Nemokami pietūs mažiausiems – tik įveikus biurokratinius barjerus

Nors Socialinės paramos mokiniams įstatymas numato, kad nuo rugsėjo 1-os dienos visi priešmokyklinukai ir pirmokai turi teisę į nemokamus pietus, nevertinant gaunamų pajamų, tačiau maitinimą gali gauti ne visi.

Ne visi tėvai žino, kad, norint gauti nemokamą maitinimą priešmokyklinukui ir pirmokui, būtina rašyti prašymą.<br> „Rinkos aikštė“ nuotr.
Ne visi tėvai žino, kad, norint gauti nemokamą maitinimą priešmokyklinukui ir pirmokui, būtina rašyti prašymą.<br> „Rinkos aikštė“ nuotr.
Anot D. Stelmoko, sunkiausia ugdymo įstaigoms buvo sudaryti meniu, kuris atitiktų valgiaraščiui keliamus reikalavimus.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
Anot D. Stelmoko, sunkiausia ugdymo įstaigoms buvo sudaryti meniu, kuris atitiktų valgiaraščiui keliamus reikalavimus.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
Kol kas įstatyme nemokamas maitinimas įvardintas kaip teisė, nors ir priklauso visiems, todėl reikia rašyti prašymus.<br>  „Rinkos aikštė“ nuotr.
Kol kas įstatyme nemokamas maitinimas įvardintas kaip teisė, nors ir priklauso visiems, todėl reikia rašyti prašymus.<br>  „Rinkos aikštė“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Vaidilė Drėlingienė, rinkosaikste.lt

2020-08-26 11:29, atnaujinta 2020-09-10 09:58

Nepaisant to, Kėdainių rajono priešmokyklinukų ir pirmokų (440 vaikų) maitinimui mokslo metams bus skirta apie 110 tūkst. Eur valstybės dotacijos lėšų maisto produktams įsigyti ir apie 7 tūkst. Eur savivaldybės biudžeto lėšų maisto gamybos išlaidoms padengti.

„Maisto produktams bus skiriama vienam mokiniui pietums 1,60 Eur, o maisto gamybos išlaidoms 0,10 Eur“, – kaip bus skirstomos gautos lėšos, aiškina Kėdainių rajono savivaldybės Socialinės paramos skyriaus vyr. specialistas Donatas Stelmokas.

Ne visi tėvai žino, kad, norint gauti nemokamą maitinimą priešmokyklinukui ir pirmokui, būtina rašyti prašymą. Mažamečių tėvai mano, kad tai yra perteklinis reikalavimas ir spėlioja, kad gal tokia tvarka yra būdas šiek tiek sutaupyti lėšų, jei tėveliai pražiopsos šį formalumą ir neparašys tokio prašymo.

„Bus maitinami pirmokai, kurių tėvai užpildys prašymą“, – patikino Kėdainių Juozo Paukštelio progimnazijos direktorė Tereza Sotnik.

„Taip, prašymai būtini. Kol kas įstatyme nemokamas maitinimas įvardintas kaip teisė, nors ir priklauso visiems, todėl reikia rašyti prašymus. Tačiau žinau, kad yra ruošiami įstatymo pakeitimai, kad prašymų rašyti nebereikėtų, bet jeigu įstatymą priimtų, pakeitimai įsigaliotų ne anksčiau kaip 2021 m.“, – susidariusią situaciją aiškina Socialinės paramos skyriaus vyr. specialistas Donatas Stelmokas.

Pirmosios dienos parodys spragas

Anot J. Paukštelio progimnazijos direktorės, šiais mokslo metais šią ugdymo įstaigą lankys 52 pirmokai.

„Kiek tėvų (globėjų, rūpintojų) pasinaudos galimybe gauti nemokamą maitinimą, sunku pasakyti, nors visi apie tokią galimybę informuoti“,– sako T. Sotnik.

Direktorės teigimu, ypatingų iššūkių nenusimato, kaip ir kasmet, bus sudaromas maitinimo grafikas, tad mokinių srautai turėtų tolygiai pasiskirstyti.

„Pirmąją mokslo metų savaitę stebėsime procesą, o pastebėję nesklandumų, maitinimą organizuosime, siekdami optimalaus rezultato“, – patikina ugdymo įstaigos vadovė.

Didžiausias iššūkis – kad mažiesiems būtų skanu

D. Stelmoko teigimu, pirmiausia buvo informuojami būsimų priešmokyklinukų ir pirmokų tėveliai, kad yra tokia galimybė gauti nemokamą maitinimą.

„Reikėjo įsigyti papildomų indų maisto patiekimui į sale“, – sako specialistas.

Anot pašnekovo, sunkiausia ugdymo įstaigoms buvo sudaryti meniu, kuris atitiktų valgiaraščiui keliamus reikalavimus, nuolat stebėti vaikų valgymo poreikius ir koreguoti sudarytą meniu.

Taip pat nemenkas iššūkis yra išmokyti mažuosius pasirinkti patiekalus, o įsidėjus į lėkštę visą maistą suvalgyti, kad nereikėtų vėliau išmesti. Tikimasi, kad ugdymo įstaigų vadovams maitinimą pavyks organizuoti švediško stalo principu.

Kai kurie pirmokai nemokamai valgė ir anksčiau

Dotnuvos pagrindinės mokyklos ir Vilainių mokyklos-darželio „Obelėlė“ priešmokyklinukai ir pirmokai jau nuo sausio buvo maitinami nemokamai.

Anot Socialinės paramos skyriaus vyr. specialisto D. Stelmoko, šios mokyklos dalyvavo pilotiniame projekte, tačiau koją pakišo prasidėjęs karantinas ir iniciatyva nutrūko.

Savivaldybės atstovo teigimu, minėtose įstaigose maitinimas buvo organizuojamas švediško stalo principu.

„Vaikams buvo siūloma rinktis iš keturių daržovių garnyrų ir dviejų šiltų patiekalų, kurie pagaminti skirtingais būdais.

„Vaikai maistą rinkosi patys ir į lėkštes įsidėdavo tiek, kiek planuodavo suvalgyti. Mažiesiems buvo sudarytos galimybės paragauti patiekalo ir tik po to įsidėti į lėkštę valgyti“, – sako savivaldybės atstovas.

Tėvams svarbu formuoti valgymo įgūdžius

Tuo metu tėvai džiaugiasi, kad jų atžalos bus maitinami nemokamai. Pasak kai kurių tėvų, mokytojams nukris nemenka našta – rinkti iš kiekvieno pinigėlius ir užsakinėti kiekvienam atskirai maistą valgykloje.

Būsimo pirmoko mama pastebi, kad kol vieni valgytų valgykloje, kiti savo atsineštą maistą klasėje.

„O vaikų juk vienų palikti negalima, todėl mokytojoms tai išties buvo iššūkis, visiems atskirai užsakyti maistą ir dar sužiūrėti valgančius. Dabar visi kartu vienu laiku eis į valgyklą ir pavalgys“, – džiaugiasi „Rinkos aikštės“ kalbinta mama.

Be kita ko, tėvai pastebi, kad kuo daugiau valgyklose valgančių vaikų, tuo maisto kokybė turėtų būti geresnė. O svarbiausia, vaikams nuo mažų dienų bus pradėti formuoti teisingi valgymo įgūdžiai ir, tikėtina, vis labiau pavyks išvengti nesveiko greito maisto.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: Kopenhagoje milžiniškas gaisras pasiglemžė istorinį pastatą