Pataria, į ką atkreipti renkantis batutą ir kaip šią pramogą paversti naudinga sveikatai

Batutų parkai – viena populiariausių vaikų pramogų ir gimtadienio švenčių vieta. Šokinėti ant batuto – ne tik smagu, bet tai yra ir puiki mankšta visam kūnui, nes dirba visi raumenys. Tai ne tik populiari pramoga, bet ir bendrystę su šeimos nariais, draugais ar kaimynais kurianti veikla.

Kasdien šokinėjant ant batuto bent po 15 minučių, lengvai atsikratysite nereikalingo kūno svorio ir padailinsite kūno linijas.<br>Pranešimo spaudai nuotr.
Kasdien šokinėjant ant batuto bent po 15 minučių, lengvai atsikratysite nereikalingo kūno svorio ir padailinsite kūno linijas.<br>Pranešimo spaudai nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 9, 2023, 4:01 PM

Be to, įvairūs moksliniai tyrimai parodė, kad šokinėjimas ant batuto padeda gerinti koordinaciją, skatinti „laimės“ hormonų gamybą.

Dar vienas svarbus privalumas – kasdien šokinėjant ant batuto bent po 15 minučių, lengvai atsikratysite nereikalingo kūno svorio ir padailinsite kūno linijas.

Teigiamų emocijų pliūpsnis

Šokinėjimas ant batuto – teigiamų emocijų suteikianti veikla, kurią mėgsta ne tik vaikai, bet ir suaugusieji. Atšilus orams pastebimas batutų pirkimo bumas. Įsigiję nuosavą batutą, šia veikla galėsite mėgautis kada tik panorėję.

Kaip išsirinkti saugų batutą? Į ką būtina atkreipti dėmesį, kad šuoliai batute būtų į sveikatą, konsultuoja prekybos centro internete „Varlė.lt“ ekspertė Laura Aksomitaitė.

„Šokinėjimas ant batuto yra ne tik smagi pramoga visai šeimai, bet ir itin efektyvus būdas treniruotis, nes naudojami viso kūno raumenys. Tam, kad šokinėjant pakiltumėme į didesnį aukštį, turi dirbti visas kūnas. Nauda didžiulė: stiprėja motoriniai įgūdžiai, raumenys, kaulai, sąnariai, treniruojami ir gilieji raumenys“, – naudą vardina specialistė.

Batutų pasirinkimas toks platus, kad neretai kyla klausimas, koks geriausias ir saugiausias? Nors vieno atsakymo į šį klausimą nėra, nes kiekvieno poreikiai – skirtingi, tačiau vieną galime drąsiai sakyti – vieni populiariausių batutų – su tinklu. Specialistai išskiria net tris priežastis, kodėl jie yra geriausias pasirinkimas.

Patarimai, į ką atkreipti dėmesį

Batutai su tinklu yra saugūs, lengvai montuojami, o platus dydžių ir formų pasirinkimas atliepia kiekvieno pirkėjo poreikius. Priklausomai nuo batuto matmenų ir atlaikomos apkrovos, ant batuto su tinklu gali šokinėti ne tik vaikai, bet ir suaugusieji. Todėl prieš pirkdami batutą, būtinai atsižvelkite į tai, kas ant jo šokinės,“ – sako ekspertė L. Aksomitaitė.

Atminkite, kuo didesnis batuto skersmuo arba kiti matmenys (ilgis bei plotis), tuo didesnę apkrovą jis gali atlaikyti. Jei ant batuto šokinės tik vaikai, pakaks ir 100 kg apkrovą atlaikančio batuto. Tačiau jei ir tėveliai norės pramogauti su vaikais, tuomet vertėtų rinktis batutą, atlaikantį didesnę apkrovą – bent 150 kg. Pasirinkę batutą su didesne apkrova užtikrinsite kelių asmenų judėjimo laisvę.

Dar vienas svarbus pasirinkimo kriterijus – batuto forma. Pasirinkę tinkamos formos ir skersmens batutą – apvalų, ovalų ar stačiakampį – lengviau surasite jam vietą kieme.

Specialistė įspėja prieš sezono pradžią būtinai patikrinti, ar batuto dalys nesusidėvėjo. Įprastai Lietuvoje batutai naudojami tik šiltuoju metų laiku, tad idealu, jei prieš žiemą batutą išrinksite, o atėjus sezonui – vėl iš naujo surinksite. Tokiu būdu greičiau pastebėsite, ar visos dalys funkcionuoja tinkamai.

„Patikrinkite, ar ant paminkštinimo neatsidaro skylių ar įtrūkimų, įsitikinkite, kad spyruoklės yra uždengtos. Jei speciali apsauga (pamušalas) nusidėvėjo, įsigykite naują. Apsauga sugeria smūgius ir turi dengti spyruokles, kabliukus bei batuto rėmą. Jeigu įsigijote batutą be apsauginio tinklo arba senasis nebėra saugus, įsigykite ir pritvirtinkite naują tinklą. Taip pat patikrinkite, ar ant batuto rėmo neatsirado įlenkimų, o visos kojos siekia žemę ir tvirtai į ją remiasi. Apžiūrėkite rėmą: ar nematyti korozijos, rūdžių, kitų nusidėvėjimo požymių, galinčių daryti įtaką batuto kokybei ir saugumui,“ – patarimus dalina specialistė.

Ji taip pat primena, kad maži vaikai batutu gali naudotis tik prižiūrint suaugusiems. Tuomet ši pramoga bus saugi ir šuolis į sveikatą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.