Radijo eteryje atsakinėjant į vaikų klausimus gimęs Murmisiukų pasaulis sugrįžta naujoje autorės knygoje

Naujausioje Jolantos Onos Vitkutės knygoje vaikams „Ilgas murmisiukų šeštadienis“ veikia jau skaitytojams pažįstami penki murmisiukai draugiškai gyvenantys Murmisynėje – mažoje salelėje Lietuvoje. Autorė ją skiria visiems vaikams nuo 5 iki 150 metų.

 Pranešimo spaudai nuotr.
 Pranešimo spaudai nuotr.
Pranešimo spaudai nuotr.
Pranešimo spaudai nuotr.
 Pranešimo spaudai nuotr.
 Pranešimo spaudai nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2023-08-24 07:45

„Ilgasis murmisiukų šeštadienis“ (išleido leid. „700 eilučių“) – tai antroji tarp Lietuvos ir Meksikos gyvenančios Jolantos Onos Vitkutės knyga, skirta vaikams. Joje karaliauja tie patys stebuklingi personažai, gimę beveik prieš trisdešimt metų. Tuomet radijo stoties M-1 rytinėje laidoje vaikams, kuri taip ir vadinosi „Murmisė“, murmisiukė Ausy Žirklelė (knygos autorė ) kalbėdavosi tiesioginiame eteryje telefonu su vaikais ir kurdavo kartu pašėlusias istorijas. O tarp pokalbių klausydavosi pašėlusios muzikos.

„Pamenu, sėdėdavau viena radijo stoties studijoje, užsidėjus didžiules ausines, viena ranka atsakinėdavau telefono skambučius, kita spaudžiau mygtukus, rinkdama muziką. Vaikai skambindavo ir pasakodavo savo sukurtas istorijas. Taigi viena „pasaka“ turėdavo daugybę pabaigų – tarsi stovėtum kryžkelėje, ir turėtum pats pasirinkti kuriuo magišku keliu eisi.“, – taip murmisiukų atsiradimą prisimena knygos autorė Jolanta Ona Vitkutė.

J. O. Vitkutė savo sukurtus murmisiukus apibūdina kaip mistiškas miesto būtybes, kurios nesikeičia, tačiau murmisiukai gali keistis kartu su kiekvienu skaitytoju. Juos įsivaizduoti kiekvienas gali savaip. Autorė sako, kad jai buvo labai įdomu stebėti iliustruotojų interpretacijas, nes kiekvienas papildė istorijas savo magiškomis detalėmis. Murmisiukus per visą šį laiką kūrė penki nuostabūs dailininkai: Žygimantas Levanas, Indrė Salanginaitė, Elena Augusta Victoria Reckewitz, Almantas Černiauskas. Naujausioje knygoje „Ilgasis murmisiukų šeštadienis“, jauniesiems skaitytojams ir jų tėveliams gerai jau pažįstama, Viktorija Ežiukas!

Pasak knygų vaikams apžvalgininkės Ingos Mitunevičiūtės, nors „Ilgąjį murmisiukų šeštadienį“ ir pirmąją J. O. Vitkutės knygą vaikams apie murmisiukus „Murmisiukai geria arbatą penktadienį“ skiria beveik dešimtmetis, abi knygos yra išties labai panašios.

„Antroji – nauja Jolantos kuriamo murmisiukų pasaulio dalelė. Jei reiktų ieškoti skirtumų, antroje dalyje, rastumėte daugiau skaitytojo įtraukimo – žaismingų klausimų kiekvieno skyriaus gale pavidalu. Jie leidžia išlaikyti vaikų dėmesį ir kelia įspūdį, kad pasakotojas yra nuolat šalia ir su juo, vaiku, bendrauja.“

Apžvalgininkės I. Mitunevičiūtės teigimu, antrąją knygą apie murmisiukus galima skaityti neskaičius pirmos, o pirmąją – neskaičius antros.

„Na o labiausiai aš tikiuosi, kad dar bus ir trečia, nes murmisiukų pasaulis išties labai smagus ir įtraukiantis.“, – perskaičiusi „Ilgasis murmisiukų šeštadienis“, džiugiai atsiliepia apžvalgininkė.

Nonsenso stilistika – naujosios vaikų literatūros ypatybė

Murmisiukai rašytojos Jolantos Onos Vitkutės gyvenime atsirado netikėtai, pasinėrus antrą kartą į motinystę, kai gimė sūnus Romas. Veikėjus ir istorijas apie juos įkvėpė motiniška kasdienybė su vaikais namuose.

„Pirmąsias murmisiukų istorijas beveik prieš trisdešimt metų mane pastūmėjo sukurti mano kūrybingi išdykėliai – sūnūs Martynas ir Romas. Tuo metu sėdėjau namuose, auginau jaunėlį ir mano galva buvo pramušta nonsenso istorijomis,“ - sako ji.

Pasak autorės, murmisiukai gimė iš gerumo, kai gera būti kartu su vaikais, kai gali kartu pasijuokti iš visų netobulybių. Tokia murmisiukų priešistorė.

Vaikų literatūros apžvalgininkė Inga Mitunevičiūtė sako, kad, J. O. Vitkutės knygos vaikams pasižymi žaismingumu, kūrybiškumu, puikiai įvaldyta nonsenso stilistika ir orientacija į vaiką.

„Noriu ypač pasidžiaugti gražiai įvaldytais kalbiniais žaidimais – tai, galima sakyti, gana rizikingas vaikų literatūros aspektas, kurį įvaldyti reikia talento ir polėkio. Mano galva, Jolantai tai puikiai sekasi, jos veikėjai dainuoja dieneles, o ne daineles, kepa blynus su polėkiu, nes juos kepant reikia mesti į viršų, skalbia pasakas ar patenka į vilko akį. Visa tai – labai žaismingi ir smagūs nonsenso ir kalbinių žaidimų pavyzdžiai.“– teigiamai vertindama ir rekomenduodama skaitytojams autorės stilistiką giria I. Mitunevičiūtė.

Pati Nonsenso stilistika autorei yra nesvetima, į ją J. O. Vitkutė gilinosi studijuodama lietuvių kalbą ir literatūrą Vilniaus universitete. Jos diplominis darbas buvo apie paradoksą vaikų poezijoje. Pačios autorės poezijos, linksmų eilėraštukų taip pat gausu ir naujoje jos knygoje, čia eiliuoja murmisiukė tetulė Mūza.

Knyga tinka vaikams nuo 5 iki 150 metų

Paklausta apie knygos adresatą ir rekomendaciją ant knygos viršelio „vaikams nuo 5 iki 150 metų“ autorė atsako, kad, iš tiesų, kai rašė, nelabai galvojo apie auditoriją.

„Tiesiog rašau, kas tuo metu man pačiai įdomu, kuo gyvenu, kas neduoda ramybės, vis beldžiasi galvoje ir nori būti užrašytas. Taip yra ir su murmisiukais. Ir dabar jie net naktimis kelia mane iš miegų ir nori, kad užrašyčiau jų istorijas. Ir aš keliuosi – nes žinau, jog jei neužsirašysiu – ryte nieko nebeprisiminsiu. Knygelė „Ilgas murmisiukų šeštadienis“ skirta vaikams, bet kartu ir užsisvajojusioms mamytėms, na ir gal truputį tėveliams, ir seneliams, ir močiutėms. Gal ir keistai skamba, jog knyga skirta visiems vaikams nuo 5 iki 150 metų. Bet tai yra tiesa.“, – skirdama knygą skaitytojams, sako knygos autorė J. O. Vitkutė.

Knygų vaikams apžvalgininkės Ingos Mitunevičiūtės teigimu Jolantos Onos Vitkutės knygoje „Ilgas murmisiukų šeštadienis“ netrūksta nei veiksmo, dinamikos, nei poetiškų, švelnių ir jausmingų dalykėlių. Kai kas verčia nusijuokti, kai kas – susimąstyti, todėl skaitytojų ratas gali būti labai platus, ir nesinori jo riboti jokiomis rekomendacijomis. „Man regis, labai tinka ant knygos viršelio besipuikuojantis užrašas, kad ši knyga tinka vaikams nuo 5 iki 150 metų.“, – teigia apžvalgininkė.

Susitikimas su autore Lietuvoje

Su iš Meksikos grįžusia knygų autore Jolanta Ona Vitkute susitikti ir daugiau išgirsti apie jos murmisiukus gali, visi besidomintys vaikų literatūra nuo 5 iki 150. Rugpjūčio 23 d. 18 val. Lietuvos nacionalinėje Mažvydo bibliotekoje, Renginių erdvėje (III a., 305 kab.). Rašytoją kalbins knygų vaikams apžvalgininkė Inga Mitunevičiūtė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.