Populiariausi 2022-ųjų stalo žaidimai: ką iš TOP 10-uko įtraukti į savo žaidimų kolekciją?

Vakarams ilgėjant ir dienoms trumpėjant vis daugiau laiko praleidžiame namuose. Stengiamės rasti naujų ir įdomių veiklų, kurios praturtintų, įtrauktų ir dovanotų gerų emocijų. Peržiūrėję visus dominančius serialus, perskaitę namuose turėtus bestselerius, dažnai rankas tiesiame link stalo žaidimų.

Stalo žaidimai – visą šeimą, artimuosius ir draugus suburiantis užsiėmimas, kuris skatina kūrybiškumą, protinę veiklą bei garantuoja turiningą laisvalaikį.<br> Pranešimo spaudai nuotr.
Stalo žaidimai – visą šeimą, artimuosius ir draugus suburiantis užsiėmimas, kuris skatina kūrybiškumą, protinę veiklą bei garantuoja turiningą laisvalaikį.<br> Pranešimo spaudai nuotr.
Stalo žaidimai – visą šeimą, artimuosius ir draugus suburiantis užsiėmimas, kuris skatina kūrybiškumą, protinę veiklą bei garantuoja turiningą laisvalaikį.<br>Pranešimo spaudai nuotr.
Stalo žaidimai – visą šeimą, artimuosius ir draugus suburiantis užsiėmimas, kuris skatina kūrybiškumą, protinę veiklą bei garantuoja turiningą laisvalaikį.<br>Pranešimo spaudai nuotr.
Stalo žaidimai – visą šeimą, artimuosius ir draugus suburiantis užsiėmimas, kuris skatina kūrybiškumą, protinę veiklą bei garantuoja turiningą laisvalaikį.<br>  Pranešimo spaudai nuotr.
Stalo žaidimai – visą šeimą, artimuosius ir draugus suburiantis užsiėmimas, kuris skatina kūrybiškumą, protinę veiklą bei garantuoja turiningą laisvalaikį.<br>  Pranešimo spaudai nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Nov 11, 2022, 3:17 PM

Kasmet žaidimų kūrėjai į rinką paleidžia vis naujus stalo žaidimus ar naujas klasikinių žaidimų versijas, kuriomis siekia nustebinti ir pradžiuginti entuziastus. Jei pristigote idėjų, kokį naują stalo žaidimą išsirinkti, verta peržvelgti 2022 metų stalo žaidimų 10-uką.

„Stalo žaidimai – visą šeimą, artimuosius ir draugus suburiantis užsiėmimas, kuris skatina kūrybiškumą, protinę veiklą bei garantuoja turiningą laisvalaikį. Vieni žaidimai tinkamesni vaikams, kitais džiaugiasi suaugusieji. Na, o platus jų pasirinkimas garantuoja, kad kiekvienas ras sau tinkamiausią“, – sako prekybos centro internete „Varlė.lt“ specialistė Ineta Maksimavičienė.

1. „Monopolis: keliauk. Pasaulinis turas“

Turbūt būtų sunku rasti žmogų, kuris nors kartą nebūtų žaidęs ar bent jau girdėjęs apie stalo žaidimų karaliumi tituluojamą žaidimą „Monopolis“. Tai visų laikų populiariausias ir visų amžiaus grupių mėgstamas piniginis žaidimas. Šių metų naujiena – „Monopolis: keliauk. Pasaulinis turas“.

Vos pasirodęs prekyboje jis iš karto atsidūrė aukščiausiose pozicijose. Šis stalo žaidimas leis ne tik mokytis valdyti pinigus, bet ir keliauti bei aplankyti įspūdingiausias pasaulio vietas. Galima sakyti, kad tai klasikinis „Monopolio“ žaidimas su mažu cinkeliu, kuris sukuria dar labiau įtraukia. Žaidimo metu varžomasi dėl išsikeltų tikslų, dedami antspaudai ant žaidimų lentos bei kuriami atsiminimai, kurie yra užrašomi ant specialių kortelių.

Negana to, šis žaidimas puikiai tiks užkietėjusiems geografijos fanams – tiek vaikams, tiek suaugusiesiems. Tačiau svarbu suprasti, jog „Monopolis“ nėra tik žaidimas. Tai ir naudingas, prasmingas užsiėmimas, kurio metu mokysitės nusiraminti sukilus emocijoms, išmoksite jas tinkamai išreikšti ir valdyti. Iš dalies šis žaidimas moko susitaikyti ir su pralaimėjimu. Na, o tai naudinga ne tik vaikams, bet ir suaugusiesiems.

2. Žaidimas „Piešimas ore“

Tai stalo žaidimas, kuris jau kelerius metus iš eilės užima aukščiausias vietas stalo žaidimų sąrašuose. Galima drąsiai teigti, jog „Mattel“ kompanijos žaidimas „Piešimas ore“ yra vienas moderniausių ir inovatyviausių stalo žaidimų rinkoje. Šis itin linksmas ir interaktyvus žaidimas puikiai tinka tiek vaikams, tiek suaugusiems žmonėms.

Kol vienas žaidėjas piešia ore, kiti turi spėlioti, kas vaizduojama, matydami telefono, planšetinio kompiuterio ar televizoriaus ekrane atsirandančius paveikslėlius. Visas įdomumas – žmogus užuominas piešia ore ir pats nemato, kaip jos atvaizduojamos ekrane.

Žaidimo programa yra lengvai naudojama ir perprantama. Negana to, galima rinktis kelis žaidimo režimus, nusistatyti norimą laikmatį. Žaidimą žaidžia 2 komandos.

3. Stalo žaidimas „Beždžionėlės akrobatės“ (angl. „Tumblin’ Monkeys“)

Mažuosius stalo žaidimų entuziastus neabejotinai nustebins „Mattel“ gamintojo žaidimas „Beždžionėlės akrobatės“. Šis linksmas žaidimas reikalauja atidumo, susikaupimo, tačiau jį išmokti žaisti – labai lengva ir smagu.

Žaidimo eiga paprasta: žaidėjai į medį tvirtina spalvotus pagaliukus, ant kurių tupdo beždžionėles. Vėliau metamas žaidimo kauliukas, o iškritusi spalva nurodo, kokios spalvos pagaliuką žaidėjui teks ištraukti iš medžio. Bet atsiranda kliūtis: pagaliuką reikia ištraukti taip, kad nebūtų užkliudytos tupinčios beždžionėlės.

Žodžiu, kaip supratote, šis žaidimas tikrai įtraukia ir dovanoja nestabdomo juoko porciją.

4. „Mano pirmasis „Monopolis“

Kaip minėjome anksčiau, „Monopolis“ yra stalo žaidimų karalius. Žaidimas „Mano pirmasis „Monopolis“ yra puikus pasirinkimas patiems mažiesiems, norintiems susipažinti su šiuo žaidimu. Šios versijos žaidimas turi dvipusę žaidimo lentą, o tai reiškia, kad žaidimas gali augti kartu su vaiku.

Viena lentos pusė lengvesnė ir tinka vaikams nuo 4 metų. Lentą apvertus, žaidimas tampa sudėtingesnis, todėl puikiai tinka vyresniems vaikams. Skirtingų lygių žaidimo kortelės ir žaidimo pinigai garantuoja sklandų žaidimą. Nors šis žaidimas pasirodė tik 2022 metų pavasarį, iš karto sulaukė didžiulio susidomėjimo ir sėkmės.

5. Stalo žaidimas „Blokus“

Jei jums atsibodo įvairūs piniginiai stalo žaidimai, kur reikalingas skaičiavimas ar kauliukų metimas, galite rinktis naują „Mattel“ žaidimą „Blokus“ visai šeimai. Šis žaidimas turi tik vieną taisyklę, bet suteikia begalinę žaidimo įvairovę. Žaidimo tikslas – kuo daugiau blokelių padėti ant žaidimo lentos, kad pasibaigus žaidimui žaidėjas jų turėtų kuo mažiau.

Kiekvienas žaidėjas gauna 21 blokelį turintį rinkinį (jie skirtingų spalvų). Blokeliai ant lentos dedami taip, kad žaidėjo turima spalva liestųsi tik kampais; taip pat blokeliais siekiama užblokuoti galimus varžovų ėjimus. Kai ant žaidimo lentos nebelieka vietos blokelių dėjimui, žaidimas yra baigtas. Belieka skaičiuoti taškus!

6. Žaidimas „Scrabble“

Stalo žaidimų klasika galima laikyti ne tik „Monopolį“, bet ir „Scrabble“. Tai puikus, klasikinis, lietuvių kalba žaidžiamas stalo žaidimas, kuris puikiai tiks visai šeimai ar draugų būriui. Šis stalo žaidimas sujungia raides ir žmones smagiai praleisti laiką.

Vienu metu žaidimą gali žaisti iki 4 žaidėjų, o jei susiskirstysite komandomis, galės žaisti ir daugiau žmonių. Esmė – reikia sudėlioti žodžius, besikryžiuojančius žaidimo lentoje. Tam naudojamos raidžių plytelės, o kiekviena raidės plytelė nurodo ir taškų skaičių. Kas surenka daugiausia taškų, tas laimi žaidimą.

„Scrabble“ ne tik smagus, bet ir naudingas žaidimas, kadangi žaisdami lavinsite savo kalbinius įgūdžius, praplėsite turimą žodyną. Tai ypač svarbu vaikams.

7. Žaidimas „Pabėgimas iš Alkatraso 2034“

Mėgstate strateginius stalo žaidimus? Tuomet jums tikrai turėtų patikti naujiena iš „Tactic“ gamintojo. Tai pirmasis šio gamintojo strateginis žaidimas, kuris įtraukia ir užvaldo.

„Pabėgimas iš Alkatraso 2034“ nukelia į netolimą ateitį, 2034-uosius metus, ir pirmąjį pasaulyje automatizuotą kalėjimą – Alkatrasą. Šiame kalėjime laiką tenka leisti patiems blogiausiems. Nors siekiant užtikrinti kalėjimo saugumą buvo pasikliauta įvairiomis apsaugos sistemomis, kameromis, robotais ir dronais, sistema dar iki galo nėra aktyvuota. Na, o atvykus sistemų tyrėjų grupei įvyksta nesusipratimas ir jie visi tampa Alkatraso kaliniais.

Šio žaidimo tikslas – pabėgti iš Alkatraso kalėjimo ir salos. Tam prireiks įvairių kortelių, kurios ne tik padės pabėgti, bet ir leis suvienyti jėgas su kitais kaliniais. Šis žaidimas beprotiškai įtraukia, yra įdomus, skatina mąstyti ne tik logiškai, bet ir kūrybiškai. Tai žaidimas, skirtas 2–6 žaidėjams, o jo trukmė gali svyruoti nuo 45 iki 90 minučių, priklausomai nuo pasirinktos strategijos, žaidėjų skaičiaus.

8. Stalo žaidimas „Paprasčiausiai P“

Užkietėjusiems galvosūkių mėgėjams tikrai turėtų patikti „Trefl“ gamintojo naujiena – stalo žaidimas „Paprasčiausiai P“. Tai puikus žaidimas norintiems lavinti žodyną, nes užuominas reikia sakyti žodžiais, prasidedančiais P raide. Nors šis žaidimas rekomenduojamas vaikams nuo 10 metų, suaugusiesiems taip pat „bus ką veikti“.

„Paprasčiausiai P“ yra labai linksmas vakarėlių žaidimas, kurį galės žaisti daugiau nei 3 žaidėjai. Vienas žaidėjas aiškina užkoduotą žodį, o kiti turi jį atspėti. Sėkmingai paaiškinęs žaidėjas gauna pupą, o surinkęs jas 5 – laimi! 168 užuominų kortelės garantuoja, kad žaidimas bus smagus ir įtraukiantis!

9. Stalo žaidimas „Jenga Maker“

„Jenga“ – vienas žinomiausių, smagiausių stalo žaidimų rinkoje. Naujasis „Jenga Maker“ (gamintojas „Hasbro“) puikiai tiks visai šeimai ir greitai užkariaus visų širdis. Susiskirstę į komandas, galėsite pradėti įtampos kupimą, bet tikrai labai smagų blokelių statymo žaidimą.

Kiekviena komanda turi išsirinkti po instruktorių ir statytoją. Instruktorius pasakoja, kaip konstrukciją statyti iš parodytos kortelės, o statytojas privalo teisingai sudėti blokelius. Tiesa, čia yra vienas kabliukas – negalima gestais rodyti instrukcijų ir žvilgčioti į kortelę!

Visos komandos stato vienu metu ir varžosi, kuri blokelių konstrukciją pastatys pirma. Laimi ta komanda, kuri pirmoji uždeda karūną ant savo statinio. Na, o 200 skirtingų objektų patikina, kad kiekviena komanda turės užtektinai bandymų laimėti.

10. Stalo žaidimas „iKNOW 2.0“

Naujasis, kultinio stalo žaidimo „iKnow“ leidimas nepaliks abejingų. Nauji, dar įdomesni ir suktesni klausimai tik labiau įtrauks ir sudomins. Jei mėgstate viktorinas, norite parodytu savo žinias ir azartiškai pakovoti prieš savo šeimą ar draugus, „iKnow 2.0“ („Tactic“) yra tai, ko jums reikia.

Tai nenuspėjamas žaidimas, kuris greitai gali pasisukti bet kuria linkme. Galima žaisti drąsiai, taip pat ir atsargiai, renkant taškus ir klausant užuominų. Kas surinks daugiausia taškų, tas ir laimės šį smagų žaidimą. Tai puikus būdas praplėsti žinias, sužinoti naujų dalykų ir tiesiog smagiai praleisti laiką su šeima, draugais bei artimaisiais.

Visi šie stalo žaidimai sulaukė didžiulio susidomėjimo ir populiarumo 2022 metais. Pasirinkę žaidimą pagal turimus poreikius, norus ir pomėgius, galėsite smagiai, o svarbiausia – turiningai praleisti laiką!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.