Patarimas tėvams su vaikais, kaip pasakyti, kad nedalyvausite visuose giminės kalėdiniuose susibūrimuose

Aplankyti senelius, kitus senelius, tetą, dėdę, pusbrolius, krikštatėvius – nors kvietimai ir malonūs, bet šeimai su vaikais į visus atsakyti teigiamai, nėra lengva.

Šventiniu laikotarpiu skirkite laiko savo šeimai.<br>„Freepik“ nuotr.
Šventiniu laikotarpiu skirkite laiko savo šeimai.<br>„Freepik“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 21, 2023, 2:55 PM

Moterys patiria daugiau streso

Ironiška, bet dalis šeimų su vaikais su nostalgija prisimena karantino laikotarpį, kai šventes sutikti galėjome tik siaurame rate, o su plačiu giminaičių skaičiumi mojavomės per ZOOM programėlę. Aplankyti, pabūti, pabendrauti su visais giminaičiais turint mažų vaikų yra tikrai nemenkas iššūkis. Atsisakyti kvietimo užsukti per Kalėdas taip pat atrodo negražu, tad pasibaigus antrajai Kalėdų dienai ar šventinei savaitei daugelis tėvų būna pervargę.

2006 m. atlikta Amerikos psichologų asociacijos apklausa parodė, kas daugeliui mamų yra akivaizdu: moterys per šventes patiria daugiau streso nei vyrai. Apklausa atskleidė, kad beveik pusė (44 proc.) moterų per šventes pastebėjo, kad streso lygis padidėjo, o vyrų – 31 proc., rašo portalas parents.com.

Moterys dažniau planuoja pirkinius, dovanas, vizitus, taip pat turi sudalyvauti visuose vaikų kalėdiniuose žiburėliuose ir dar suderinti šventinę fotosesiją šeimai nuo jos užsakymo iki vienodų megztinių pirkimo.

Išmokite sakyti „ne“

Michele Goldman, psichologė iš Niujorko ir depresijos tyrimų fondo patarėja, sako, kad atostogos taip pat yra įtemptos dėl spaudimo būti tobulam.

Todėl ekspertai teigia, kad dėl šios priežasties dviejų raidžių žodis „ne“ yra toks galingas įrankis šiuo metų laiku.

„Kai kažkam sakome „ne“, taip pat sukuriame erdvę „taip“, – sako klinikinė psichologė Ashurina Ream. – Kai atsisakome kvietimo, tai suteikia vietos poilsiui. Būtina sukurti šią erdvę, kad tėvai galėtų apdoroti didžiulį emocinį krūvį, kuris lydi tėvystę, ypač, per šventes.“

Kaip pasakyti „ne“ neįžeidžiant kitų? Dažnai jaučiame spaudimą paaiškinti, kodėl atsisakome, bet psichologai tikina, kad iš tiesų užtenka trumpo „ne“ arba „negaliu“.

Kitas patarimas – nedelsti prieš atsisakant. Kuo greičiau atsakysite, tuo geriau, nes žmonės neturės lūkesčių, o jums neliks naštos.

Prieš pasakant „ne“ verta sakinį pradėti teigiama nata. Pokalbį pradėkite „Ačiū, kad galvojote įtraukti mus“ arba „Tai skamba kaip smagu“ ir tik tada atsisakykite. Tai leidžia kviečiančiam suprasti, kad jūs esate nusiteikę palankiai.

Atsisakymas taip pat neturėtų būti labai ilgas. „Labai ačiū už pasiūlymą. Norėtume, kad galėtume tai padaryti, bet, deja, tai teks praleisti. Mums jūsų trūks.“ Arba: „Liūdna, kad turėsime praleisti linksmybes. Prašome siųsti nuotraukas, kad galėtume mėgautis diena iš toli.“

Nepamirškite pasiūlyti alternatyvos, kada galėsite pasimatyti. Galbūt susitarsite užsukti ne tokiu įtemptu laikotarpiu kurį nors kitą savaitgalį – tuomet ramiai pabendrausite be skubėjimo? O gal turite laisvo laiko per būsimas atostogas? Tai padės išlaikyti santykius – taip baisųjį „ne“ paversite priešingai skambančiu, bet tą patį suteikiančiu žodžiu: „taip, bet vėliau“.

Parengta pagal „Parents“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ką reiškia kandidato R. Žemaitaičio pasitraukimas iš Seimo?