Dešimtis vaikų stovyklų suorganizavęs Saulius Skambinas su drauge Živile neatsigina norinčių

Vienos stovyklos moko išgyventi gamtoje, kitos – ugdo užsienio kalbų ar meninius įgūdžius, o štai šokėjas Saulius Skambinas su mylimąja Živile Barzdaityte įsitikinę, kad per stovyklą vaikai turi atsipalaiduoti ir pasimėgauti vasara. Apie tai, kaip sekasi savo namuose įkurtai stovyklai, Saulius su Živile pasakoja, specialiai lrytas.lt.

Saulius ir Živilė visą vasarą savo namuose priima stovyklaujančius vaikus.<br>lrytas.lt koliažas
Saulius ir Živilė visą vasarą savo namuose priima stovyklaujančius vaikus.<br>lrytas.lt koliažas
Kiekvieną dieną stovykloje – skirtingos pramogos.<br> Asmeninio albumo nuotr.
Kiekvieną dieną stovykloje – skirtingos pramogos.<br> Asmeninio albumo nuotr.
 Kas rytą vaikai su Sauliumi eina daryti mankštos.<br> Asmeninio albumo nuotr.
 Kas rytą vaikai su Sauliumi eina daryti mankštos.<br> Asmeninio albumo nuotr.
Stovyklos kieme – didžiulis baseinas.<br> Asmeninio albumo nuotr.
Stovyklos kieme – didžiulis baseinas.<br> Asmeninio albumo nuotr.
Saulius ir Živile džiaugiasi atradę šeimos verslo nišą.<br> Asmeninio albumo nuotr.
Saulius ir Živile džiaugiasi atradę šeimos verslo nišą.<br> Asmeninio albumo nuotr.
Stovyklose dalyvauja ir poros dukra Mila bei Sauliaus sūnus Majus.<br> Asmeninio albumo nuotr.
Stovyklose dalyvauja ir poros dukra Mila bei Sauliaus sūnus Majus.<br> Asmeninio albumo nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Aug 6, 2022, 11:39 AM

Šeimos verslas

Dar prieš karantiną su dar viena draugų šeima žinoma pora svarstė atidaryti vaikų darželį – ieškojo patalpų, bet pandemija pakišo koją ir idėja tiesiog liko idėja.

„Turiu labai daug patirties su stovyklomis, esu dirbęs su vaikais, namas didžiulis, gal reikėtų išnaudot?“, – artėjant vasarai po pirmojo karantino mylimajai pasiūlė S. Skambinas.

Taip pora ir pradėjo – pirmąją vasarą suorganizavo keletą stovyklų, kitais metais daugiau, o štai šiemet jų vien vasarą vyksta net dešimt pamainų.

S. Skambinas turi pedagoginį išsilavinimą – gali dirbti fizinio ugdymo mokytoju, o Živilė susijusi su socialine pedagogika.

„Jis yra aktyvus su vaikais, fizinėje veikloje, o aš labiau bendrauju su tėvais, rūpinuosi reikalais ir galvoju žaidimus. O šiaip, kartu keliaujame į veiklas, rūpinamės atvykstančiais vaikais. Taip ir gavosi šeimos verslas“, – juokiasi Ž. Barzdaitytė.

Kauno pakraštyje Palemone įsikūrusi stovykla „Prie Kauno marių“ vyksta ne tik vasarą, bet per visas vaikų atostogas rudenį, žiemą bei pavasarį.

Šokti nemoko

Išgirdę S. Skambino pavardę daugelis tėvų galvoja, kad vyks su šokiais susijusios stovyklos, bet Živilė juokiasi, kad net pavadinimą sugalvojo tokį, kuris nesietų jų su šokiais.

„Visus informuojame, kad šokių pas mus nebūna, o labiau laikome save fizinio aktyvumo stovykla“, – šypsosi Živilė ir Saulius.

Vienintelė rutina, kuri yra jų stovykloje – rytinė mankšta, kai vaikai stadione turi apibėgti ar apeiti keletą ratų, o visa kita – vien pramogos ir smagumai. Vaikai kas dieną keliauja vis į kitas veiklas – plaukia laivu, šokinėja batutuose, lankosi baseinų erdvėje ar net šaudo lankais.

„Mūsų stovyklos yra džiaugsmas vaikams – kuriame lengvos vaikystės prisiminimus. Tėvai užimti ir vasarą negali tiek laiko skirti atostogoms, bet iš vaikų nesinori atimti vasaros džiaugsmo ar, kad jie laika praleistų prie kompiuterių, telefonų. Džiaugiamės galėdami kurti laimę vaikams“, – pasakoja Živilė.

Gyvena šeimos namuose

Kiekvienoje pamainoje dalyvauja apie dvidešimt 7–12 metų vaikų, kurie gyvena Živilės ir Sauliaus pirmame namo aukšte, kur sustatytos dviaukštės lovos. Ar šeima nesijaučia praradusi savo asmeninę erdvę?

„Sunkiausia buvo pirmą vasarą, nes mažoji neturėjo metukų, mums reikėjo susidirbti, namuose dar buvo buitinių reikalų. Buvo nelengva, bandėme įsivesti taisykles, priprasti prie naujos tvarkos, bet to įsibėgėjome ir dabar labai patogu“, – sako Saulius.

„Mūsų klausia – kodėl stovyklos ne sodyboje? Negalėčiau net įsivaizduoti, kad reikėtų išvažiuoti visai vasarai, kai dabar viskas yra vietoje, visi reikalingi daiktai po ranka, o apylinkes pažįsti, kaip gimtas?“, – stebisi dėl klausimo Živilė.

Stovyklautojai lieka pirmame aukšte, o antrame yra šeimos erdvė. Kieme dideliu baseinu ir kitomis pramogomis naudojasi visi bendrai.

Registracija į stovyklas prasideda balandį ir Živilė prisipažįsta – vietos užsipildo labai greitai. Vieni važiuoja metai iš metų, kitiems patinka stovyklos koncepcija, trečius vilioja kaina – penkių dienų stovykla su nakvyne, pramogomis ir pilnu maitinimu kainuoja 160 eurų.

Stovyklauja ir jų vaikai

Tarp stovyklautojų sukasi ir netrukus trejų sulauksianti jų dukra Mila. Ž. Barzdaitytė juokiasi, kad iš namuose poilsiaujančių vaikų ji išmoksta daugybės dalykų – ir gerų, ir nelabai.

„Manau, kad bendraudama su stovyklautojais ji pradėjo greičiau kalbėti, tapo savarankiškesnė ir net dabar pati vaikams pagrūmoja, kas galima, kas ne. Aišku, kartais vaikai ją išmoko negražių žodelių ar pasimaivyti, bet tai normalu. Smagu, kad Mila vaikus labai myli, o atvažiuojančių ne pirmą kartą – prisimena ir laukia“, – šypsosi žinoma mama. Stovyklautojai irgi žavisi mažyle – mielai žaidžia su ja, kai ji grįžta iš darželio, kurį lanko dienomis.

Praėjusią vasarą beveik visose tėčio organizuojamose stovyklose dalyvavo ir Sauliaus sūnus Majus, kurio žinomas vyras susilaukė su dainininke Karina Krysko. Šią vasarą dešimtmetis berniukas laiką leidžia ir su mama, ir su tėčiu, ir kitų organizuojamose stovyklose, tad užsuka rečiau.

Tyla ilgai netrunka

Saulius šypteli, kad dabar vaikus gliaudo, kaip riešutus – per porą pirmų minučių jau gali pasakyti, kokio būdo vaikas ir kaip reikėtų su juo bendrauti.

„Kiekvieną savaitę gauname naują vaikų paketą ir nežinome, kas laukia. Džiaugiamės senbuviais, kurie čia dalyvauja ir po devintą kartą, bet greitai randame būdus, kaip sutarti ir su naujokais“, – džiaugiasi S. Skambinas.

Reikiamo dėmesio sulaukia ir aikštingesni, uždaresni, neklaužados ar norintys bendrauti. Kartu su visais stovyklauja ir vaikai turintys autizmo spektro sutrikimą.

„Vaikai linkę bendrauti, kalbėti ir kai teisingai prieini, gali juos suprasti. Geriausias įvertinimas – sugrįžtantys vaikai bei pasitikintys tėvai“, – teigia Živilė.

Žinoma pora ir toliau tęs stovyklų veiklą ir net žada ją plėsti. Kaip? Dar neatskleidžia, bet vaikų laukia daugiau pramogų ir veiklų.

Na, o kai pirmadienio rytą sugužėję vaikai penktadienio popietę grįžta namo, Saulius ir Živilė lieka tyloje tik trumpą laiką, nes jų laukia išsiilgę draugai ir artimieji, tad nuoboduliu ši pora tikrai negali skųstis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.