Kviečia edukacinis festivalis „Nerk į teatrą“: interaktyvios veiklos ir užsiėmimai net seneliams su anūkais

Tarptautinis edukacinis festivalis „Nerk į teatrą“ šiemet Nacionaliniame Kauno dramos teatre vyks jau 14-tą kartą ir tęsis nuo balandžio 25 d. iki birželio 14. Programoje – penkiasdešimt edukacijų, dvi premjeros, aštuoni spektakliai – keturi užsienio trupių, o visas teatrinis vyksmas dedikuojamas bet kokio amžiaus žiūrovui tinkančiam interaktyvumui.

„Dansema“ spektaklis „Kartos kartu“.<br>L. Vansevicienės. nuotr.
„Dansema“ spektaklis „Kartos kartu“.<br>L. Vansevicienės. nuotr.
Festivalio koordinatorė Valdonė Talutytė-Masienė.<br>D. Stankevičiaus nuotr.
Festivalio koordinatorė Valdonė Talutytė-Masienė.<br>D. Stankevičiaus nuotr.
Spektaklis Minia. Teater Leikhus (Norvegija).<br> Pranešimo spaudai nuotr.
Spektaklis Minia. Teater Leikhus (Norvegija).<br> Pranešimo spaudai nuotr.
Mama ir džinas. Kava Drama (Vengrija) teatro pasirodymo akimirka<br> Pranešimo spaudai nuotr.
Mama ir džinas. Kava Drama (Vengrija) teatro pasirodymo akimirka<br> Pranešimo spaudai nuotr.
Gaboras Takácsas.<br> Kava Drama nuotr.
Gaboras Takácsas.<br> Kava Drama nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Apr 23, 2024, 10:56 AM

Festivalis išsiplėtė

Šiemetinis festivalis siūlo itin plačią programą, todėl nuspręsta edukacijas ir spektaklius parodyti ne per keturias intensyvias dienas, kaip anksčiau, bet išplėsti festivalio laiką iki vasaros. Tokiu būdu patogiau atvykimą į teatrą planuoti šeimoms, mokykloms, o organizatoriams – išplėtoti gausią programą.

Festivalis turi ir išskirtinę temą – interaktyvumą (pernykščiame festivalyje karaliavo garsas). Prie 2024 m. programos sudarymo prisidėjo vengrų teatro menininkas Gáboras Takácsas, Káva Dramos/Teatro švietimo asociacijos (Káva Drama/Theater in Education Association) vadovas, aktorius, dramos mokytojas. Pastaruosius 20 metų jis kuria demokratinį teatro žanrą, kurio pagrindinės sąvokos yra interaktyvumas, partnerystė, temų įvairovė, dalyvavimas, kritika ir klausimų kėlimas.

„Interaktyvaus teatro pagrindas – žiūrovas kaip bendraautorius, darantis įtaką spektaklio turiniui ir /ar formai. Tačiau kiekvieno mūsų programos spektaklio tikslas – vis kitoks. Vieni spektakliai kvies žaisti, kiti – pasidalinti patirtimi. Interaktyvaus spektaklio patirtis bus visiškai unikali, juk jį čia ir dabar kūrėte jūs pats“, – teigia festivalio laukimu gyvenanti jo koordinatorė Valdonė Talutytė-Masienė.

Festivalio atidarymas vyks balandžio 25 dieną ir šia proga vyks šokio kompanijos „Ulna“ pasirodymas ir nemokama ekskursija nuo 12:30 iki 15:00 val., pakviesianti į skirtingas teatro erdves. Lauks unikali galimybė pasivaikščioti po didžiulį scenos meno fabriką, pamatyti jo užkulisių erdves, įrangą ir techniką, stebėti įvairių skyrių darbuotojus jų darbo metu. Turo metu lydės vaizdo ir garso raiška, atgis dekoracijų gamybos dirbtuvė, grimo kambariai ir vyks štangų šou didžiojoje scenoje.

Taip pat festivalio metu prie teatro ir požeminėj perėjoje bus galima interaktyviai išbandyti festivalio atributą – dviračio pedalais „užvedamą“ skalbimo mašiną.

Spektaklių gausa

Per pusantro mėnesio žiūrovams bus parodyti aštuoni spektakliai vaikams ir jaunimui. Publika pamatys du vengrų teatralų spektaklius: „Mama ir džinas“ ir „Borka“ (Káva Drama/Theater, Vengrija), „Laivas, kuri plaukė sausuma ir jūra“ (K:13 trupė, Norvegija), „Minia“ ( Teater Leikhus, Norvegija), „Pasistengiau“ („No Shoes“ teatras, Lietuva), „Didžioji teleportacija į žaidimų pasaulį“ (rež. Mantas Verbiejus).

Programoje ir du NKDT spektakliai: interaktyvus nuotykis „Babelio bokštas: Planet Earth/Game Over/Reset“ ( rež. Hilde Brinchmann) ir muzikinis spektaklis „Apie žuvis, ausis ir mamą“( rež. Eglė Kižaitė).

Svečių spektakliai atlieps socialines temas. Vengrų „Mama ir džinas“ pasakoja paauglės, turinčios nuo alkoholio priklausoma mamą, istorija. Apleista ir vieniša mergaitė susikuria savo iliuzijų pasaulį, kuriame bando pasislėpti nuo gyvenimo realybės. Rimta ir skaudi tema nagrinėjama neprarandant humoro, vaikiškos vaizduotės žaismo. Spektaklis pastatytas naudojant TIE (Theatre in Education) principus, kai aukštos meninės kokybės kūriniai ugdo vaikų bei jaunimo pasaulio supratimą ir suteikia galimybę mokytis kitaip.

Kitas iš Norvegijos atvykstantis spektaklis „Minia“ nagrinėja, kaip mes egzistuojame minioje. Ausinių pagalba žiūrovai išgirs tekstus apie vienatvę ir džiaugsmą, kurį jie patiria būdami tam tikrose žmonių grupėse autobuse, paplūdimyje, koncerte, kine. Galbūt „Minią“ galima palyginti su teatrine nebyliosios diskotekos versija? Spektaklis vyks anglų kalba, bus skirtas žiūrovams nuo 12 metų.

Norvegų kompanija „K:13“, pasitelkdami gerai žinomą norvegų liaudies pasaką apie Askeladą ir geruosius pagalbininkus, 8–12 metų žiūrovams papasakos apie socialinius reiškinius bei problemas, turinčias įtakos kasdieniam jaunų žmonių gyvenimui.

Patiems mažiausiems (0–5 m.) skiriamas vengrų trupės spektakliukas „Borka“ apie žaismingą mamos bendravimą su savo mažyliu.

Dvi interaktyvios premjeros

Festivalio programoje – net dvi premjeros: jutiminis, interaktyvus spektaklis pagal M. K. Čiurlionio kūrybą „Čiurlionio peizažai: jūra“. Režisierė Milda Mičiulytė ir aktoriai Miglė Navasaitytė bei Deividas Breivė kvies į spektaklį, kuriame muzika, tekstas ir garsas susilieja į vientisą vaizduotės skrydį. Jame lydės ne tik muzikos garsai, bet ir M. K. Čiurlionio bei S. Kymantaitės-Čiurlionienės tekstai. Spektaklis tinkamas ir žiūrovams su regos negalia. Premjera – gegužės 9–11 d. Mažojoje scenoje.

Antroji interaktyvi premjera pavadinimu „Akys“ numatoma birželio 12, 13 dienomis. Tai „Auksiniu scenos kryžiumi“ įvertintų kūrėjų; režisieriaus Manto Jančiausko bei dramaturgo Rimanto Ribačiausko kūrinys, keliantis klausimus, kiek savo privatumo esame pasiruošę atiduoti, kad gyventume patogiau ir saugiau? Ar vis dar galima išlikti nepastebėtam? Spektaklio – interaktyvios kelionės vieta – labai netradicinė ir netikėta –prekybos ir pramogų centras „Akropolis“. Kelionės metu dalyviai bus aprūpinti išmaniaisiais įrenginiais ir patys lems veiksmą.

Įtraukiančios edukacijos visoms amžiaus grupėms

Per pusantro mėnesio skirtingose teatro erdvėse įvyks net 50 edukacijų, skirtų įvairaus mažiaus festivalio dalyviams. Vienos skirtos mokinių grupėms, kitos – šeimoms, su vaikais, pavieniams teatro mylėtojas. Edukacines programa paruošė Nacionalinio Kauno dramos teatro aktoriai Artūras Sužiedėlis, Marius Karolis Gotbergas, Gintautas Bejeris, Ugnė Žirgulė, Andrius Gaučas, Eugenija Bendoriūtė.

Taip pat pirmą kartą festivalyje dalyvaus kitų teatrų aktoriai: Kamilė Galkutė iš Juozo Miltinio dramos teatro, parengusi edukaciją pagal Aristotelį, Eglė Jackaitė, Klaipėdos dramos teatro aktorė, televizijos ir radijo laidų vedėja kalbėsianti apie savęs atskleidimą ir baimių nugalėjimą, edukaciją šeimoms su mažyliais praves aktorė ir radijo laidų vedėja Kristina Savickytė, o Alytaus miesto teatro aktoriai pakvies į diskusijų spektaklį „px| prieš kryžkelę“.

Nuotaikingą edukaciją seneliams su anūkėliais paruošė teatras „Dansema“. Į programą įsijungė ir režisieriai: su vyresniųjų klasių moksleiviais edukacijoje susitiks režisierius Augustas Gornatkevičius, o edukacijoje „Tautų pasakos“ bus galima sutikti režisierę Loretą Vaskovą.

Taip pat festivalio metu bus rengiamas dirbtuvės teatro mokytojams su norvegų „K:13“ ir vengrų „Káva Drama“ aktoriais. Su garsiniais filmais ir liečiamosiomis knygomis supažindins Lietuvos audiosensorinė biblioteka.

Nerimstanti jaunimo zona

Festivalis siekia į teatro veiklas įtraukti kuo daugiau jaunimo, todėl drąsiai pasitikima teatro ambasadorių ir „Kylančio Kauno“ entuziastų sukurta programa, pavadinta „Jaunimo zona“. Aktyvūs jaunuoliai ne tik įsikurs jaukioje erdvėje Mažųjų scenų kiemelyje. Bet ir surengs atidarymo renginį, kurioje pristatys audiovizualinę instaliaciją, rengs „aklus pasimatymus“, tvarias dirbtuves panaudotų rūbų tema, žaidimų vakarus.

Apie visus renginius galima sužinoti ww.nerkas.lt.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.