Kaip atsirado tradicija dovanoti šventines dovanas?

Kalėdos atsirado iš tūkstančius metų švęstos saulės sugrįžimo šventės, kai buvo džiaugiamasi nugalėta žiemos tamsa, ilgėti pradėsiančiomis dienomis, atsisveikinama su negandomis, aukojama dievams, metami burtai. Vėliau saulėgrįžos šventę pakeitė krikščioniškos Kalėdos, o prieš keletą šimtmečių įsitvirtino ir tradicija puošti kalėdines eglutes, teigia etnologė dr. Daiva Šeškauskaitė.

E.Gendrėnaitės nuotr.
E.Gendrėnaitės nuotr.
E.Gendrėnaitės nuotr.
E.Gendrėnaitės nuotr.
E.Gendrėnaitės nuotr.
E.Gendrėnaitės nuotr.
E.Gendrėnaitės nuotr.
E.Gendrėnaitės nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Dec 19, 2022, 10:48 AM, atnaujinta Dec 19, 2022, 10:49 AM

„Tradicija dovanoti dovanas radosi prieš tūkstančius metų. Pirmosiomis dovanomis galėtume laikyti aukas dievams prašant derlingų ar sočių metų. Vėliau aukas dievams pakeitė dovanos žmonėms. Štai iš lietuvių liaudies dainų žinome, kad bernelis dovanodavo mergelei saują riešutų, muilo, ji jam – austą juostą.

Senovės lietuviai šiuo laikotarpiu puošdavo medį, praėjusio amžiaus pradžioje – jau iš miško parsineštą eglės šaką, o tradicija pasipuošti namie visą eglutę į Lietuvą atėjo tik pokariu. Šventinėmis puošiamų medžių, šakų ar net eglučių puošmenomis pirmiausia tapdavo obuoliai, meduoliai ar riešutai. Kokį skanėstą kuris vaikas nusikabindavo nuo šios eglutės, toks skanėstas ir tapdavo jo dovana“, – pasakoja D. Šeškauskaitė.

Pasak etnologės, eglutės puošmenomis ir dovanomis vaikams tapdavę tradiciniai medaus meduoliai po Europą paplito iš mūsų kraštų. Be to, jie ir kepami pagal senąjį lietuvišką receptą. Kada – Kūčių vakarą ar Kalėdų rytą – buvo sulaukiama dovanų, priklausė nuo kiekvieno kaimo tradicijų. Kartais būdavo, kad net ir tame pačiame kaime vienoje šeimoje dovanų buvo gaunama Kūčių vakarą, kitoje – Kalėdų rytą.

Pasak prekybos ir laisvalaikio centrą „Mega“ valdančios bendrovės „Baltic RED“ rinkodaros vadovo Laimio Binderio, kasmet gruodį magišku Kalėdų miesteliu virstanti „Mega“ jau ne vienus metus tampa vieta ne tik kurti prisiminimus, bet ir jungti senas mūsų tradicijas su naujomis.

„Gruodį „Megoje“ kuriame prisiminimus visai šeimai dovanojančią žiemos pasaką: čia įžiebiama eglutė, iškyla vaikų rašytojo Hanso Kristiano Anderseno pasakų motyvais išpuošta pilis, šventiškai išpuoštomis ir muzikos garsų pripildytomis alėjomis kursuoja kalėdinis traukinukas, veikia vaikų mėgstamas kalėdinis paštas.

Vis dėlto svarbiausia, kad kasmet šiuo laikotarpiu šeimas bendrai veiklai sutelkiame skirtingos tematikos kalėdinėse dirbtuvėse, kuriose vaikai su tėvais, seneliais ar kitais suaugusiais artimaisiais kalėdinius stebuklus ir tradicijas kuria patys. Šiemet lankytojus kviečiame tapti Kalėdų Senelio pagalbininkais ir susikurti dovanėlę sau, draugui ar šeimos nariui. Pramoga organizuojama taip, kad vaikai suprastų, jog dovana gali tapti ne tik materialūs, bet ir nematerialūs dalykai, tokie kaip dėmesys kitam, palinkėjimas, šypsena, pagalba ruošiant šventinį stalą ar kepant meduolius“, – sako L. Binderis.

Tiems, kurie nuspręstų kalėdines dovanas įsigyti PLC „Mega“, į pagalbą tradiciškai atskuba ir dovanų pakavimo profesionalai. „Megoje“ įsikūrusiose parduotuvėse, prekių ar paslaugų vietose apsipirkus už 40 Eur ar didesnę sumą, įsigyti pirkiniai pakuojami nemokamai.

Pasak L. Binderio, tradicija jau tapęs šeimos akimirkų fiksavimas šventiškai išpuoštoje centrinėje „Megos“ aikštėje šiemet bus dar įdomesnis – fotosesijoms čia įrengta speciali fotografavimosi erdvė, apipavidalinta kaip šventinis atvirukas, kuris tik ir laukia būti išsiųstas.

Kalėdinis miestas PLC „Mega“ veiks iki gruodžio 31 d. Informaciją apie nemokamas pramogas ir jų darbo laiką galite rasti www.mega.lt.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.