Vieni tėvai mokyklos pasiruošimus skiria šimtus, kiti – kelias dešimtis eurų

Paskutinės dvi savaitės iki rudens daugelyje parduotuvių skirtos mokykliniam apsipirkimui – nuolaidos, akcijos, pasiūlymai vienas per kitą bando pasiekti tėvų dėmesį. Lrytas.lt rojekto „Rugsėjo 1-osios Akademija atlikta apklausa atskleidė, kiek iš tiesų tėvai išleidžia išruošdami vaiką į mokyklą, kada ir kur apsiperka.

Pasiruo<br>123rf nuotr.
Pasiruo<br>123rf nuotr.
Priemonės mokyklai.
Priemonės mokyklai.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Aug 20, 2020, 6:10 AM

Daugelis laukia nuolaidų

Dauguma apklaustų tėvų prisipažįsta, jog laukia nuolaidų, kurios pasipila ir rugpjūčio pabaigoje, o dar didesnės – rugsėjo pradžioje.

„Anksčiau neapsimoka, jau pasimokiau. Buvom nusižiūrėję kažkokius pieštukus gerus ir dar kažką. Nepigūs. Žiūrim liepą jiems akcija, gavosi po 4 eurus. Apsidžiaugėm, aišku, pirkom. Atėjo rugsėjis tie patys 2 eurus nekainavo. Aišku, čia tik mažas pavyzdys su keliais eurais, bet kai perki daug, tai gaunas apvali suma“, – įsitikinusi Justina.

Tiesa, ne visi akcijomis tiki – dažnai prekės nukainojamos vos keletu centų arba prieš tai užklijuojama didesnė kaina nei buvo ir nuo jos daroma nuolaida.

„Paprastai apsipirkinėjame rugpjūčio pabaigoje- rugsėjo pradžioje. Nors mano vaikai dar darželinukai, bet visokių priemonių darbeliams nemažai susinaudoja“, – teigia Milda. Eglė priduria, kad jos darbovietė turi sudariusi sutartį su viena kompanija, tad ji pasinaudoja suteikiama papildoma nuolaida.

„Iš patirties galiu pasakyti, kad pradinukams daugiau kainuodavo viską supirkti, kuo aukštesnė klasė, tuo mažiau pirkinių. Liniuotės, penalai ir kiti dalykai „išgyvena„ net keletą mokslo metų“, – priduria moteris.

Justina savo vaikams iškart visko perka daugiau, kad priemonių būtų ne tik namuose, bet ir pas senelius. Živilė dalijasi triuku, kad priemones geriausia pirkti mokslo metų pabaigoje, nes tuomet jie pigiausi.

Brangiausios – uniformos

Apklausoje dalyvavę tėvai sutinka, kad didžiausia išlaidų dalis tenka mokyklinėms uniformoms, sportinei aprangai, avalynei ir kasdieniams drabužiams.

„Kanceliarinės prekės, tai tik katino ašaros, didžiausia suma nueina pratyboms. Praeitais metais mano antrokui visos pratybos, įskaitant užsienio kalbos, kainavo kažkur apie 120 eurų“ – įsitikinusi Ieva. Jurgitos vaikui antros klasės pratyboms prireikė 60 eurų.

„Mums daugiausiai kainuoja nauji batai, rūbai, sportinė apranga, uniformos, nes viską išaugo. Manau, teks skirti iki 250eur. Kanceliarinių prekių pasipildome pagal poreikį. Na, ir pratybos rugsėjo pradžioje kainuos apie 50eurų, klasės fondui reikės skirti 10-15eurų. Viso pasiruošimas mokyklai kasmet atsieina 300-400 eurų vienam vaikui. Šiemet dar reikia naujos kuprinės…“, – atsidūsta Neringa. Sarafanas vidutiniškai dukrai kainuoja apie 30 eurų, privalomas švarkelis – virš 40 eurų, papildomai mama nuperka du marškinėlius aukštu kaklu po 8 eurų, tad vienas uniforminis rinkinys atsieina apie 100 eurų. Živilė priduria, kad švarkas jų mokykloje kainuoja 55 eurus, pilna – 120 eurus.

Jurgita už dukros kuprinę žada mokėti 60 eurų, tiek pat kainuos ir uniforma: „Dar pratyboms nežinia kiek reikės skirti. Taip kad manau suma yra nemaža, o be to, šeimoje ji ne vieną į mokyklą eina“, – atsidūsta Jurgita.

Perka ir užsienyje

Kristina šiais metas į mokyklą išleidžia pirmoką, tad jam visko reikia nuo a iki z.

„Daugiausiai kainuoja rūbai, uniforma ir gera kuprinė. Viską pirkau internetu užsienio parduotuvėse su 25-30 procentų nuolaidomis. Neįsivaizduoju, kur galėčiau Lietuvoje už 60 eurų nupirkti tris vienetus uniforminių kelnių, tris poras marškinių trumpomis rankovėmis, dvejus polo marškinėlius ir dar dvejus ilgomis rankovėmis. O tą sėkmingai praėjusią savaitę padariau vienoje Jungtinės Karalystės elektroninėje parduotuvėje. Tereikia batus nupirkti čia, nes reikia matuotis. Dar papildomai kainuos uniforminis megztukas su mokyklos emblema“, – vardija Kristina.

Justė įsitikinusi, kad tėvai kartais persistengia skaičiuodami išlaidas rugsėjo 1-ajai, nes juk jos yra ir visus metus, priemonių, sąsiuvinių, knygų, avalynės, drabužių prireikia visus metus.

„Jei perkamos uniformos, tai kasdienai kiti rūbai nesiperka. Kodėl taip pabrėžiama uniformų kaina? Jei 100 eurų padalinsite devyniems mėnesiams, tai mamos pėdkelnėms daugiau išleidžia“, – šypteli moteris. Lygiai taip pat visiems metams užtenka ir guašo, ir akvarelės.

Aušra aimanuojantiems pataria pasinaudoti proga ir parduoti išaugą uniformą, jei jos būklė dar gera.

„Man taip pat atrodo, kad apsipirkimas prieš mokyklą yra marketinginis triukas. Juk visko galima nusipirkti ištisus metus, kuomet prireikia. Jei batai dar tinkami, eina su tais pačiais, o jei jau laikas keisti, tai keičiam nepriklausomai ar vaikui į mokyklą ar ne. Manoji bus pirmokė, kanceliarinių prekių liko nuo priešmokyklinės, reikia sąsiuvinių, bet pirksiu tik po kelis vnt., sportinė apranga ir bateliai yra. Mažiau „triznioti“ tik reikia. Ar tik ne iš noro pasipuikuoti, tas stresas ir didelės sumos?“, – retoriškai klausia Sandra.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.