o gal tiesiog miškų glūdumoje gali tapti idealaus savaitgalio planu. Čiulbantys paukščiai, ošiantys medžiai, čiurlenantis vanduo ir kiti gamtos garsai, grilyje keptas maistas, lėti saulėlydžiai ar kavos puodelis pasitinkant saulę bei turiningas laikas su šeima ar draugų kompanija be kompiuterių, telefonų ekranų – idealus planas baterijos „perkrovai“. Norintiems į tokį poilsį įtraukti pažintinio prieskonio, rekomenduojama sodybos pasidairyti ne tik prie vandens telkinio, leisiančio pasidžiaugti vasaros malonumais, bet ir netoliese regioninių parkų, pasivaikščiojimo takų, miestų bei miestelių pakviesiančių pažinčiai su jų lankytinais objektais.

4. Plaukimas skaidriomis baidarėmis

Pramoga, kuriai vasaros sezonu atsispiria retas lietuvis – plaukimas baidarėmis. Lietuva – upių ir ežerų kraštas. Atrasti naują maršrutą žygiui upe ar pakartoti savo mėgstamiausią – pramoga, kurią ypač lengva susiplanuoti ir įgyvendinti, kad ir koks baidarių fanas bebūtumei. O gal kažko įspūdingesnio? Išbandykite naktinį plaukimą skaidriomis baidarėmis, kuriose įrengta LED apšvietimo sistema jums prieš akis atvers dar neregėtą povandeninį Lietuvos upių grožį.

5. Išvyka su palapinėmis

Kada dar, jei ne vasarą mėgautis gamta visu 100 proc., išskleidžiant daugeliui vaikystę bei geriausius šeimos piknikus primenančią palapinę? Meškerė, o gal kaip tik iš anksto kruopščiai sudėtas pikniko krepšys, laužas ir geriausios istorijos prie jo, stalo žaidimai, aktyvios pramogos gamtoje – dar viena ilgojo savaitgalio idėja. Puikių kempingų galima rasti visoje Lietuvoje (jų suskaičiuojama jau per 30), tad ar tai būtų Kuršių Nerija, Anykščių, Molėtų kraštas, o gal ežeringieji Zarasai, geras poilsis gamtoje garantuotas.

6. Palapinė su komforto prieskoniu – glampingas

Stovyklavimas ir galimybė apsistoti gamtoje vilioja, bet norėtųsi kiek daugiau komforto? Glampingas, dar kitaip vadinamas miško viešbučiu, gali būti idėja idealiam ir patogiam poilsiui. Tiesa, galbūt vietovių pasirinkimas kiek siauresnis, nei su standartinėmis palapinėmis, visgi žiupsnelis komforto į stovyklavimo idėją gali būti didžiulis svertas šio pasirinkimo link.

Norėtųsi ne tik komfortiškai pastovyklauti, bet ir įberti šiek tiek pažintinio prieskonio, nepasistojant nakvynei vienoje vietoje?

7. Turas kemperiu po Lietuvą

Kai norisi gero pojūčio pabuvoti gamtoje, bet kartu ir daugiau komforto, nei palapinėje, o visgi patiriant vasarišką malonumą įsikurti arčiau gamtos, jūros ošimo, o gal kaip tik miško glūdumoje – idealiu sprendimu gali tapti kelionė kemperiu. Turint omenyje, kad nakvynės vietai atsiveria tos pačios galimybės, kaip ir ieškant patogaus kempingo su palapinėmis, o štai su savimi turi ne tik svarbiausius daiktus, bet ir virtuvę, lovą, kitus įprastus patogumus – tokia išvyka gali tapti idealaus ilgojo savaitgalio planu. Norisi ne tik pabuvoti gamtoje, bet ir patirti pažinimo, edukacijos malonumus?

Puikiu sprendimu gali būti organizuojami turai kemperiu po Lietuvą, kur praktiškai viskas taip pat, kaip „viskas įskaičiuota“ kelionėje, tik kad turiningai po Lietuvą, su apgalvotomis skirtingomis pažintinėmis programomis, kuriose ir gamtos, ir kultūrinių, ir edukacinių, ir net nepažintų skonių atradimai viename pakete.

8. Pėsčiųjų žygiai

Malonumas, puikiai suderinamas su aukščiau išvardintomis pramogomis – žygiai pėsčiomis. Žygiai Lietuvoje organizuojami praktiškai visuose regionuose. Jų pasirinkimas toks platus, jog malonų pasivaikščiojimo maršrutą ras kiekvienas: tiek norintis lengvai pajudėti, pasigrožint nematytomis Lietuvos vietovėmis, tiek patyręs žygių fanas, norintis ne tik gražių vaizdų, bet ir sudėtingesnių žygio trasų.

9. Žygiai dviračiais

Jeigu ėjimas pėstute skamba kaip lėtokas būdas pamatyti naujas vietoves, dviratis gali būti idealus sprendimas pajudėti aktyviau. Ši transporto priemonė dėkinga ir tuo, kad ją lengvai galima transportuoti į norimą vietą. Žygio vieta gali būti bet kuri Lietuvos dalis, kurią norisi pažinti – tai gali būti Nidos pakrantės, Kuršių Nerijos nacionalinis parkas. Arba dviračių trasa aplink Platelių ežerą (kuri yra turtinga apžvalgos aikštelėmis, nuo kurių atsiveria nuostabūs vaizdai), Kairiojo Neries kranto turizmo trasa ir dviračių takai bet kuriame kitame pasirinktame Lietuvos regione.

10. Žygiai su žirgais

Būdas pakeliauti kiek kitaip, neįprastai – žygiai su žirgais. Lietuvoje tokią patirtį siūlo daugelis žirgynų. Kaip ir dauguma jų gali pasiūlyti įdomius ir turtingus maršrutus. Puiki idėja ne tik pamatyti gamtovaizdį, bet ir susipažinti su žirgais, patirti jodinėjimo terapiją.

11. Žygiai motociklais

Dviračių priemonių fanams, norintiems daugiau greičio ir variklio gausmo – idealaus savaitgalio planu gali tapti Lietuvos gražiausių vietovių ar aktyviai iškrovai kviečiančių motociklų trasų pažinimas. Ar tai būtų pajūrio regionas, ar kalvotoji Žemaitija, ar ežerais turtinga Aukštaitija – šiek tiek įdėjus pastangų į maršruto planą, atostogų efektas garantuotas. Keletas galimų idėjų maršrutui po Lietuvą:

  • Dūkštos – Kernavė – Širvintos – Maišiagala – Trakų vokė.
  • Kurtuvėnai – Tytuvėnai – Burbiškės (Radviliškis) – Pakruojis.
  • Renavas – Plateliai – Plungė – Telšiai.
  • Biržai – Rokiškis – Anykščiai – Troškūnai.

12. Naujų skonių kelionės po Lietuvą

Lietuva – turtinga ne tik savo gamta, istorija ir architektūra, bet ir virtuve bei neatrastais skoniais, slypinčiais kiekviename šalies regione. Kurį kelionės būdą bepasirinkus, atostogų „cinkeliu“ gali tapti ne tik geri kadrai fotogalerijoje, bet ir skonių pažinimas.

Kiekvienas kraštas kviečia degustacijai, tad ar tai būtų kelionė į alaus kraštą Biržus, o gal vynu garsėjančius Anykščius, o gal šokolado sostinę Trakus ar pažinimas žemaitiškų, aukštaitiškų receptų ypatybių – savaitgalio kelionės planą gali padiktuoti degustacinė tema.

13. SPA centrai

Ilgojo savaitgalio planas, paremtas daugiau maloniu poilsiu, nei pažintimi, apsuptas komforto ir malonumų – spa centrai Lietuvoje. Kurį šalies regioną bepasirinkti, tokį planą įgyvendinti tikrai nesunku, o ir gerų atostogų efektas, tikėtina, garantuotas.

14. Poilsis prie jūros

Dažnam lietuviui sezonas tikrai ne sezonas, jei bent kartą nebus aplankytas lietuviškas pajūrys. Jūros ošimas, šurmulingos gatvės ar atvirkščiai, ramūs kopų apsupti pasivaikščiojimo bei dviračių takai, komfortiška nakvynė viešbutyje su vaizdu į jūrą ar atvirkščiai, namukas ar net palapinė su idilišku jūros ošimu visai greta – koks prieskonis išvykai prie jūros bebūtų pasirinktas, dažniausiai tokia išvyka turi gero poilsio efektą.

15. Šventiniai renginiai, lietuviškos tradicijos ir kultūra

Dar viena idėja savaitgalio temai – maršrutas ten, kur kvepia festivaliais, kultūriniais ar pramoginiais renginiais. Svarstant, kuria kryptimi patraukti savaitgalį – puikiu sufleriu maršrutui gali tapti renginių kalendorius Lietuvoje. Vienur vyksta įspūdingi Joninių renginiai, kitur galbūt visą Lietuvą garsinantys festivaliai, trečiur renginiai, suteikiantys galimybę pažinti regionų kultūrinius ypatumus. Tokia kelionės kryptis – proga pažinti šalies regionus dar kitu žvilgsniu.

Kaip pasakė vienas žinomas italų dvasininkas, „poilsis – augimo laikas“. O kada dar pasinaudoti gera proga efektingai pailsėti neįsipareigojant atostogoms, nei ilgojo savaitgalio metu?

Juolab ir gaivus oro gurkšnis metuose, vadinamas vasara, geriausias metas pabūvoti gražiausiose mūsų šalies vietovėse.

Kai kurios aukščiau įvardintos idėjos – tik pagrindas savaitgalio planui. Pilnas atostogų paketas neretai netgi smagesnis, kai jame lieka spontaniškumo ar neplanuoto nuotykio. Kuria kryptimi bekeliavus, šalia esantis vanduo visada pakvies aktyvioms vandens pramogoms, regioniniai parkai, kuriais turtinga Lietuva, pažinčiai pėstute, dviračiais ar bet kokia kita sugalvota priemone, o neišbandytos pramogos ir keliavimo būdai bei potyriai – paliks gerų atostogų įspūdį ir užtikrins augimo efektą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.