Vaikystė be interneto ir žaidimai su skaitytojais: 10 faktų apie T. Dirgėlą ir technologijas

Populiariausias lietuvių vaikų rašytojas Tomas Dirgėla, parašęs jau daugiau nei 40 knygų, tiek rašydamas, tiek pačiose istorijose nevengia šiuolaikinių technologijų ir taip šių dienų vaikus sudomina knygomis bei stengiasi atrasti ryšį su savo skaitytojais. Koks paties rašytojo santykis su šiuolaikinėmis technologijomis?

 G. Kavaliauskaitės nuotr.
 G. Kavaliauskaitės nuotr.
G. Kavaliauskaitės nuotr.
G. Kavaliauskaitės nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Oct 30, 2023, 2:45 PM

1. Tomas Dirgėla vaikystėje neturėjo interneto, bet buvo dažnas svečias savo tetos namuose, kur savaitgaliais internetas veikdavo neribotai.

2. Į svečius užsukę klasės draugai, pamatę Tomo kompiuterį, akimirką pamanydavo esantys praėjusio amžiaus technologijų muziejuje.

3. Norėdamas užmegzti dar didesnį ryšį su savo skaitytojais, T. Dirgėla su jais online žaidžia kompiuterinius žaidimus, o dažniausiai – visame pasaulyje didelio populiarumo sulaukusį „Roblox“.

4. Domo ir Tomo detektyvinę istoriją apie nulaužtą „YouTube“ kanalą T. Dirgėla parašė per savaitę vieno mobiliojo operatoriaus salone. Po kelis šimtus skaitytojų kasdien stebėjo tiesioginę transliaciją, kaip T. Dirgėla rašo naują knygą, o pertraukėlių metu galėjo užduoti klausimus arba pakreipti knygos siužetą norima linkme.

5. Istorija apie kompiuterinį žaidimą Minecraft atsirado Tomo vaikų dėka, kai du vyriausieji buvo tiesiog užsikrėtę šiuo žaidimu ir kartais apie jį pasakodavo nuo ryto iki vakaro, tad rašytojas šį žaidimą net sapnuodavo naktimis.

6. Autorius planuoja sujungti jėgas su dirbtiniu intelektu ir parašyti bendrą knygą, vėliau tiek autorystę, tiek ir honorarą pasidalindamas per pusę.

7. T. Dirgėlos knygos apie „Minecraft“ žaidimą veikėjai – tai paties rašytojo vaikai Jaunius Ąžuolas, Tautė Liepa ir Vainius Vakaris: autorius knygoje pasitelkė jų antruosius vardus.

8. Vaikų mylimas rašytojas asmeniniame gyvenime aktyviai sujungia skaitymą ir šiuolaikines technologijas, tad skaito ne tik popierines knygas, bet ir klausosi jų ausinėse, taip pat knygą atsiverčia ir telefone ar elektroninių knygų skaityklėje.

9. Skaitytojai džiaugiasi su T. Dirgėla galėdami bendrauti tiesiai iš savo namų – autorius su fanais aktyviai komunikuoja socialiniuose tinkluose: atsako į skaitytojų ar jų tėvų žinutes apie būsimas knygas, džiaugiasi padėkomis ir vaikų pieštais portretais bei kviečia sekėjus siūlyti idėjas būsimoms knygoms.

10. Šiuos faktus T. Dirgėla taip pat rašė pasitelkęs technologijas – nešiojamąjį kompiuterį.

Kviečiame skaityti naujausias T. Dirgėlos knygas: „Žmonija prieš Pabaigos Drakonę“ apie vaikų mėgiamą žaidimą Minecraft ir Domo ir Tomo serijos knygą „Youtube kanalo byla“ kurioje detektyvų trijulė bandys sugrąžinti nulaužtą jutuberės Džėjos kanalą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.