Piknikus organizuojanti mama Sandra pataria, kaip patiems susiplanuoti išskirtinę šventę

Pusę metų Sandra Leonavičienė su vyru ir sūnumis, šešerių Luku ir trejų Adu, gyvena sostinėje, o kitą pusę – ant ežero pakrantės sodyboje Molėtų rajone. Derindama miesto gyvenimą su gamtos malonumais mama pastebėjo, kad daugybę pietų ir vakarienių šeima valgo lauke, lyg piknike. Taip gimė jos verslas „LePiknikas“ – ji siūlosi organizuoti piknikus, šeimos šventes, visa tai dekoruoti ir fotografuoti.

Sandra Leonavičienė įsitikinusi, kad pikniku mėgautis būtų dar maloniau, reikia pagalvoti apie dekorą.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Sandra Leonavičienė įsitikinusi, kad pikniku mėgautis būtų dar maloniau, reikia pagalvoti apie dekorą.<br>Asmeninio albumo nuotr.
 Sandra Leonavičienė įsitikinusi, kad pikniku mėgautis būtų dar maloniau, reikia pagalvoti apie dekorą.<br> Asmeninio albumo nuotr.
 Sandra Leonavičienė įsitikinusi, kad pikniku mėgautis būtų dar maloniau, reikia pagalvoti apie dekorą.<br> Asmeninio albumo nuotr.
 Sandra Leonavičienė įsitikinusi, kad pikniku mėgautis būtų dar maloniau, reikia pagalvoti apie dekorą.<br>  Asmeninio albumo nuotr.
 Sandra Leonavičienė įsitikinusi, kad pikniku mėgautis būtų dar maloniau, reikia pagalvoti apie dekorą.<br>  Asmeninio albumo nuotr.
 Sandra Leonavičienė įsitikinusi, kad pikniku mėgautis būtų dar maloniau, reikia pagalvoti apie dekorą.<br>  Asmeninio albumo nuotr.
 Sandra Leonavičienė įsitikinusi, kad pikniku mėgautis būtų dar maloniau, reikia pagalvoti apie dekorą.<br>  Asmeninio albumo nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jul 23, 2022, 11:42 AM, atnaujinta Aug 29, 2022, 5:03 PM

Piknikas –​ ne šašlykai gamtoje

Piknikų tradicijos užsienyje yra gilios ir senos.

„Pavyzdžiui, Prancūzijoje piknikui žmonės renkasi baltas linines staltieses, porcelianinius indus, sūrius, o Anglijoje yra populiarios languotos staltiesės, piknikų krepšiai, sumuštiniai, naminis limonadas“, – pasakoja Sandra.

Pasak jos, lietuviai dar nėra išsigryninę savo piknikavimo stilistikos, bet galima prisiminti, kokius gražius pintus krepšius turime, kiek daug uogų ir vaisių mus lepina vasaromis.

„Sodo gėrybės, nėriniai, pinti krepšiai ir nuostabi Lietuvos gamta – taip atrodytų lietuviškas piknikas man. Ir tikrai ne šašlykai prie laužo man asocijuojasi su žodžiu „piknikas“. Piknikas – tai suneštinės vaišės, gyvas bendravimas jaukiame gamtos kampelyje, dalijimasis maistu ant pleduko iš jaukiausių namų indų, jokiu būdu ne vienkartinių“, – šypsosi moteris.

Valgome ir akimis

Karščiausias piknikų sezonas, be abejo, yra vasara. Tačiau S. Leonavičienė likusius devynis mėnesius siūlo irgi nepamiršti piknikų.

„Taip, tikėtina, kad išsiruošimas bus ne toks patogus ir paprastas kaip vasarą, o piknikavimo laikas trumpesnis, tačiau įspūdžiai bus puikūs! Įsivaizduokite obuolių pyragu ir arbata kvepiantį rudenį su jaukiausiais pledais. Ar kakavos termosus ir keptus sumuštinius po žiemiškų nuotykių rogutėmis“, – romantiškai vilioja moteris.

Ji įsitikinusi, kad tam, jog pikniku mėgautis būtų dar maloniau, reikia pagalvoti apie dekorą. Jaukus patiesalas, staltiesėlė ir medžiaginės servetėlės padaro procesą jaukesniu, iškilmingesniu.

„Visi žinome pasakymą, kad valgome akimis. Maistas visada bus skanesnis iš gražių indų, taurių bei įrankių. Jei dar su vintažo prieskoniu ar rankų darbo – jausmas dar geresnis. Greito maisto kultūra keičiama į lėto valgymo, mėgavimosi maistu ir jo dalijimosi procesu kultūrą. Svarbu pateikimas, estetika. Tai paverčia užkandžiavimą gamtoje maža švente. O maistas tampa dekoro dalimi“, – šypsosi Sandra.

Idėjos užkandžių lentai

Moteris įspėja – jei norite išskirtinio pikniko, pamirškite vienkartinius indus. Parsivežus namo galima viską išplauti ir naudoti vėl iš naujo taip tausojant ir motulę gamtą.

„Nenoriu skambėti moralizuojančiai, bet jokie piešinėliai ant vaikams skirtų vienkartinių indų šventės nepadaro gražia. Tokia švente mes jiems dovanojame tik daug liūdnesnį rytojų. Lai vienkartiniai indai būna itin reta išimtis iš taisyklės, o ne taisyklė“, – teigia ji.

Kalbant apie maistą, pirmoje vietoje S.Leonavičienė rinktis sezoninius vaisius, uogas ir daržoves. Jei ruošiate salotas, padažą pasiimkite atskirai ir užsipilkite vietoje. Piknikui tinka įvairūs sumuštinukai ir brusketos, kietesni sūriai, marinuotos alyvuogės, skrudinti riešutai, krekeriai, naminės užtepėlės bei džemai prie sūrių. Pasak jos, tokiai užkandžių lentai net indų daug nereikia, užteks didesnės medinės lentutės.

„O kur dar kepiniai, keksiukai, vafliukai... Tinka daug kas, ką patogu valgyti ir kas išlieka šviežias kelias valandas įvairiomis oro sąlygomis. Kalbant apie patogumą, kaip pavyzdį, išskirsiu medaus ir agurkų patiekalą, ypač mėgiamą vaikų. Stiklainio apačioje įpilkite šiek tiek medaus, sustatykite pagaliukais supjaustytus agurkus ir valio! Patogu ir skanu. Nepamirškite gėrimų – arbatos, naminio limonado ar gardinto citrinomis, mėtomis ar šaldytomis vynuogėmis vandens“, – dalijasi idėjomis moteris, kuri „LePiknikas“ piknikus organizuoja ir romantiškam pasimatymui, fotosesijoms, sužadėtuvėms ar net vietoje šampano staliuko po vestuvių ceremonijos. Taip pat tai puiki pramoga mergvakariams, gimtadieniams ar vaikų šventėms.

Šeimos pikniko taisyklės

Paprašėme Sandros pasidalinti patarimais, kaip susiplanuoti tobulą pikniką šeimai su vaikais.

1. Visų pirma susižiūrime orą ir ruošiamės pagal jį;

2. Pasirenkame jaukią vietą gamtoje, pvz. paplūdimys, miškas, sodas, parkas, prie ežero ar upės;

3. Į pintą krepšelį ar kitą patogų krepšį susidedame indus, įrankius bei medines lentutes. Nepamirškime dezinfekanto, peilio, servetėlių, maišelio šiukšlėms;

4. Šaunu, jei turite neperšlampamą pikniko patiesalą, bet puikiai tiks ir pledukas;

5. Papildomi dalykai, pridedantys patogumo bei žavesio, bet nebūtini: pagalvėlės, pagalvėlės sėdėjimui, vazelė lauko gėlėms, stalo žaidimai, staltiesėlės;

6. Pasiruošiame šaltkrepšį su maistu. Į jį dedame šaldymo elementus, kurie piknike gali pagelbėti karštomis dienomis, pavyzdžiui, padedant po lentute. Pagamintą maistą susidedame į sandarius indus ir valio, piknikui pasiruošta.

Maistas

Planuodami meniu laikykitės dviejų pagrindinių taisyklių:

1. Maistas turi būti patogus valgyti. Pvz., vynuogės, braškės, kriaušės, krekeriai, riešutai, sumuštinukai, kiaušiniai, omleto keksiukai, sūriai, brusketos;

2. Maistas turi išlikti šviežias. Sūrius rinkitės kietus ar puskiečius, venkite žuvies, varškės, pieno produktų. Viską susidėkite į daugkartinius sandarius indus.

Pramogos

Jei galvojate, kad galite pritrūkti veiklos gamtoje, visuomet galite įsidėti stalo žaidimų, kamuolį ar raketes. Pasimėgaukite bendravimu, pokalbiais, gamta, kuri ramina mintis, bei maisto dalijimosi procesu.

Indai

Piknikų indai – tai namuose esantys įprasti indai. Žinoma, jei esate dažnai mėgstantys piknikauti žmonės, galite turėti ir specialų rinkinį. Pikniko krepšiuose dažnai jau būna lėkštutės, puodeliai bei įrankiai. Tokiose parduotuvėse kaip „Ikea“, „Jysk“, „H&M home“, „Zara home“ ar „Pepco“ rasite prekių iškyloms ar sandarių indų su lentutėmis viršuje, kad būtų dar patogiau. O aš mėgstu indų ir staltiesių „netaupyti“ bei į pikniką pasiimti man gražiausius! Bandeles ar kitus kepinius mėgstu dėti į pintus krepšelius kartu su medžiagine servetėle.

Dekoras

Pikniką papuoš lauko gėlės, indai, stalo tekstilė bei estetiškai patiektas maistas (užkandžių lentą puoškite riešutais, uogomis, prieskoninėmis žolelėmis).

Kiti daiktai

Turėkite vieną šaltkrepšį maistui ir kitą krepšį daiktams. Nepamirškite saulės kremo ir purškalo nuo uodų, jei reikia.

Pagrindinės klaidos:

  • Greitai gendantis maistas;
  • Baime pasiimti savo indus, vietoje jų – vienkartiniai indai;
  • Pasirinktas per karštas dienos metas, ypač vietoje, kurioje nėra pavėsio ar vandens telkinio.

„Visa kita, – smulkmenos. Pasimėgaukite vasara, gamta, skoniais bei kompanija!“, – linki S.Leonavičienė, kuri patarimais dalijasi ir www.instagram.com/lepiknikas/

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.