Užsukę į Varėnos kraštą galėsite pasigaminti plytą ir aplankyti vieną didžiausių stumbrynų

Dažniausiai į Varėnos kraštą visi keliauja rudeniop, kai jau miškai dosniai savo dovanas dalija. Varėnos rajone apsilankyti verta bet kuriuo metų laiku, o pavasarį, kai gamta dar bunda, galima išbandyti daugybę edukacijų.

Edukacija plytinėje.<br>„Didelės akys“ nuotr.
Edukacija plytinėje.<br>„Didelės akys“ nuotr.
Stėgalių stumbrynas.<br> Varėnos turizmo centro nuotr.
Stėgalių stumbrynas.<br> Varėnos turizmo centro nuotr.
Zackagirio pažintiniame take – Šaudyklos kalnas.<br>Simonos Balčaitės nuotr.
Zackagirio pažintiniame take – Šaudyklos kalnas.<br>Simonos Balčaitės nuotr.
Grikių edukacija sodyboje „Grikucis“.<br> Varėnos turizmo centro nuotr.
Grikių edukacija sodyboje „Grikucis“.<br> Varėnos turizmo centro nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Apr 9, 2024, 1:00 PM

Dalijamės lankytinais objektais Varėnos rajone šeimoms su vaikais ar pavieniams lankytojams. Edukacijas reikėtų užsisakyti iš anksto.

Edukacija po plytinę

Krūminių kaimę įsikūręs vaikų su negalia paramos centras „Didelės akys“ yra unikali vieta. Centro šeimininkai yra vieninteliai Lietuvoje gaminantys plytas bei čerpes pagal senovines technologijas. Savo plytinėje jie veda edukacijas, kuriose galima pačiam suformuoti plytą, pasivažinėti mediniu arkliuku, plytų vagonėliu, susipažinti su senovine plytų degimo krosnimi.

Sodyboje yra įrengta vaikų aikštelė, organizuojamas ir aktyvus poilsis.

Grikių mylėtojams

Pamerkiuose esančią sodybą „Grikucis“ galima pasiekti ir traukiniu – šeimininkai pasitinka stotyje ir paėjus puskilometrį, būsite priimti ir pamaitinti. Sodybos šeimininkė Laima Mačionienė – sertifikuotų grikių patiekalų gamintoja ir propaguotoja, tad čia sužinosite viską, kas susiję su grikiais, jų auginimu, tradiciniu apdorojimu, grikinių patiekalų gamyba ir patiekimu į stalą. Ragaudami grikinių patiekalų ir kitų dzūkiškų užkandžių, išgirsite įkvepiančių šeimininkės pasakojimų, susipažinsite su senoviniais dzūkų darbo įrankiais, galėsite patys juos išbandyti.

Pažintis su stumbrais

Pernai atsidaręs Stėgelių stumbrynas – vienas didžiausių Lietuvoje. Per 100 hektarų plote apsigyvento 11 stumbrų, kurie po truputį dauginasi gyvendami gamtos prieglobstyje. Čia jie saugomi tol, kol adaptuojasi ir tuomet paleidžiami į laukinę gamtą.

Stumbryne veikia stumbrininko namelis, kuriame sužinosite daugiau informacijos apie stumbrus Lietuvoje. Vaikams vizitas tikrai patis, nes stumbras yra didžiausias šiuo metu Lietuvoje gyvenantis žvėris: patinai būna iki 1,9 m aukščio ir sveria toną, o patelės – iki 1,6 m aukščio ir 400–500 kg svorio.

Sūrių degustatoriams

„Sūrininkai Dargužiuose“ – sodyba, kurioje iš naujo atrasite lietuviškus sūrius. Savaitgaliais veikia kavinė, pirkėjų laukia sūrių krautuvėlė, organizuojamos degustacijos.

Išskirtinis pažintinis takas

Musteikos apylinkėse rasite ir unikalųDrevinės bitininkystės pažintinį taką. Apsilankius jame turėsite galimybęsusipažinti su drevėtomis pušimis, primenančiomis vieną iš seniausių šio krašto verslų, pamatyti tik Musteikos kampui būdingą smėlio kalvelių ir nedidelių pelkučių mozaiką. Kelionė šiuo taku suteiks vertingų žinių apie bitininkystės istoriją, padės įvertinti sunkų šio krašto bitininkų triūsą.

Tako ilgis – 3,3 km ir jame pamatysite senąsias ir naujai įrengtas dreves.

Žinoma, nepamirškite aplankyti ir Musteikos kaime esantį drevininkės bitininkystės bityną, kuris yra kaip muziejus.

Juodoji keramika

Merkinėje įsikūręs amatų centras „Vienaragių šiltas“ kviečia susipažinti su dzūkiškomis keramikos tradicijomis, išmokti patiems žiesti puodus ir juos dekoruoti.

Pasivaikščiojimas gamtoje

Varėnos rajone yra ir vienas ilgiausių pažintinių takų Lietuvoje – 14 km ilgio taką galima „skelti“ ir į dvi atkarpas 10 arba 7 km ilgio, kurios bus draugiškesnės vaiko kojoms. Marcinkonyse prasidedantis takas kviečia susipažinti su Marcinkonių kaimu, aplankyti įspūdingas Grūdos upės kilpas, užsukti į paslaptingąjį Aklaežerį, pamatyti vėjo pustomas Klonių kalnas (Gaidzų kopa), Dziackagirio upelio pakrantėmis išsirikiavusias bebrų trobeles, o kur vaizdas, atsiveriantis nuo Šaudyklos kalno.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: esminiai pokyčiai Vilniaus oro uoste