Patarimai tėvams, kaip per šventes suvaldyti vaikus, irzlius giminaičius ir nepervargti

Per Kalėdų šventes iššūkis tėvams yra ne tik pasirūpinti dovanomis, suruošti tinkamą kiekį mišrainių, gražiai papuošti vaikus, aplankyti giminaičius, bet ir išlaikyti sveiką protą. Nuolatiniai svečiai, emocijų kalneliai išvyniojant dovanas dažnai vaikus veda prie tantrumų, kai jie krenta ant grindų ir cypia. Patys suaugusieji taip pat pavargsta bendraudami su giminaičiais, todėl dalijamės būdais, kaip šias Kalėdas sutikti ramiau.

Kalėdos gali atnešti ramybę.<br>„Canva“ nuotr.
Kalėdos gali atnešti ramybę.<br>„Canva“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 24, 2023, 12:03 PM

1. Koreguokite savo požiūrį

Jaudulys dėl artėjančių susitikimų su giminaičiais gali sukelti nerimą šventei net neprasidėjus. Bijome, kokių komentarų sulauksime, neramu ir kaip elgsis mažieji kitoje aplinkoje, ar visiems patiks dovanos ir taip be galo.

Geriau galvokite apie teigiamus šio laikotarpio dalykus, o ne dejuokite, kad ir vėl teks toli važiuoti, laukia neskani silkė ar nemėgstamas dėdė.

2. Turėkite realius lūkesčius

Jei metai iš metų girdite tai, kad jūs per daug lepinate vaikus, naivu tikėtis, kad šiemet bus kitaip. Žmonės nesikeičia, todėl geriau susitelkite į tuos, su kuriais malonu bendrauti, o su „sunkiais“ giminaičiais leiskite kuo mažiau laiko. Į jų komentarus atsakykite ramiai, keletu žodžių: „supratau“, „ačiū už požiūrį“, bet nesivelkite į diskusijas. Jų nuomonės nepakeisite.

3. Venkite pavojingų temų

Politika, religija ir vaikų auklėjimas yra tos temos, kur visi turi skirtingą nuomonę. Geriau laikykitės atokiai nuo šių temų, kurios gali sukelti daug bereikalingų ginčų.

4. Vienintelis dalykas, kurį galite kontroliuoti, yra jūsų reakcija

Atminkite, kad pakeisti galite tik save. Nepakeisite žmonių, kurie užduoda grubius klausimus, bet galite pakeisti savo reakciją į juos. Niekas neturi priversti jūsų įsitraukti į nenorimą pokalbį. Pakeiskite temą, o jei nepavyksta – atsitraukite.

5. Būkite aktyvūs

Paskatinkite visą šeimą išeiti pasivaikščioti, aplankykit jums brangias vaikystės vietas arba užsukite apžiūrėti aplinkinių miestų eglučių. Fizinis aktyvumas ir juokas gerina apetitą ir santykius!

7. Išbandykite dėkingumą

Stabtelėkite ir pagalvokite apie viską, už ką turite būti dėkingi: skanų maistą, šiltus namus, vaikus, gerą sveikatą, antrą pusę ar gražią dieną. Nerimą galima sumažinti sutelkus dėmesį į dalykus, kurie mums patinka ir kuriuos vertiname.

8. Mažiau kontrolės

Negadinkite sau nuotaikos kontroliuodami vaikus – žinoma, kad seneliai duos per daug šokolado, vaikai nueis per vėlai miegoti ir gal bėgios po namus. Jūsų rėkimas ir bandysimas suvaldyti chaosą kels nerimą aplinkiniams.

9. Raskite laiko atokvėpiui

Sumaišyti visas mišraines, paruošti Kūčių, Kalėdų stalus, padėti, patraukti, išlyginti, pataisyti... Duokite sau minutėlę atokvėpio. Susitarkite su antra puse, kad jis pasirūpins vaikais, o jūs išeikite pasivaikščioti. Arba išbandykite meditaciją – raskite ramią vietą, užsidarykite ir užsileidę meditaciją, pabūkite su savimi. Tiek, kiek suteiksite laiko sau – dvigubai tiek turėsite kantrybės būdami šurmulyje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.