Pramoga visai šeimai: meduolinio namelio dekoravimas

Meduoliniai imbieriniai nameliai nauja tradicija Lietuvoje, kuri įgauna vis didesnį pagreitį. Labiau patyrę konditeriai namelius kepasi patys ir juos kruopščiai puošia, bet tai gali būti ir pramoga visai šeimai, jei pirksite paruoštukus ir nekelsite didelių lūkesčių tobulam rezultatui.

Meduolinių imbierinių namelių dekoravimas – puiki idėja šeimos laisvalaikiui.<br>„gpointstudio Freepik“ nuotr.
Meduolinių imbierinių namelių dekoravimas – puiki idėja šeimos laisvalaikiui.<br>„gpointstudio Freepik“ nuotr.
 Meduolinių imbierinių namelių dekoravimas – puiki idėja šeimos laisvalaikiui.<br> „Freepik“ nuotr.
 Meduolinių imbierinių namelių dekoravimas – puiki idėja šeimos laisvalaikiui.<br> „Freepik“ nuotr.
 Meduolinių imbierinių namelių dekoravimas – puiki idėja šeimos laisvalaikiui.<br> „gpointstudio Freepik“ nuotr.
 Meduolinių imbierinių namelių dekoravimas – puiki idėja šeimos laisvalaikiui.<br> „gpointstudio Freepik“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Dec 4, 2023, 2:57 PM

Dalijamės patarimais, kaip šis užsiėmimas galėtų tapti puikia pramoga visai šeimai. 

Pirkite pagamintas detales

Pirmiausiai, įsigykite jau iškeptą meduolinį namelį – jų rasite didžiuosiuose maisto prekybos centruose ir ne tik. Tai į paprastą popierinę dėžutę atskirai sudėtos visos namelio dalys, kurias jums tereikės sulipdyti ir papuošti. Vieni mėgsta ploną traškų meduolį, kiti renkasi storesnį ir šiek tiek minkštesnį. Tik skonio reikalas, kokį pasirinksite, kaip ir dizainą – tai gali būti klasikinio stiliaus namelis, arba trobelė labiau nuolaidžiu stogu, o gal visai net ne namelis, o traukinys.

Pasirinkite pagrindą

Išsipakavus namuose namelio detales susiraskite pagrindą ant ko visa tai pastatysite. Tai gali būti dekoratyvinis padėklas, didelė lėkštė, medinė lentelė ar kartono gabalas aptrauktas folija. Vieni namelių rinkiniai turi meduolinį pagrindą ant kurio statosi namelio sienos, kituose tokio nėra. Bet kokiu atveju, reikės kažko, ant ko saugiai ir tvirtai stovėtų dekoruotas namelis.

Gaminkite atvirkščiai

Dažniausiai, namelis yra sulipdomas, o tada dekoruojamas. O štai „The Cake Mama“ tinklaraštininkė Izabelė sako, kad tai visiškai prasta mintis – dekoruoti nepatogiu kampu namelį yra daug sudėtingiau, todėl ji siūlo pirmiausiai puošti, o tada, išdžiūvus glajui, lipdyti. Iš kitos pusės, sulipdžius namelį patogiau puošti ne tik jį, bet ir kitas detales: kaminą, tvorą, namelio aplinką ar kitas dekoracijas.

Glajaus variantai

Dekoravimui ir papuošimams prilipdyti naudokite glajų – jį galima nusipirkti jau paruoštą arba pasigaminti patiems. Populiariausia dekoruoti yra morenginiu glajumi – tai yra suplakti kiaušinių baltymus su cukraus pudra. Glajus gaminamas 1:2 santykiu – t.y. 1 kiaušinio baltymas, 200 gramai miltelinio cukraus. Pirmiausiai, plakame baltymus kol jie pradeda šiek tiek putoti, o tuomet po šaukštą beriame cukrų, kuris turi ištirpti ir sukietinti baltymus. Dėl blizgesio galima įspausti šiek tiek citrinos sulčių. Masė turi būti labai lipni lyg dantų pasta. Jei norite spalvoto glajaus – į morenginį masę galima įlašinti maistinių dažų.

Glajų taip pat galima pasigaminti tik iš miltelinio cukraus ir citrinos sulčių. Pusės citrinos sultis sumaišykite su 150–180 gramų cukraus pudros, įlašinkite maistinių dažų. Masė turi būti tiršta ir klampi.

Puošyba leiskite rūpintis vaikams

Pasigaminus glajų supilkite į konditerinį maišelį, švirkštą. Jei neturite, patogu naudoti užspaudžiamus šaldymui skirtus maišelius arba paprastus celofaninius maišelius, kuriems tereikia vos vos prakirpti galiuką. 

Vaikai meduolinius namelius mėgsta puošti saldumynais, kuriuos priklijuosite vienu iš šių glajų. Prieš pradėdami dekoruoti iškart išsiberkite nusipirktus saldainius į indelius. Galima panaudoti ir pūstus spalvotus ar dengtus šokoladu kukurūzus.

Klijuokite karamele

Kai viską papuošite ir dekoras sustings, namelį klijuoti galima tais pačiais su cukrimi plaktais kiaušinių baltymais, bet jei norite patikimesnio ir greitesnio varianto – lydyta karamele. Darbas, kurį gali padaryti tik suaugę – išlydžius cukrų keptuvėje, padažykite vieną detalės kraštą ir greitai sulipdykite su kita. Atsargiai, nes skysta karamelė itin karšta.

Sulipdę – nepamirškite apdailos. Iš morenginio glajaus galite šalia namelio padaryti it pusnis ar sniegą ant namelio pagrindo.

Saugokite nuo drėgmės

Jei namuose drėgna, namelis ilgai nestovės – meduolis traukia drėgmę ir ilgainiui namelis sulūžta.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.