Augant įtampai dėl koronaviruso, specialistai ragina vaikus ruošti pokyčiams

Vėl išaugęs koronaviruso atvejų skaičius ir aštrėjanti epidemiologinė situacija, pamažu keičia įprastą gyvenimo ritmą. Norint išvengti vaiko emocinių sunkumų dėl bendravimo, veiklų stokos, specialistai ragina jau dabar ruoštis galimiems pokyčiams.

Norint išvengti vaiko emocinių sunkumų dėl bendravimo, veiklų stokos, specialistai ragina jau dabar ruoštis galimiems pokyčiams.<br>V.Balkūno nuotr.
Norint išvengti vaiko emocinių sunkumų dėl bendravimo, veiklų stokos, specialistai ragina jau dabar ruoštis galimiems pokyčiams.<br>V.Balkūno nuotr.
Mažas žmogutis kur kas jautriau nei suaugęs, reaguoja į aplinką, pokyčius, sunkiau išgyvena ir įveikia užklupusias krizes.<br>M.Patašiaus nuotr.
Mažas žmogutis kur kas jautriau nei suaugęs, reaguoja į aplinką, pokyčius, sunkiau išgyvena ir įveikia užklupusias krizes.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Aug 12, 2020, 2:22 PM

Apie permainas skatina kalbėtis iš anksto

„Rekomenduojame savo vaikams paaiškinti, dėl kokių priežasčių gali nutrūkti įprastas gyvenimo ritmas. Taip maksimaliai sumažinsime nežinios iššaukiamą stresą“, – kalba Irma Matulevičienė, socialinė darbuotoja, Marijampolės apskrities vaiko teisių apsaugos skyriaus specialistė.

I. Matulevičienė pataria galimiems pokyčiams pasiruošti, pasikalbėti su vaikais apie tai, ką jie norėtų keisti savo dienotvarkėje, jei vėl tektų mokytis iš namų, rečiau susitikti bendraamžius: „Vieną karantino etapą išgyvenome, tad kartu galime prisiminti, kas tuomet buvo sunkiausia“.

O jeigu reikės mokytis nuotoliniu būdu, vėl vengti kontaktų, specialistė rekomenduoja tėveliams drauge su vaiku, pagal jo amžių ir brandą, suplanuoti dienos veiklas, ir savieigai visko nepalikti.

I. Matulevičienė atkreipia dėmesį, kad itin svarbu skirti tam tikrą sutartą laiką šeimos bendravimui, užsiimti mėgstamomis veiklomis drauge – toks dienos planas suteiks vaikui saugumo jausmą, stiprės šeimos emocinis ryšys.

Krizines situacijas vaikai išgyvena jautriau nei suaugusieji

Vaiko teisių specialistai primena, kad mažas žmogutis, kur kas jautriau nei suaugęs, reaguoja į aplinką, pokyčius, sunkiau išgyvena ir įveikia užklupusias krizes.

„Stiprinant vaiko emocinę sveikatą ir atsparumą iššūkiams, šalia esančiam žmogui labai svarbu būti atidžiam mažųjų jausmams, išmokyti jų neslėpti. Jei vaikas uždaresnis, jam sunku žodžiu išsakyti, kaip tuo metu jaučiasi, bandykite jį prakalbinti žaidimo forma: pasiūlykite parašyti laišką jums, mažesniuosius paprašykite nupiešti savo jausmus jaustukais ☹“, – praktiniais patarimais dalijasi socialinės srities specialistė ir mano, kad tokie paprasti žaidimai tėveliams padės aiškiau suvokti savo mažųjų emocinę būseną.

Vaiko teisių gynėjai sako, kad susidūrus su bendravimo, elgesio iššūkiais derėtų prisiminti, jog lengvų atsakymų ir problemų sprendimo būdų nėra, todėl itin svarbu patiems nepasiduoti panikai. Kai vaikai mato, kad tėvai ramūs, jiems lengviau tvarkytis su sunkumais.

Brandžiai įveikti sunkumus gali mokytis ir tėvai

Vaiko teisių specialistai atkreipia dėmesį, kad ir tėveliai turėtų nuolat tobulinti tėvystės įgūdžius, ugdyti efektyvaus bendravimo su vaikais žinias, ieškoti alternatyvių auklėjimo ir drausminimo būdų: „visose savivaldybėse organizuojami nemokami Pozityvios tėvystės, STEP grupių mokymai, pasirenkami individualiai pagal aktualų vaiko amžiaus tarpsnį.

Ypač dėmesį turėtų atkeipti šeimos, kurios jau dabar patiria sunkumų bendraujant su vaikais, sprendžiant sudėtingesnes situacijas, antraip problemos gali gilėti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.