Per šventes daugėja vaikų nepriežiūros atvejų: pasekmės gali būti tragiškos

Pranešimų apie galimus vaiko teisių pažeidimus pastarąsias savaites Panevėžio apskrities teritorijoje fiksuojama kone dvigubai daugiau nei įprastai. Tokios tendencijos, vaiko teisių gynėjus su nerimu verčia laukti ir artėjančių didžiausių vasaros švenčių – Joninių, Valstybės (Karaliaus Mindaugo karūnavimo) dienos.

„Vasaros šventės dažnai vyksta gamtoje, todėl dar kartą priminkite vaikams apie saugų elgesį prie vandens telkinių ir vandenyje, ugnies keliamą pavojų“, – pataria Panevėžio apskrities vaiko teisių apsaugos skyriaus (VTAS) vedėja Žaneta Ginaitė.<br> Unsplash.com nuotr.
„Vasaros šventės dažnai vyksta gamtoje, todėl dar kartą priminkite vaikams apie saugų elgesį prie vandens telkinių ir vandenyje, ugnies keliamą pavojų“, – pataria Panevėžio apskrities vaiko teisių apsaugos skyriaus (VTAS) vedėja Žaneta Ginaitė.<br> Unsplash.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 23, 2020, 1:26 PM

Tėvams primename, kad atsakomybė pasirūpinti savo vaiku per šventes ir kiekvieną dieną – svarbiausia tėvų pareiga, užtikrinanti, kad bus išvengta vaiko teisių pažeidimų: nepriežiūros atvejų, vaiko palikimo aplinkoje, kur galimai gresia pavojus jo sveikatai ar net gyvybei.

„Vaiko teisių apsaugos specialistų darbą sunku prognozuoti, o ypač per šventines dienas. Pasibaigęs karantinas, sušilę orai, vasaros atostogos – galime tik spėlioti kas daro įtaką, kad ir dabar tėvai atsipalaidavę, o kai kurie net linkę pamiršti savo pareigas ir rūpestį vaiku. Kad būtų išvengta nelaimių, tėvai iš anksto turėtų apgalvoti ir pasirūpinti vaiko saugumu per šventes ir kiekvieną dieną“, – sako Panevėžio apskrities vaiko teisių apsaugos skyriaus (VTAS) vedėja Žaneta Ginaitė.

Vaiko teisių gynėjai primena, kad vaiko tėvai ar kiti jo atstovai pagal įstatymą, turi pasirūpinti, kad vaikas iki 6 metų be objektyvios priežasties neliktų be vyresnių kaip 14 metų asmenų priežiūros.

Taip pat būtina įvertinti ar vaikas yra pakankamai suaugęs ir brandus, kad klausytų tėvų nurodymų jiems nebūnant šalia. Įsitikinkite, kad vaikas sugeba užrakinti ir atrakinti duris, atidaryti ir uždaryti langus, o atsiradus poreikiui, mokės ir galės skubiai susisiekti su jumis ar kitais suaugusiais asmenimis, gebės išsikviesti pagalbą.

„Vasaros šventės dažnai vyksta gamtoje, todėl dar kartą priminkite vaikams apie saugų elgesį prie vandens telkinių ir vandenyje, ugnies keliamą pavojų, pakalbėkite apie tai, kodėl jiems negalima vieniems eiti gilyn į mišką ar bendrauti su nepažįstamais žmonėmis. Suaugusiems tai atrodo įprastos gyvenimo tiesos, vaikus reikia jų mokyti ir nuolat priminti, kad saugiausia – šalia artimųjų“, – bendravimo saugumo tema svarbą pabrėžė VTAS vedėja Ž. Ginaitė.

Deja, šventės dažnai neįsivaizduojamos ir be alkoholinių gėrimų. Vaiko teisių gynėjai atkreipia dėmesį, kad pirmiausia tėvai turėtų įvertinti, kad jie yra pavyzdys savo vaikams ir apie tai pagalvoti prieš keliant taurelę. O jei jau nusprendėte pasivaišinti, neužmirškite, kad ten kur yra vaikų, privalo būti ir asmuo, atsakingas ir galintis tinkamai pasirūpinti vaiko poreikiais.

Primename, kad nakties metu, nuo 22 iki 6 val. ryto, negalima vienų namie palikti arba vienų į lauką išleisti vaikų iki 14 metų amžiaus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.