Pataria, kaip paruošti namus pradedančiam vaikščioti kūdikiui: svarbu ne tik saugumas, bet ir ugdymas

Dažnai žmonėms Montessori pedagogika asocijuojasi su brangiais mediniais žaislais. Vis dėlto šiam metodui svarbios ne tiek priemonės, kiek nuostata žvelgti į kūdikį kaip į gebantį, elgtis su juo pagarbiai, švelniai ir su meile. Galime įtraukti kūdikį į savo kasdienį gyvenimą ir naudoti jau turimas priemones.

Suaugusieji turi elgtis su kūdikiais ne tik švelniai, bet ir pagarbiai, kiek galėdami stengtis patenkinti jų poreikius, kad visiškai nuo mūsų priklausomi kūdikiai taptų bendradarbiaujančiais ir bendraujančiais, o pirmųjų metų pabaigoje – vis savarankiškesniais ir smalsiais vaikais, dar labiau pasirengusiais tyrinėti pasaulį.<br>„Pexels“ nuotr.
Suaugusieji turi elgtis su kūdikiais ne tik švelniai, bet ir pagarbiai, kiek galėdami stengtis patenkinti jų poreikius, kad visiškai nuo mūsų priklausomi kūdikiai taptų bendradarbiaujančiais ir bendraujančiais, o pirmųjų metų pabaigoje – vis savarankiškesniais ir smalsiais vaikais, dar labiau pasirengusiais tyrinėti pasaulį.<br>„Pexels“ nuotr.
Leidykla „Briedis“ pristato visiems esamiems ir būsimiems tėvams aktualią knygą „Montessori kūdikis“.<br>Leidyklos nuotr.
Leidykla „Briedis“ pristato visiems esamiems ir būsimiems tėvams aktualią knygą „Montessori kūdikis“.<br>Leidyklos nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jul 28, 2022, 2:57 PM, atnaujinta Jul 28, 2022, 2:58 PM

Montessori vaikų auginimo koncepcijoje dėmesys skiriamas pačiam kūdikiui. Suaugusieji turi elgtis su kūdikiais ne tik švelniai, bet ir pagarbiai, kiek galėdami stengtis patenkinti jų poreikius, kad visiškai nuo mūsų priklausomi kūdikiai taptų bendradarbiaujančiais ir bendraujančiais, o pirmųjų metų pabaigoje – vis savarankiškesniais ir smalsiais vaikais, dar labiau pasirengusiais tyrinėti pasaulį.

Leidykla „Briedis“ pristato visiems esamiems ir būsimiems tėvams aktualią knygą „Montessori kūdikis“. Jos bendraautorės Simone Davies ir Junnifa Uzodike yra sertifikuotos Montessori mokytojos, asmeniškai pritaikiusios šį auklėjimo būdą savo vaikams, konsultuojančios šeimas visame pasaulyje ir įkvepiančios pažvelgti į savo kūdikį Montessori akimis.

Kaip ir bestseleriu tapęs pirmasis S. Davies veikalas „Montessori mažylis“, ši knyga yra iš tų retų tėvams skirtų leidinių, kuriuos malonu vartyti. Nuostabios spalvingos iliustracijos ir erdvus dizainas ne tik sustiprina neteisiantį toną, bet ir skatina ramų bei sąmoningą požiūrį į tėvystę. Tai tarsi vadovėlis kūdikio besilaukiantiems tėvams, teikiantis žinių, kaip praktiškai ugdyti kūdikį, stebint ir atsižvelgiant į jo unikalią asmenybę bei poreikius.

„Montessori kūdikis“ – knyga, kuria siekiama pakeisti požiūrį į kūdikius ir papasakoti apie auklėjimą, pagrįstą meile, pagarba ir supratimu. Kadaise kūdikiai buvo laikomi trapiomis, pasyviomis būtybėmis, sugebančiomis tik valgyti, miegoti ir verkti, o geriausia, ką galėjome padaryti, tai suvystyti savo kūdikį į šiltą antklodę, laikyti jį švarų ir pamaitintą. Paskui sužinojome, kad kūdikiai trokšta gerti į save viską nuo pirmosios gyvenimo akimirkos, ir tėvai persistengė nuo ryto iki vakaro leisdami jiems klasikinę muziką, pirkdami naujausias priemones, spausdami savo besiskleidžiančius genijus mokytis vis greičiau ir anksčiau.

Knygą iš anglų kalbos vertė Ema Bernotaitė.

Namų paruošimas pradedančiam vaikščioti kūdikiui

Ilgai netruks ir mūsų kūdikis pradės vaikščioti. Štai kelios idėjos, kaip paruošti namus tam, kas netrukus nutiks.

Virtuvė

Pradedantis vaikščioti kūdikis mėgsta dalyvauti virtuvės veikloje. Jis nori stebėti, kas gaminama, ir prisidėti, todėl kėdė su laipteliais ar panašus baldas pasilypėti gali praversti, kai vaikas jau tvirtai stovi ant kojų.

Jis jau pajėgs nusinešti ant savo stalo lėkštę, puodelį ir stalo įrankius, todėl laikykite juos apatiniame stalčiuje. Taip pat galima įrengti vietą, kurioje jis galės įsipilti vandens (vandens aparatas ar ąsotis su nedaug vandens, paruošta šluostė ir nedidelė stiklinaitė) ir ko nors užkąsti (paieškokite indų, kuriuos jis galėtų pats atsidaryti).

Miegamasis

Pradedančiam vaikščioti kūdikiui norėsis daugiau erdvės miegamajame, kai nemiega. Jeigu maitinant buvo naudojama suaugusiųjų kėdė, ją gali tekti patraukti, kad būtų daugiau vietos. Pasirūpinkite, kad ant apatinės lentynos sudėtos priemonės būtų sudėtingesnės, o veikla būtų iššūkis. Ir vėl miegamajam rinkitės ramesnes veiklas. Kadangi vaikščioti pradedantis kūdikis bandys stotis ir netgi lipti, erdvė turi būti kuo saugesnė. Pasirūpinkite, kad lentynos būtų pritvirtintos prie sienos, ir patraukite visus daiktus, kurių nenorite, kad jis pasiektų (kūdikiai būna be galo veiklūs).

Svetainė

Horizontalus veidrodis judėjimo erdvėje nebebus reikalingas, todėl jį galima perkabinti prie durų vertikaliai (tobulai tiks pasižiūrėti į save prieš išeinant į lauką). Jeigu dar nebuvo patrauktas judėjimo kilimėlis, jį taip pat galima padėti į šalį ir padaryti daugiau vietos judėti ir tyrinėti. Pradedantys vaikščioti mažyliai mėgsta laipioti – jeigu yra vietos, labai gali praversti Pikler laipiojimo trikampis su kopėtėlėmis ir čiuožykla. Mažesnėms erdvėms galima rasti sulankstomų įrenginių, kuriuos, kai nenaudojame, galime laikyti sandėliuke arba pakabintus aukštai ant sienos. Tokios alternatyvos kaip medinės kaladės, balansinis buomas ar sūpynės taip pat suteiks mažyliui puikių galimybių treniruoti judesius. Stumdomas vežimėlis – populiari priemonė besimokančiam vaikščioti vaikui.

Atnaujinkite jiems siūlomas priemones ir toliau, o kai pamatysite, kad jau įgudo – ištraukite naujų iš saugyklos, kad turėtų naujų iššūkių.

Pradėję vaikščioti mažyliai pamėgsta vartyti knygeles. Įkurkite jaukų knygų kampelį su lentyna, kurioje knygelės sustatytos viršeliais į priekį, su pagalvėlėmis, sėdmaišiu ar patogia žema kėde, kad būtų patogu skaityti. Galime keisti knygas kitomis, laikomomis sandėlyje; taip palaikysime susidomėjimą, bet neapkrausime mažylio.

Vonios kambarys

Mažyliai mėgsta patys plautis rankas, imti dantų šepetėlį, o kartais patys net įsilipa į vonią. Praverstų kėdutė su laipteliu.

Kai kurie vaikščioti pradedantys mažyliai ima rodyti susidomėjimą tualetu, vadinasi, laikas paruošti puoduką (arba laiptelį unitazui pasiekti), vietą šlapiems drabužiams, sausiems apatiniams ir šluostėms.

Prieškambaris

Dabar jau metas (jeigu dar to nepadarėte) prie durų žemai įtaisyti kabliukų krepšiui, striukei, kepurei ir kt. Apačioje bus patogu pastatyti vieną krepšį batams, o antrą šalikams, pirštinėms ir kitiems daiktams, taip mažyliui bus lengviau įsidėmėti daiktų vietą ir paprasčiau juos susirasti.

Veidrodis iš judėjimo erdvės gali būti perkeltas į prieškambarį ir pakabintas vertikaliai. Nedidelis staliukas su nosinių dėžute ir kremu nuo saulės gali būti pravartus skubant iš namų.

Lauke

Pradedantis vaikščioti mažylis darosi vis aktyvesnis. Kai jau moka stovėti ir vaikščioti, jo tyrinėjimui atsiveria visas pasaulis. Galime pradėti siūlyti galimybes bėgioti, važinėtis (pavyzdžiui, mažu triratuku, kuriuo važinėtis gali pasispirdamas kojomis), šokinėti, kaboti ant rankų, čiuožti ir suptis.

Tyrinėti kiemą arba eiti pasivaikščioti į mišką pradėjusiam vaikščioti mažyliui bus praturtinanti patirtis. Paieškokite akmenukų, kriauklių, plunksnų ir kitų gamtoje randamų daiktų, pradėkite rinkti gamtos kolekciją. Mažylis gali parodyti susidomėjimą sodo darbais, padėti skinti auginamas daržoves, laistyti augalus, rinkti lapus.

Namų įrengimo Montessori stiliumi pranašumai

Visada stebimės, kad kurdami namus šiuo stiliumi sukuriame šviesesnę, ramesnę erdvę visai šeimai. Be to, taip kurdami namus:

1) kūdikiui suteikiame saugumo jausmą, namuose pateikdami nekintamus atskaitos taškus;

2) leidžiame kūdikiui gerti į save grožį ir jausti, kad mes rūpinamės savo namais;

3) kiekvienam daiktui paskiriame vietą ir laikome juos savo vietose gražiai sudėtus ir visada po ranka (suaugusiųjų erdvėse taip pat);

4) padedame kūdikiui perimti kultūrinius aspektus per meną, keramiką ir kitus namuose randamus kultūrinius elementus;

5) namus paverčiame pagalbininkais kūdikiui pereiti nuo priklausomybės ir bendradarbiavimo prie savarankiškumo;

6) padedame kūdikiui pajusti savo poveikį aplinkai, suteikdami erdves, kuriose jie gali judinti savo kūną, tyrinėti ir išbandyti įvairias veiklas;

7) suteikiame kūdikiui jausmą, kad jis čia turi savo vietą, kad su juo dalijamės visomis namų erdvėmis ir šeimos gyvenimu.

Sąmoningai kurdami aplinką savo kūdikiui, iš anksto pasiruošiame ateinantiems mėnesiams ir metams. Dar vienas dalykas apie namų įrengimą – šis darbas niekada nesibaigia. Mūsų naujagimiai virsta vaikais, o tada paaugliais. Tačiau erdvė nuo gimimo jau paruošta ir vaikui augant gali būti pritaikoma.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.