Naujųjų metų pažadai vaikams ir paaugliams: vienas jų – pavojingas sveikatai

Naujieji metai dažnai tampa mūsų naujų tikslų įgyvendinimo pradžia. Paskatinti duoti pažadą išmokti kažką naujo, išbandyti ar įgyvendinti naujus iššūkius verta paskatinti ir vaikus, ir paauglius. Dalijamės idėjomis, kurios gali tapti ateinančių metų rezoliucijomis.Sakoma, kad nauji metai, nauja pradžia. Rodos, sausio 1-oji yra ta diena, kai galime ateinančias 366 dienas (2024-ieji yra keliamieji metai) būti geresni, protingesni ir draugiškesni bei visokie kitokie, kokie siekiame būti. Tai galioja ne tik suaugusiems, bet ir vaikams. Pabandykite su vaikais susitarti dėl Naujųjų metų pažadų, kurie atitiktų jo amžių. Galbūt, tai gali būti ne vieno vaiko, bet visos šeimos naujas iššūkis?

Paskatinkite vaikus pasižadėti bent vieną dalyką kitiems metams.<br>„Freepik“ nuotr.
Paskatinkite vaikus pasižadėti bent vieną dalyką kitiems metams.<br>„Freepik“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 30, 2023, 5:39 PM, atnaujinta Dec 30, 2023, 5:44 PM

Naujųjų metų pažadai ikimokyklinukams

Tokio amžiaus vaikams neverta kelti labai didelių konkrečių tikslų, bet įnešti daugiau pastangų į esamą procesą.

Daugiau padėti namuose

Šiuo pažadu labiausiai džiaugsis tėvai, bet jei jie vertins vaikų pastangas, mažiesiems tai gali būti malonus iššūkis. Žinoma, neapsikraukite daug, bet duokite vieną paprastai įgyvendinamą darbą. Dar viena idėja – kiekvienam šeimos nariui iškelti po vieną užduotį, kaip prisidėti prie tvarkos namuose. Galbūt, vienas taps šeimos švarių indų prižiūrėtoju, nes iškraus išplautus indus iš indaplovės, o kitas – šiukšlių guru nunešdamas šiukšles į konteinerį.

Įgyvendintus tikslus sekite: pakabinkite kalendorių, kur žymimi padaryti darbai. Galite sugalvoti ir dovaną, jei atliktų darbų skaičius bus žymus – kas 100-tąjį kartą atliktą darbą nuvažiuoti į vandens parką ar kitą pramogą.

Skaičiai ir raidės

Ikimokyklinukams vienas svarbių tikslų yra pramokti skaityti ir skaičiuoti. Tai gali būti Naujųjų metų pažadas – kasdien skirti po 15 minučių šiam procesui tobulinti. Tėvų užduotis – rasti įdomių knygučių ar pratybų, būti šalia, kai tik prireiks pagalbos.

Būti maloniam

Labai paprastai įgyvendinamas tikslas dažniausiai nereikalaujantis jokių papildomų pastangų. Na, o jei ši savybė vaiką kartkartėmis paliktų, tai būtų puiki proga priminti apie pažadą.

Naujųjų metų pažadai pradinukams

Vaikams augant, tikslo išsikėlimas tampa vis labiau apčiuopiama užduotis, tad ir patys pažadai gali būti labiau apčiuopiamesni.

Išbandyti naujus maisto produktus

Tokio amžiaus vaikai dažnai būna išrankūs valgytojai puikiai žinantys kas jiems skanu, o kas ne. Net ir neragavę jie turi tvirtą nuomonę. Nauji metai gali būti puikus būdas įtikinti vaikus kartą per savaitę paragauti naują produktą ar patiekalą. Tai būtų ir puikus šeimos tikslas – vieną dieną vakarienei valgyti patiekalus be mėsos ar išbandyti naują receptą. Žinoma, kvieskitės į pagalbą vaikus, nes tik matydami, kaip viskas ruošiami, jie galbūt ir paragaus.

Iššūkis drovumui

Daug pradinio amžiaus vaikų drovisi – jie net nebando peržengti komforto zonos užkalbinant naujus žmones. Naujas iššūkis gali paskatinti vaikus imtis naujos veiklos – pradėti lankyti naują būrelį, įstoti į kokį nors klubą ar dažniau pasisakyti prieš visą klasę.

Trumpesnis ekrano laikas

Vaikus įtikinti tokiu pažadu būtų nelengva, bet verta pabandyti. Paaiškinkite, kokia yra žala leidžiant didžiąją laisvo laiko dalį prieš kompiuterį ar televizorių. Nereikia drastiškų priemonių, bet jei laikas su telefonu namuose mažėtų 5 minutes per mėnesį, metų pabaigoje tai būtų valanda. Žinoma, mainais už tai reikia susirasti namuose kitą malonią veiklą visiems – darbeliai, stalo žaidimai ar LEGO konstravimas gali būti puikus pakaitalas.

Naujųjų metų pažadai paaugliams

Paaugliai dažnai patys išsikelia sau tikslus, tik jų nesako. Pasikalbėkite su jais atvirai nekritikuodami jų pasirinkimų, bet švelniai pasiūlydami ir savo idėjas.

Išplėsti draugų ratą

Jei pradinukams nauji draugai padeda nugalėti drovumą, paaugliams verta susipažinti su įvairesniais žmonėmis dėl savo interesų. Paauglystėje dažnai susiformuoja uždari draugų ratai, kurie ne visada daro gerą įtaką, negali padėti atrasti savo pomėgių ar net moka žiauriai atstumti. Todėl verta savanoriauti, dalyvauti visuomeninėje veikloje, užsirašyti į klubus ar naujus būrelius vien tam, kad atsirastų naujų žmonių paauglio gyvenime.

Mokytis finansinio raštingumo

Retas paauglys neišleidžia savo kišenpinigių per artimiausias dienas po jų gavimo. Pasiūlykite perskaityti keletą knygų ar sudalyvauti mokymuose apie finansinį raštingumą, kuriuose išmoktų taupyti ir paskirstyti pinigus racionaliau.

Skaityti kasdien

Atradę skaitymo galimybę pradinukai dažnai leidžiasi į turiningą kelionę su knygomis, bet su amžiumi, dažnai entuziazmas išblėsta. Skaitymas yra įprotis, kurį reikia „maitinti“. Galima kasdien skaityti 15 minučių ar užsibrėžti per metus perskaitytų knygų skaičių. Paprašykite parašyti knygos apžvalgą goodreads.com ir nepamirškite diskutuoti apie knygas kartu!

Paskatinkite siekti savo aistros

Jei vaikas turi pomėgį, kuris jį „veža“, paskatinkite jį dar labiau tobulinti. Tegu užsirašo į papildomus kursus, sudalyvauja mokymuose ar pasidaro tikslo siekimo planą. Paaugliai dažnai dega kažkuo, bet nesiima veiksmų tai aistrai įgyvendinti. Padėkite jiems šį didžiulį iššūkį suskaidyti į mažesnius žingsnelius, kuriuos galima pradėti įgyvendinti jau tuoj prasidėsiančiais naujais metais.

Praktikuokite dėkingumą

Dėkingumo praktika naudinga ne tik suaugusiems, bet ir paaugliams. Pradėkite dieną pozityviu teiginiu arba kiekvieną vakarą dienoraštyje užrašykite vieną sakinį už ką šiandien esate dėkingi.

Pažadai, kurių negalima duoti

Vienas populiariausių Naujųjų metų pažadų yra noras numesti svorio arba pradėti aktyviai mankštintis. Psichologai teigia, kad tai ypatingai pavojingas iššūkis paaugliams, kuriems tai gali sukelti žalos sveikatai. Jei paauglys nori numesti svorio – pasikalbėkite su juo apie kitokius sprendimo būdus, kurie nebūtų kaip iššūkis ar svarbiausias gyvenimo tikslas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.