Kakė Makė pristato savo serialą: kalbės vaikams aktualiomis temomis

Sukūręs savo filmą, populiarių vaikiškų knygų personažas – drąsi, užsispyrusi ir nuotykių ieškanti mergaitė Kakė Makė nesustoja. Kino teatruose žiūrimiausių viršūnėse karaliavusio animacinio filmo „Kakė Makė: mano filmas“ kūrėjai į gyvenimą, o tiksliau – į televiziją paleidžia Kakės Makės serialą.

 Naujame seriale pasirodys ne tik vaikų pamėgta mergaitė, bet ir kiti, ne mažiau mylimi personažai – Netvarkos nykštukas, šuo Čiūčia, katinas Piratas ir, žinoma, – Supertėtis.<br> Pranešimo spaudai nuotr.
 Naujame seriale pasirodys ne tik vaikų pamėgta mergaitė, bet ir kiti, ne mažiau mylimi personažai – Netvarkos nykštukas, šuo Čiūčia, katinas Piratas ir, žinoma, – Supertėtis.<br> Pranešimo spaudai nuotr.
Naujame seriale pasirodys ne tik vaikų pamėgta mergaitė, bet ir kiti, ne mažiau mylimi personažai – Netvarkos nykštukas, šuo Čiūčia, katinas Piratas ir, žinoma, – Supertėtis.<br>Pranešimo spaudai nuotr.
Naujame seriale pasirodys ne tik vaikų pamėgta mergaitė, bet ir kiti, ne mažiau mylimi personažai – Netvarkos nykštukas, šuo Čiūčia, katinas Piratas ir, žinoma, – Supertėtis.<br>Pranešimo spaudai nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jul 28, 2023, 1:16 PM, atnaujinta Aug 21, 2023, 4:07 PM

Naujame seriale, kurį nuo rugpjūčio 1 dienos rodys GO3 televizija, pasirodys ne tik vaikų pamėgta mergaitė, bet ir kiti, ne mažiau mylimi personažai – Netvarkos nykštukas, šuo Čiūčia, katinas Piratas ir, žinoma, – Supertėtis.

Serialas kartu su vaiku gali tapti edukacija

Neatskiriama mūsų gyvenimo dalimi tapusios medijos tėvams vienu metu suteikia ir laisvę, ir stiprų galvos skausmą. Vaikų laisvalaikiu besirūpinantys tėvai vaikams nori pasiūlyti geriausią, jų nuomone, laisvalaikį – vieni vaikams įduoda mobiliuosius telefonus, planšetes ar kompiuterius, kiti ieško alternatyvų, kuriose technologijos neegzistuoja. O aukso vidurio ieškotojai dairosi vertingo, kokybiško, dažniausiai edukuojančio turinio, kurį galėtų žiūrėti kartu su vaikais, jį aptarti, o vėliau, ugdydami savo vaikus, panaudoti.

Psichologai teigia, kad diskusijos po kartu peržiūrėto filmo ar serialo yra ne mažiau vertingos nei pokalbiai apie perskaitytas knygas. Juo labiau kad alfa kartos vaikai nei savo gyvenimo, nei mokymosi, nei laisvalaikio be šiuolaikinių technologijų neįsivaizduoja. Tačiau kaip išsirinkti tikrai kokybišką turinį?

Animacinio filmo „Kakė Makė. Mano filmas“ bei Kakės Makės serialo prodiuserė Simona Krasauskienė kalba ne tik apie tai, kad žiūrėti serialus su vaikais yra puikus būdas kartu leisti laiką, ugdyti vaiko vaizduotę, kūrybiškumą ir emocinį intelektą, bet ir primena, kad tėvai yra atsakingi už tai, kiek laiko prie ekranų praleis jų vaikas.

„Kakės Makės“ serialą kūrėme galvodami, ką vaikai jame galės patirti, sužinoti, išmokti. Mums buvo svarbu pozityvūs herojai, smagūs nuotykiai, įkvėpimas ir vertingos pamokos, kurios patiktų vaikams. Neabejoju, kad tėvai, peržiūrėję kiekvieną serialo seriją, su vaikais turės ką po jos aptarti“, – sako prodiuserė ir priduria, kad serialo tempas bei trukmė yra pritaikyti net ir patiems mažiausiems žiūrovams, o ryškios jo spalvos primena gimtadienio atviruką.

Filmas – vis dar populiariausiųjų dešimtuke

Daugiau nei 50 tūkstančių kino teatrų žiūrovų Lietuvoje pamatė režisieriaus Meinardo Valkevičiaus ir animacijos studijos „Meinart“ sukurtą pilnametražį animacinį filmą „Kakė Makė: mano filmas“. Per pirmąsias dvi savaites jis tapo žiūrimiausiu kino filmu Lietuvos kino teatruose – ir žiūrovų skaičiumi, ir surinktomis pajamomis. Populiariausiųjų trejetuke filmas laikėsi tris savaites, o penketuke – net penkias. Tarp dešimties žiūrimiausių filmų Kakės Makės filmas išsilaikė net aštuonias savaites. Šiuo metu jis skaičiuoja 15 rodymo savaitę ir vis dar yra lankomas mažųjų gerbėjų.

Atšventę pilnametražio filmo premjerą kino teatruose, „Meinart“ animacijos studijos kūrėjai vėl kibo į darbus – sukurtos naujos Kakės Makės serialo serijos. „Tai – nepaprastas nuotykis, – teigia filmo ir serialo režisierius M. Valkevičius. Jis pasakoja, kad Kakės Makės seriale, 11 minučių trukmės serijose, mažieji žiūrovai ras aštuonis skirtingus nuotykius, sukurtus pagal gerai žinomas vaikų rašytojos ir iliustruotojos Linos Žutautės knygas – „Kakė Makė ir Netvarkos nykštukas“, „Kakė Makė ir pabėgusios ausys“, „Kakė Makė ir didelė tamsa“, „Kakė Makė ir katinas vienai savaitei“, „Kakė Makė ir draugystės šluota“, „Kakė Makė ir dantukų fėjos puota“, „Kakė Makė ir didelė tamsa“, „Kakė Makė ir svajonių gimtadienis“.

Seriale – pasaulinio turinio vaikams tendencijos

Serialo kūrėjai teigia, kad būtent šiose knygose galima rasti ne tik Lietuvos vaikams aktualias temas, bet ir aiškiai suformuluotas pasaulines vaikiško turinio tendencijas: vaikai pažįsta aplinką ir save, mezga draugystes, mokosi rūpintis kitais ir aplinka, kurioje gyvena. Kad serialo siužetas būtų įdomus ir suprantamas ikimokyklinio amžiaus vaikams, scenarijaus autorė Monika Juzonytė konsultavosi ir su Kakės Makės knygų autore L. Žutaute, ir su vaikų psichologe Asta Blande.

„Mums svarbu kalbėti apie tai, kas rūpi alfa kartos vaikams, – sako serialo prodiuserė, prekės ženklų „Kakė Makė“ ir „Nelly Jelly“ vadovė S. Krasauskienė. – Juk šiandieniai vaikai yra asmenybės, padedančios formuoti šeimos vertybes, ritualus. Jie vis dažniau į namus parneša naujausias tendencijas ir nori apie tai kalbėtis su tėvais. Todėl seriale gausu paslėptų žinučių apie tai, kad visi esame skirtingi ir kiekvienas – savaip patrauklus. Apie tai, kad visi turime emocijų ir jos gali būti visokios. Apie tai, kokia yra tavo lytis, kad tu gali būti drąsus ar bailus, atrasti pasaulį ir patirti daugybę nuostabių dalykų. Apie tai, kad negalia nėra kliūtis gyventi visavertį gyvenimą ir būti priimtam į visuomenę. Apie tai, kad tėtis ir mama yra ypatingi žmonės vaikų gyvenime, ir dar daug visko.“

Kakės Makės serialas pradėtas kurti praėjusių metų pradžioje. Animacijos komanda vienu metu dirbo ir prie pilnametražio animacinio filmo, ir prie serialo. Režisierius M. Valkevičius teigia, kad seriale, kaip ir filme, yra gausu pozityvaus, įkvepiančio bei edukuojančio turinio, nuotaikingų istorijų, kuriose sprendžiamos kasdienės problemos ir išmokstama vertingų pamokų.

„Girdėjome, kad vaikai Kakės Makės filme pasigedo savo mylimo personažo Netvarkos nykštuko. Jokia čia paslaptis, mes jį specialiai taupėme serialui, taigi, mažieji žiūrovai tegu pasiruošia magiškam, spalvotam, daugkartiniam nuotykiui“, – žada serialo režisierius. Jis tiki, kad serialo serijas vaikai žiūrės ne po vieną kartą, taip pat, kaip ne po vieną kartą skaito Kakės Makės istorijas knygose.

Knygos iliustracijos sustiprintos detalėmis

Kakės Makės serialą kartu su juo kūrė ne tik „Meinart“ studija, bet ir Lenkijos bei Ukrainos kūrėjai. Serialo piešimo stilistika primena ranka pieštas iliustracijas, o animuoti knyginiai

Kakės Makės namai, miestas ir jos fantazijų pasaulis animatorių rankose atgijo naujomis spalvomis, įgavo naujų formų ir detalių. „Buvo įdomu stebėti, kaip bandomosiose peržiūrose vaikai tapo detektyvais, jie prašė stabdyti filmukus, lygino jų scenas su scenomis knygose, netgi mėgino spręsti, kurios jiems labiau patinka. Neradę vieningo atsakymo, ant kelių pasidėję knygas, jie serijas žiūrėjo toliau“, – peržiūrų įspūdžiais dalijasi serialo prodiuserė.

Kūrėjai stengėsi L. Žutautės knygų iliustracijų detales sustiprinti animaciniais vaizdais, todėl net keletą kartų žiūrint serialą ne visos jos iškart bus pastebėtos. Kakės Makės kambario lentynose mažieji žiūrovai pastebės nemažai dalykėlių, virtuvės scenose verda nuostabus mažyčių gyvūnėlių gyvenimas – šaldytuve sūrį bando pasisavinti peliukas, mažas padarėlis tupi prijuostės kišenėje. „Ir nepraleiskite Dantukų fėjos puotos, į kurią, rodos, iš Kakės Makės knygų susirinko visi: piratai, monstrai, ragana, papūga, atvyko gerai atpažįstami klasikiniai herojai – Raudonkepuraitė, Pinokis. Serialo komanda stengėsi kurti modernius, šiuolaikiniams vaikams atpažįstamus vaizdus, bet kartu nėrė į vaizduotės pasaulį. Esu tikra, kad žiūrėdami serialą juoksis ne tik vaikai, bet ir tėvai. Ir greičiausiai – skirtingose vietose“, – šypsosi serialo prodiuserė S. Krasauskienė.

Serialo muzikai taip pat skirta daug dėmesio. Kūrėjai įsitikinę, kad turinį pajusti padeda ne tik rega, bet ir klausa, kuri sukuria ypač daug emocijų. Muziką serialui kūrė kompozitorius Manuelis Valazquesas Gonzalezas Duranas, originalias dainas ir muziką sukūrė Faustas Venckus.

Serialo personažus įgarsino, savo juoką bei jaustukus ir ištiktukus padovanojo aktoriai Ineta Stasiulytė, Vaidotas Valiukevičius, Giedrius Savickas, Elena Katkutė, Gražina Urbonaitė, Andrius Račinskas ir kiti.

Tie, kas matė filmą, serialą gali žiūrėti iš naujo – serijose „Kakė Makė ir Netvarkos nykštukas“ bei „Kakė Makė ir Supertėčio diena“ atkeliauja visiškai naujas turinys. „Animacijoje susitinka kūrinys ir žiūrovas. Vaizdas, spalvos, garsas, balsai, muzika, dainų detalės kuria nepaprastą serialo magiją. Mes labai tikime, kad šiuo serialu galės mėgautis ne tik vaikai, bet ir tėvai, o visiems kartu bus apie ką pakalbėti, padiskutuoti, aptarti svarbias temas. Neabejoju, kad pažiūrėję seriją „Kakė Makė ir katinas vienai savaitei“ tėvai ir vaikai norės kalbėti apie gyvūnus ir jų gyvenimą prieglaudose ir apie tai, kaip jiems galima padėti. „Kakė Makė ir Supertėčio diena“ įkvėps vaikų ir tėčių dienas, o pica su pabarstukais, tikime, taps nauju, madingu receptu šeimų virtuvėse ir neabejotinai pasklis socialiniuose tinkluose“, – sako serialo prodiuserė S. Krasauskienė.

„Go3“ televizijos programų direktorius Justinas Docka teigia, kad „Kakės Makės serialas televizijai yra svarbus žingsnis į priekį: „Tai aukščiausios kokybės turinys, kuris, esu įsitikinęs, džiugins, edukuos ir sukels brangių prisiminimų šeimoms visoje Lietuvoje. Naujasis serialas išsaugos magiją ir vertybes, dėl kurių Kakė Makė tapo mylimu prekės ženklu, o taip pat mūsų jaunajai auditorijai paskleis naujų pasakojimų bei nuotykių.“

Animacinis Kakės Makės serialas pagal rašytojos L. Žutautės knygas – nuo rugpjūčio 1 dienos per GO3 televiziją. Projektą finansavo Lietuvos kino centras, filmo režisierius – M. Valkevičius, scenarijaus autoriai – M. Juzonytė ir L. Kaminskas, dailininkė Gabija Visockaitė, filmo prodiuserė S. Krasauskienė. Serialą platina „NJ World“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.