Per 13 metų „Vaikų svajonės“ išpildė apie 130 tūkst. vaikų norų: artėjant Kalėdoms, aukoti ragina ištisus metus

Beveik penkiolika metų „Vaikų svajonės“ pildo sunkiai besiverčiančių, mažiausių šalies gyventojų norus. Per šį laikotarpį organizacija išsiplėtė ir paramą vaikams ėmė teikti ne tik per Kalėdas, o iš viso įgyvendino apie 130 tūkst. mažamečių ir paauglių išsakytų norų. Pasak „Vaikų svajonių“ vadovės Ramunės Baltaduonienės, artėjant Kalėdoms svarbu nepamiršti, kad mažaisiais rūpintis būtina ne tik per šventes, o pastarųjų metų tendencijos rodo, jog lietuviai yra pasiryžę aukoti ir žiemą, ir vasarą.

Beveik penkiolika metų „Vaikų svajonės“ pildo sunkiai besiverčiančių, mažiausių šalies gyventojų norus.<br>123rf nuotr.
Beveik penkiolika metų „Vaikų svajonės“ pildo sunkiai besiverčiančių, mažiausių šalies gyventojų norus.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-10-26 11:48

Pagalbą teikia dažniau

„Vaikų svajonės“ – 2010 m. įkurta nevyriausybinė organizacija, savo veiklą pradėjusi Vilniuje, pirmaisiais savo metais pildžiusi sostinės socialinės rizikos grupei priklausiusių vaikų kalėdinius norus. Per daugiau kaip dešimtmetį organizacijos veiklos spektras ir laukas išsiplėtė iki visos Lietuvos, skirtingi projektai vyksta ištisus metus, o šiandien su „Vaikų svajonėmis“ dirba dešimtys savanorių ir virš tūkstančio socialinių darbuotojų, padedančių stokojantiems vaikams.

Anot R. Baltaduonienės, dar prieš trejus metus organizacija paramą vaikams rinkdavo tik per Kalėdas ir tik daiktais, tačiau pagalbą nuspręsta teikti dažniau. Vienas iš tokio sprendimo rezultatų – antrus metus iš eilės vykstantis projektas „Vaikai su (ne)GALIA“.

„Šį pavasarį ir vėl vykdėme projektą, kuriame dalyvauja vaikai, turintys kitokią galią. Svajonių turime nedaug – tik apie 500, tačiau visos jos itin svarbios. Bendradarbiaudami su paralimpiniu komitetu ieškome vaikų, kurie turi ypatingų norų – renkame finansinę paramą, kurią skaidome į mažesnes dalis, kad prisidėti žmonės galėtų kiek nori.

Pavyzdžiui, vienas berniukas, Edgaras, vyko į neįgaliųjų teniso stovyklą. Iki tol svyravęs jo noras toliau tęsti šį užsiėmimą po kelionės sutvirtėjo, pamačius, kiek daug tokių pačių vaikų kaip jis išties yra aplink. Taip pat padėjome Vilniaus sportinės gimnastikos klubo „Skrydis“ sportininkus išsiųsti į pasaulinį gimnastikos renginį „World Gymnaestrada 2023“ Amsterdame. Tai dar kartą įrodo ir mūsų projekto svarbą ir tai, kiek valios ir stiprybės turi vaikai, kaip privalu juos integruoti. Juk jie išties gali viską“, – teigia „Vaikų svajonių“ vadovė.

Padeda pasiruošti mokslo metams

R. Baltaduonienė pratęsia, kad visai neseniai taip pat finišavo ir antrasis šių metų organizacijos projektas – antrąkart iš eilės vykęs „Labas, rugsėji!“. Šalies gyventojai buvo kviečiami aukoti skirtingas mokyklines prekes – nuo penalų iki kuprinių – taip pat buvo galima padengti norimo lankyti būrelio išlaidas.

„Po šio projekto buvau darkart sužavėta lietuvių gerumu – „Labas, rugsėji!“ šiemet galima vadinti antromis Kalėdomis. Iš kiek daugiau nei 5,2 tūkst. svajonių buvo išpildyta 4,5 tūkst., įgyvendinant bent po vieną visų dalyvavusiųjų norą. Su mūsų pagalba vaikai ir vaikų dienos centrai oriai pasiruošė ne tik kelionei į mokyklą, bet ir užklasinei veiklai. Apskritai, tai – ypatingai svarbu, nes atlikti tyrimai rodo, kad vaikui neturint reikalingų priemonių, jo motyvacija krenta. Be to, gyventojų prašome dovanoti tik naujus daiktus, kad su sunkumais susiduriantys vaikai nebūtų išskirtiniai ir galėtų džiaugtis tokiomis pačiomis priemonėmis, kurias turi ir jų bendraklasiai ar draugai“, – pasakoja pašnekovė.

Per Kalėdas lietuviai stebina vis labiau

Kalbėdama apie artėjantį šventinį laikotarpį, „Vaikų svajonių“ vadovė sako, kad kaip ir kasmet, tai – daugiausia organizacijos pastangų ir išteklių pareikalaujantis metas. Jos teigimu, vien pernai buvo įgyvendinta kiek daugiau nei 9 tūkst. sunkiai besiverčiančių vaikų norų.

„Startuojame jau visai netrukus, lapkričio 13 d., tačiau žmonės jau dabar skambina ir klausia, kada bus galima aukoti. Vaikų svajonės metai iš metų nesikeičia – nuo mokyklinių prekių iki žaislų ar kolonėlių, nuo paspirtukų, sporto įrangos, bilietų į koncertus iki striukų bei žieminių batų – norai išties itin įvairūs ir skirtingi. Esame labai dėkingi mūsų savanoriams ir visiems socialiniams darbuotojams, perduodantiems mums vaikų norams – tai nuostabūs žmonės, be kurių šis projektas būtų neįmanomas.

Tačiau lygiai taip pat jo nebūtų ir be aukojančių žmonių, kurie mane kasmet nustebina vis labiau. Savo parama, savo įsitraukimu ir noru padėti, daryti gerus darbus. Socialinė atsakomybė Lietuvoje tampa vis svarbesnė ir aktualesnė – tiek tarp gyventojų, tiek tarp verslų. Daugelis įmonių verslo dovanas keičia į svajonių pildymą, taip pat neretai sulaukiame skambučių iš įmonių, kurių darbuotojai norėtų keletą dienų pasavanoriauti. Deja, tokios galimybės mes nesudarome, nes mums yra reikalingi pastovūs savanoriai, tačiau pati tendencija yra labai džiuginanti“, – teigia pašnekovė.

Ji pažymi, kad „Vaikų svajonių“ darbą gerokai palengvina ir ilgametis partneris „DPD Lietuva“, visoje Lietuvoje, visus metus vaikams neatlygintinai pristatantis žmonių dovanas. O jų – ypatingai daug, nes maždaug 70 proc. vaikų norus pildančių žmonių jų svajones siunčia su „DPD Lietuva“ pagalba.

„Ne visi žmonės, pildantys vaikų svajones, gali jas pristatyti patys, todėl esame labai dėkingi „DPD Lietuva“, kad jau dešimtmetį rūpinasi dovanų logistika – tai pavydėtinai mums padedantis partneris. Tikiuosi, kad šis bendradarbiavimas tęsis dar ilgą laiką“, – teigia pašnekovė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.