Trečius metus iš eilės šis liepos savaitgalis – Globėjų diena

Kasmet liepos pirmąjį savaitgalį Lietuvoje minima Globėjų diena. Siekiant pagerbti globėjus, pabrėžti jų indėlį į vaikų gerovę, birželio 29 dieną visuose Lietuvos miestuose ir miesteliuose prasidėję renginiai, tęsiasi visą šią savaitę.

Globėjų mokymai trunka 3 mėnesius, o visa pasirengimo jais tapti procedūra – apie 4-5 mėnesius nuo dokumentų pateikimo.<br>123rf
Globėjų mokymai trunka 3 mėnesius, o visa pasirengimo jais tapti procedūra – apie 4-5 mėnesius nuo dokumentų pateikimo.<br>123rf
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 4, 2020, 10:09 AM

Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos (toliau – Tarnyba) atstovai dėkoja žmonėms, kurie sąmoningai atveria savo namų duris ir širdis bei ragina kiekvieną apsvarstyti tapimo globėju galimybę.

Globėjai – ypatingi žmonės, jų dėka keičiasi vaikų pasaulis. Kantrybė, supratimas, atsidavimas, dėmesys ir meilė kitam, tai būtinos savybės vaikus globojančiam asmeniui. Mūsų Tarnybos užduotis suteikti visą reikiamą pagalbą ir paramą, turimas žinias ir specialistų konsultacijas tam, jog globėjas ir globotinis užmegztų stiprų ryšį. Dėkojame globėjams, kad padeda vaikams, kad dažnu atveju atstoja jiems mamas ir tėčius. Taip pat norime tarti ačiū Tarnybos atestuotoms GIMK darbuotojoms, globos koordinatoriams, socialiniams darbuotojams ir kitiems specialistams, dirbantiems šioje svarbioje srityje“, – sakė Indrė Kryžiūtė, VVTAĮT Klaipėdos apskrities vaiko teisių apsaugos skyriaus (toliau – VTAS) vedėja.

Neliks globos namų

Klaipėdos apskrityje šiuo metu yra 573 globojami vaikai, iš kurių 389 gyvena šeimoje, 9 – šeimynoje, 162 – globos institucijoje, 13 – globos centre. Iš viso Lietuvoje dabar vaikus globoja 3839 šeimos, kuriose auga 4936 vaikai. Tuo tarpu globos institucijose vis dar auga 1777 vaikai, tačiau šie metai šalyje paskutiniai, kai vaiko globėju gali būti skiriama institucija (vaikų globos namai).

Vaiko teisių apsaugos specialistai, bendradarbiaudami su socialiniais partneriais, nuolat ragina asmenis susimąstyti apie globą ir tapti globėjais. Visoje šalyje veikiantys Globos centrai padeda būsimiems globėjams tinkamai pasirengti vaiko priėmimui į šeimą, lydi ir palaiko visą globos laikotarpį, o jų teikiama pagalba ir paslaugas globėjams, įtėviams ir vaikams yra nemokama.

Kaip tapti globėju?

Asmuo, norintis globoti šeimoje be tėvų globos likusį vaiką, turi kreiptis į gyvenamosios vietos savivaldybės administraciją, kurios darbuotojams padedant, bus pradėta globos šeimoje procedūra. Pirmiausia bus vykdomas asmens pradinis įvertinimas.

Tarnybos teritoriniam skyriui atlikus asmens pradinį vertinimą ir priėmus teigiamą sprendimą, asmuo nukreipiamas į savivaldybės teritorijoje veikiantį Globos centrą dėl mokymų ir jo pasirengimo globoti vaiką vertinimo pagal GIMK programą ir išvados parengimo. Mokymus organizuoja savivaldybės teritorijoje veikiantys globos centrai, kuriuose paslaugas teikia pagal GIMK programą Tarnybos atestuoti asmenys.

Mokymai privalomi kiekvienam fiziniam asmeniui, norinčiam tapti vaiko globėju, dėl kurio teigiamo pradinio įvertinimo priimtas Tarnybos teritorinio skyriaus sprendimas, ir jo sutuoktiniui ar bendrai gyvenančiam asmeniui. Pastebėtina, kad vaiko artimiesiems giminaičiams mokymai yra rekomenduojami, tačiau neprivalomi.

Pabaigus mokymus pagal GIMK programą Tarnybos atestuoti asmenys įvertina, ar asmuo yra pasirengęs globoti tėvų globos netekusį vaiką. Atkreiptinas dėmesys, jog tik gavus teigiamą išvadą apie pasirengimą globoti vaiką, asmuo gali būti skiriamas globėju. Globėjų mokymai trunka 3 mėnesius, o visa pasirengimo jais tapti procedūra – apie 4-5 mėnesius nuo dokumentų pateikimo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.