Tėvystė kitose šalyse: įdomiausi faktai, kokios vaikų auginimo tradicijos užsienyje

Kiekviena šalis išsiskiria savo papročiais, visuomenės normomis auginant vaikus. Ne dažnai pagalvojame, kad kas dabar anksčiau buvo įprasta mūsų šalyje, kitur skambėtų, kaip tikras netikėtumas. Lygiai taip pat pasižvalgykime po pasaulį, kokie įdomiausos tradicijos auginant vaikus užsienyje.

Kiekviena šalis turi savo papročius ir visuomenės normas, kaip auginti vaikus.<br>123rf nuotr.
Kiekviena šalis turi savo papročius ir visuomenės normas, kaip auginti vaikus.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 23, 2020, 9:10 PM
  • Danų, vokiečių ir japonų kūdikiai verkia mažiausiai. Labiausiai verkia britų, kanadiečių ir italų kūdikiai.
  • Pagal graikų tradiciją tėvai turėtų tris kartus apspjaudyti kūdikį, kad apsisaugotų nuo piktų dvasių, blogos akies ir nesėkmės.
  • Tradiciškai Airijos poros išsaugo aukščiausią vestuvių torto gabalą pirmojo vaiko krikštynoms. Tortas patiekiamas svečiams ir tada ant kūdikio kaktos apibarstomi keli trupiniai, kad jis būtų palaimintas.
  • 1962 m. Amerikiečių pediatrai perspėjo, kad vaiko apkabinimas ir mylavimas gali paversti jį socialistu.
  • Švedija tapo pirmąja šalimi, kuri 1979 m. uždraudė mušti vaikus. Tai reiškia, kad pirmoji vaikų karta, kuri niekada nepatyrė kūniškų bausmių, dabar yra patys tėvai. Šiuo metu dar 52 šalys draudžia tėvams naudoti fizines bausmes vaikams.
  • 1958 m. Leidinyje „Motina ir kūdikis“ buvo pasiūlyta, kad moterys, kurios pasijautė liūdnos po kūdikio, neturėtų apsilankyti pas psichiatrą ar gydytoją. Jei norite jaustis geriau, jie turėtų perstumdyti baldus.
  • Balyje kūdikiams neleidžiama liesti žemės iki trijų mėnesių amžiaus. Manoma, kad anksčiau juos palietus, žeminamas jų grynumas.
  • Aka genties, esančios Centrinėje Afrikoje, tėvai yra pasiekiami savo kūdikiams 47 procentus laiko, tai yra daugiau laiko nei bet kurios kitos planetos kultūrinės grupės tėvams.
  • Bulgarai istoriškai manė, kad velnias pavydi, kai kūdikis per daug giriamas, todėl tėvai paprastai spjaudė savo kūdikius ir sakydavo negražiai juos vadindavo.
  • 1932 m. JAV vyriausybės rekomendacijos pasiūlė tėvams pradėti mokyti savo naudotis tualetu vaikus iškart po jų gimimo.
  • Iki Pirmojo pasaulinio karo tėvai paprastai aprengdavo mergaites mėlyna spalva, o berniukai – rožine spalva. Jie manė, kad rožinė yra labiau vyriška spalva, o mėlyna – labiau moteriška.
  • Kanada 2004 m. uždraudė naudoti vaikštynes, nes jos sukelia daugiau sužalojimų nei bet kuris kitas kūdikio produktas ir gali sulėtinti motorinę ir psichinę raidą. Kanadiečiams gali būti skirta bauda arba kalėjimas už tai, kad jie netgi turi tokią nuosavybę.
  • Tėvai visame pasaulyje laikosi skirtingo požiūrio, kada vaikai turėtų miegoti. Naujoje Zelandijoje ir Australijoje vaikai guldomi naktiniam miegui apie 19.30 val., Ispanijos, Honkongo, Indijos ir Taivano tėvai guldo vaikus miegoti apie 22 val.
  • Japonijoje jaunesniems nei ketverių metų vaikams leidžiama važiuoti viešuoju transportu, vaikščioti į mokyklą ir patiems tvarkyti reikalus.
    [[ge:lrytas:lrytas:15701604]][[ge:lrytas:lrytas:16024368]][[ge:lrytas:lrytas:16013593]]
  • Danijoje vaikai nuolat paliekami vežimėliuose lauke, kol tuo tarpu jų tėvai eina apsipirkti ar pavalgyti kavinėje, todėl gatvėje stovintis vežimėlis su vaiku nėra naujiena.
  • Vietname tėvai moko savo kūdikius naudotis tualetu su švilpuku. Kai kūdikis duoda ženklą, kad norėtų atlikti gamtinius reikalus, tėvai laiko juos virš tualeto ir švilpia. Taip pamažu kūdikiai įpranta atlikti reikalus švilpiant ir tam tikru laiku.

Parengta pagal „Global Citizen“ ir „Fact Retriever“ inf.​

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.