Saugi žaislų dėžė: patarimai, kaip pasirinkti saugius žaislus mažiesiems

Vaikai – pažeidžiamiausia vartotojų grupė, reikalaujanti ypatingo dėmesio ir apsaugos. Patys vaikai dar negali atsakyti už savo saugumą, todėl ypač svarbu, kad savo pareigą tinkamai įgyvendintų suaugusieji. Valstybinė vartotojų teisių apsaugos tarnyba (VVTAT) teikia praktinius patarimus, kaip pasirinkti saugius ir patikimus žaislus mažiesiems.

Net iš pirmo žvilgsnio nekaltai atrodantis žaislas gali būti pavojingas, jei jo tinkamai neįvertinsite.<br>123rf nuotr.
Net iš pirmo žvilgsnio nekaltai atrodantis žaislas gali būti pavojingas, jei jo tinkamai neįvertinsite.<br>123rf nuotr.
Atmintinė „Į ką atkreipti dėmesį perkant žaislus?“<br>  VVTAT nuotr.
Atmintinė „Į ką atkreipti dėmesį perkant žaislus?“<br>  VVTAT nuotr.
 Atmintinė „Į ką atkreipti dėmesį perkant žaislus?“<br> VVTAT nuotr.
 Atmintinė „Į ką atkreipti dėmesį perkant žaislus?“<br> VVTAT nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Sep 25, 2020, 1:00 PM

Patiems mažiausiems – ypatingas dėmesys

Net iš pirmo žvilgsnio nekaltai atrodantis žaislas gali būti pavojingas, jei jo tinkamai neįvertinsite. Žaislai vaikams iki 3 metų turėtų būti pagaminti iš švarių, lengvai valomų medžiagų, o žaislų detalės neturi turėti aštrių šerpetų, briaunų ar smaigalių, kad vaikas nesusižeistų.

Įsitikinkite, kad barškučių korpusas yra tvirtas ir nesuduš ant jo užlipus arba jį daužant, pavyzdžiui, į lovelės kraštus. Taip pat įsitikinkite, kad barškučių ir sukučių konstrukcijose nebūtų lengvai nuplėšiamų smulkių detalių, kurias vaikas galėtų įsidėti į burną ir jomis užspringti.

Tempiamų žaislų ilgos virvelės gale neturi būti detalės, galinčios padėti virvelei sudaryti kilpą. Pirkdami triratuką, automobiliuką ar kitą žaislą, kuris turi išlaikyti vaiko svorį, įvertinkite ar žaislas pakankamai tvirtas ir stabilus, o vaiko galūnės neįsiterps į ratų angas.

Pavojai žaislų sudėtyje

Pavojų vaiko sveikatai gali kelti ir žaislai iš polivinilchlorido (PVC). Kad žaislai būtų minkšti ir lankstūs, jų gamybai dažnai naudojami ftalatai, kurių per didelis kiekis gali sukelti astmą, pažeisti kepenis, inkstus, sutrikdyti medžiagų apykaitą, silpninti imuninę sistemą ir kt.

Vaikų organizmas pasisavina daugiau pavojingų medžiagų, nei suaugusiųjų, todėl geriau nesirinkite žaislo su užrašu „vinilas“, PVC ar žaislų su stipriu specifiniu kvapu. Stenkitės pirkti natūralesnių medžiagų žaislus.

Elektroniniai žaislai

Elektroniniai žaislai turi būti maitinami iš baterijų, kurių įtampa neviršija 24 V. Be to, žaislų, skirtų patiems mažiausiems, kurie dar gali seilėti žaislą, baterijos neturi būti lengvai pasiekiamos.

Jos turi būti žaislo viduje arba įdėtos į dėžutę, kurios dangtelis gali būti atidaromas tik naudojant įrankį arba vienu metu atliekant mažiausiai du nepriklausomus judesius. Laikoma, kad maži vaikai vienu metu negali atlikti dviejų nepriklausomų judesių.

Ypač mažiesiems gali būti pavojingos diskinės baterijos, pagamintos ličio pagrindu, kurias prarijęs vaikas gali patirti sunkų audinių nudeginimą.

Ar žaislas tinkamas vaikui pagal amžių?

Prieš pirkdami žaislą, visuomet perskaitykite ženklinimo etiketę, žaislo surinkimo, naudojimo instrukciją bei saugos patarimus, įvertinkite, ar žaislas tiks vaikui pagal amžių. Žaislas gali būti nesaugūs ne tik dėl gamybai panaudotų medžiagų ar konstrukcijos – vyresnio amžiaus vaikams skirti žaislai gali būti pavojingi jaunesniems jų broliams ir seserims.

Prie sudėtingos konstrukcijos žaislų privalo būti pateikiamos naudojimo instrukcijos, kurios turi aiškiai atkreipti dėmesį į galimus žaislo pavojus ir būdus šių pavojų išvengti. Atkreipkite dėmesį, ar etiketėse esanti įspėjamoji informacija neįpareigoja stebėti žaidžiantį vaiką. Jei žaislas nėra paženklintas valstybine kalba, geriau jo nepirkite.

Žaislų higiena

Žaislai, skirti vaikams iki 3 metų, turi būti lengvai valomi. Prieš žaislų naudojimą rekomenduojame juos išplauti arba nuvalyti. Žaislus iš tekstilės turi būti galima plauti, išskyrus atvejus, kai žaisluose įtaisyti mechanizmai, kurie gali sugesti panardinus juos į vandenį.

Informacijos apie Lietuvoje nustatytus nesaugius žaislus ir kitus gaminius ieškokite tinklalapyje www.vvtat.lt skltyje „Pavojingi produktai“.

Jei kilo įtarimų, kad įsigytas žaislas yra nesaugus – praneškite apie tai VVTAT, nurodydami kur, kada ir koks žaislas buvo įsigytas, kokie pavojai pastebėti bei, pageidautina, pridėkite žaislo, pakuotės ir ženklinimo nuotraukas
Tarptautinių ir viešųjų ryšių skyrius

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.