Tyrimas rodo, kad daugybė tėvų neįvertina pavojų besidalindami vaikų nuotraukomis

Kalbant apie atsakingą skaitmeninį vaikų auklėjimą, sunku nubrėžti ribą tarp to, kas gali būti vertinama kaip vaiko teisių pažeidimas, ir to, kas yra tiesiog nekaltas nuotraukų ar vaizdo įrašų publikavimas internete. Tačiau yra keletas pagrindinių taisyklių, kurių vertėtų laikytis, jeigu norite, kad bendravimas socialiniuose tinkluose būtų kuo saugesnis.

34 proc. tėvų socialiniuose tinkluose savanoriškai viešina nuotraukas ir informaciją apie savo vaikus, o 25 proc. netgi pasidalina pasakojimais apie savo vaikų gyvenimą.<br>„Unsplash“ nuotr.
34 proc. tėvų socialiniuose tinkluose savanoriškai viešina nuotraukas ir informaciją apie savo vaikus, o 25 proc. netgi pasidalina pasakojimais apie savo vaikų gyvenimą.<br>„Unsplash“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 16, 2020, 12:05 PM, atnaujinta Sep 16, 2020, 12:06 PM

Remiantis  apklausos apie atsakingas skaitmeninį auklėjimą duomenimis, Lietuvos tėvų elgesys kartais gali būti pavojingas: pavyzdžiui, 34 proc. tėvų socialiniuose tinkluose savanoriškai viešina nuotraukas ir informaciją apie savo vaikus, o 25 proc. netgi pasidalina pasakojimais apie savo vaikų gyvenimą. Kalbant apie priežastis, kodėl tėvai sutinka atskleisti tokią asmeninę informaciją, nuomonės išsiskiria: 58 proc. tėvų paskelbia šią informaciją, nes didžiuojasi savo vaikų pasiekimais, 40 proc. nori parodyti savo giminaičiams, kaip vystosi ir auga jų vaikai, o 43 proc. tokiu būdu siekia išsaugoti prisiminimus.

Tačiau kita dalis tėvų mano, kad nuotraukos su vaikais sulaukia daugiau dėmesio ir komentarų (30 proc.), ir skelbia tik tas nuotraukas, kuriose matyti, kad jie gyvena laimingą ir sėkmingą gyvenimą (34 proc.).

„Kartais šiuolaikiniai tėvai taip trokšta gauti socialinį pripažinimą, kad netgi sutinka prisiimti nepagrįstą riziką. Tačiau labai svarbu suprasti, kad internete paskelbta medžiaga gali patekti į netinkamas rankas ir sukelti daugybę nepageidaujamų pasekmių, tokių kaip tapatybės vagystė, kibernetinės patyčios, arba tiesiog tapti potencialiai žalingu skaitmeniniu pėdsaku. Be to, būtina paklausti vaikų, ar jie nori, kad tam tikra informacija būtų paskelbta socialiniuose tinkluose: tai daro tik 36 proc. Lietuvos tėvų, tačiau toks elgesys yra labai svarbus ir netgi privalomas“, – teigė Andis Steinmanis, „Kaspersky“ generalinis direktorius Baltijos šalims.

Tėvams, kurie nori tinkamai apsaugoti savo vaikų skaitmeninius duomenis, „Kaspersky“ rekomenduoja laikytis šių patarimų:

  • Apribokite prieigą prie savo socialinių tinklų profilių ir padarykite juos matomus tik draugams (tačiau turėkite omenyje, kad į draugų sąrašą dažniausiai įtraukiame tik pažįstamus žmones). Nepamirškite ir bendrų saugumo taisyklių, pavyzdžiui, stiprių slaptažodžių ir dviejų veiksnių autentifikacijos „Instagram“ programoje;
  • Nesidalinkite duomenimis, kurie gali pakenkti jūsų vaikams, įskaitant asmenines nuotraukas ir vaizdo įrašus, bei kitą neskelbtiną informaciją – vaiko kontaktus, jo mokyklos pavadinimą ir kt.;
  • Apsvarstykite patikimą saugumo sprendimą, modulius, kurie padės apsaugoti jūsų šeimos asmeninius duomenis bei pasirūpins jūsų vaikų saugumu internete.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.