Naujausios žaislų tendencijos 2023 metais – nuo retro iki virtualaus „Metaverse“ pasaulio

Ką dovanoti vaikui gimtadienio proga? Naujausią „Lego“ rinkinį, dar vieną lėlę Barbie ar kompiuterinį žaidimą? Kaip nesuklysti ir išrinkti geidžiamiausią bei madingiausią dovaną?

Žaislų gamintojai prognozuoja, kad šiais metais viena karščiausių tendencijų bus į madą grįžtantys retro žaislai.<br>Pranešimo spaudai nuotr.
Žaislų gamintojai prognozuoja, kad šiais metais viena karščiausių tendencijų bus į madą grįžtantys retro žaislai.<br>Pranešimo spaudai nuotr.
Žaislų gamintojai prognozuoja, kad šiais metais viena karščiausių tendencijų bus į madą grįžtantys retro žaislai.<br> Pranešimo spaudai nuotr.
Žaislų gamintojai prognozuoja, kad šiais metais viena karščiausių tendencijų bus į madą grįžtantys retro žaislai.<br> Pranešimo spaudai nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Feb 3, 2023, 11:37 AM, atnaujinta Feb 13, 2023, 11:26 AM

Pasirodo, kad nupirkę dovaną iš savo vaikystės pataikysite tiesiai į dešimtuką. Žaislų gamintojai prognozuoja, kad šiais metais viena karščiausių tendencijų bus į madą grįžtantys retro žaislai.

Tėvų vaikystės žaislai įkvepia gamintojus

Daugelis iš mūsų vaikystėje bandėme sudėlioti kubiką rubiką, svajojome apie marškinėlius su peliuku Mikiu, žaidėme „Monopolį“ ar kolekcionavome figūrėles. Kelių kartų pamėgti žaislai ir žaidimai jau tampa klasika, įkvepianti žaislų gamintojus. Kas paskatino šių žaislų atgimimą?

„Viena priežastis, kodėl retro žaislai populiarėja – nostalgija. Daugelis suaugusiųjų, kurie vaikystėje žaidė šiais žaislais, dalinasi su savo vaikais nuostabiais prisiminimais. Kai kurie jų net kolekcionuoja retro žaislus, – pasakoja prekybos centro internete „Varlė.lt“ ekspertė Ineta Maksimavičienė. – Kita priežastis, kodėl šie žaislai yra „ant bangos“, tai suaugusiųjų nepasitikėjimas technologijomis. Daugelis senos kartos žaislų yra paprasti, bet lavinantys vaizduotę ir kūrybiškumą. Tai gali patikti tėvams, kurie susirūpinę dėl per didelio technologijų, ekranų ir skaitmeninio pasaulio poveikio vaikų emocinei sveikatai ir elgesiui“.

Retro žaislai ir žaidimai, kurie vėl populiarūs:

  • Klasikiniai žaidimai, tokie kaip „Monopolis“, „Scrabble“ ir „Clue“;
  • Konstruktorių rinkiniai, tokie kaip „Lincoln Logs“ ir „Erector Sets“;
  • Klasikinės lėlės Barbie, Mano mažasis ponis ir robotai transformeriai;
  • Klasikiniai video žaidimai, tokie kaip Super Mario Bros ir Pac-Man;
  • Uno žaidimo kortos.

„Šį žaidimą mėgsta tiek vaikai, tiek suaugusieji. Jis gali paversti bet kurį šeimos žaidimų vakarą ypatingu. Retro žaislai leidžia vystyti svarbias kompetencijas, tokias, kaip kūrybiškumas ir greitas problemų sprendimas“, – dalinasi I. Maksimavičienė.

Žaislai turi tiesioginį poveikį vaiko vystymuisi

Žaislai yra svarbi vaiko kasdienybės dalis, jie prisideda prie vaiko fizinio, psichologinio ir socialinio vystymosi. Vaikai gali naudoti žaislus kaip būdą susipažinti su pasauliu, išmokti naujų dalykų ir kurti santykius su draugais.

Naujausi tyrimai rodo, kad žaislai turi tiesioginį poveikį vaiko vystymuisi. Pavyzdžiui, dėliodami „Lego“ kaladėles vaikai išmoksta priimti sprendimus, sutelkti dėmesį, o konstruodami susipažįsta su geometrinėmis formomis.

Itin populiarėja žaislai, skatinantys pažinti mus supantį pasaulį, atrasti naujas vietas. „Atrask! Išrask!“ – šiuose žodžiuose slypi geriausios užuominos apie laukiamiausias vaikų dovanas. Gamtos stebuklai, kosmosas, galaktikos, naujos šalys, nežinomos kultūros ir naujos kalbos – atradimai, itin žavintys mažuosius tyrinėtojus.

„Taip pat svarbu atkreipti dėmesį į tai, kokie žaislai yra tinkami tam tikram amžiui. Pavyzdžiui, kūdikių žaislai turi būti patikimi ir saugūs, o vyresnių vaikų žaislai – stimuliuoti protinį vystymąsi“, – sako ekspertė.

Unikali patirtis virtualiame „Metaverse“ pasaulyje

„Neabejotinai vieni iš TOP perkamiausių ir vaikų geidžiamiausių žaislų ir žaidimų bus susiję su naujausiomis technologijomis, skaitmeniniu, virtualiu pasauliu, robotika ir dirbtiniu intelektu“, – prognozuoja I. Maksimavičienė.

Virtualaus „Metaverse“ pasaulio žaislai su unikaliomis patirtimis yra ateities žaislų kelias, kuris pritrauks ne tik vaikus, bet ir suaugusius.

Šie žaislai gali būti klasifikuojami kaip interaktyvūs žaislai, kurie gali reaguoti į vaiko veiksmus ir pateikti atgalinę informaciją. Jie gali padėti vaikams išmokti naujų dalykų ir kurti santykius su aplinkiniu pasauliu.

„Metaverse“ žaislai gali būti suskirstyti į keletą kategorijų:

  • Interaktyvūs robotai, kurie gali reaguoti į vaiko veiksmus ir pateikti atgalinę informaciją.
  • Edukaciniai žaislai, kurie gali pateikti informaciją ir užduotis, kurios padeda vaikams mokantis naujų dalykų.
  • VR ir AR žaidimai, kurie gali pateikti virtualias patirtis ir sujungti virtualų pasaulį su realiu pasauliu.

„Metaverse“ žaislai taip pat gali būti naudojami pramogų industrijoje, pavyzdžiui, teminiuose renginiuose, VR žaidimų kambariuose ir edukacinėse programose.

„Šie žaislai taip pat gali būti naudojami siekiant pagerinti vaikų ir suaugusiųjų fizinį ir psichologinį vystymąsi ar atsparumą. Pavyzdžiui, VR žaidimai gali padėti vaikams išmokti koordinacijos, o interaktyvūs robotai – logiškai mąstyti ir spręsti problemas. Tokios patirtys ir kompetencijos praverčia kiekvienam“, – teigia ekspertė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.