Kauno rajono demografinė kreivė kyla aukštyn

Registrų centro duomenimis, 2021 m. sausio 3 dieną Kauno rajone gyvenamąją vietą buvo deklaravęs 102 271 asmuo, arba 1217 gyventojų daugiau nei pernai tuo pat metu.

Pirmoji Kauno rajone pirmoko kraitelį gavo Andreja Kuzmenkovaitė iš Dievogalos kaimo.<br>Kauno rajono savivaldybės nuotr.
Pirmoji Kauno rajone pirmoko kraitelį gavo Andreja Kuzmenkovaitė iš Dievogalos kaimo.<br>Kauno rajono savivaldybės nuotr.
Kiekvienas Kauno rajono naujagimis gauna 300 eurų vertės kraitelį.<br>Kauno rajono savivaldybės nuotr.
Kiekvienas Kauno rajono naujagimis gauna 300 eurų vertės kraitelį.<br>Kauno rajono savivaldybės nuotr.
Kauno rajono meras Valerijus Makūnas.<br>Kauno rajono savivaldybės nuotr.
Kauno rajono meras Valerijus Makūnas.<br>Kauno rajono savivaldybės nuotr.
Pernai Garliavoje atidarytas tarptautinius reikalavimus atitinkantis stadionas.<br>Kauno rajono savivaldybės nuotr.
Pernai Garliavoje atidarytas tarptautinius reikalavimus atitinkantis stadionas.<br>Kauno rajono savivaldybės nuotr.
Domeikavos gyventojų skaičius jau perkopė 10 tūkst.<br>Kauno rajono savivaldybės nuotr.
Domeikavos gyventojų skaičius jau perkopė 10 tūkst.<br>Kauno rajono savivaldybės nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Jan 21, 2021, 12:24 PM

Statistikos duomenys rodo, kad Kauno rajono gyventojų skaičius nuo 2015 metų padidėjo daugiau kaip 7 tūkst. ir toliau sparčiai auga.

Tam įtakos turi ne tik patogi krašto geografinė padėtis, bet ir mažesni mokesčiai, teikiamos paslaugos, gera infrastruktūra, galimybės dirbti, kurti verslus.

Kauno rajonas pasižymi stabiliu natūraliuoju prieaugiu, tačiau gyventojų skaičius auga ir dėl vidinės migracijos: dažniausiai čia kuriasi jaunos šeimos iš Šakių, Tauragės, Raseinių, Ukmergės, Biržų, Kauno, kitų Lietuvos vietų. Jaunus žmonės vilioja graži gamta, pigesni sklypai ir galimybės įsigyti erdvesnį būstą arti didmiesčio.

Lapių, Samylų, Taurakiemio, Raudondvario, Neveronių ir kitose seniūnijose esančios sodininkų bendrijos seniai tapo gyvenamaisiais kvartalais, todėl Kauno rajono vadovai spėja, kad realus gyventojų skaičius yra dar bent keliais tūkstančiais didesnis.

Dėl įvairių sumetimų žmonės savo gyvenamąją vietą deklaruoja kitose savivaldybėse, todėl ir gyventojų pajamų mokesčiai, iš kurių formuojamas savivaldybės biudžetas, lieka ne Kauno rajone, o keliauja kitur.

Apie demografinius iššūkius ir motyvavimą deklaruoti gyvenamąją vietą kalbamės su Kauno rajono meru Valerijumi Makūnu.

– Kauno rajonas yra viena iš nedaugelio savivaldybių, kuriose gyventojų skaičius stabiliai didėja. Kodėl?

– Išties gyventojų skaičius Kauno rajone per pastaruosius penkerius metus padidėjo 7 326 asmenimis. Šis rodiklis byloja, kad žmonės palankiai vertina mūsų krašto geografinę padėtį, galimybes įsidarbinti, kurti verslus. Teikiamos paslaugos irgi turi daug įtakos gyvenimo kokybei.

Į Kauno rajoną iš įvairių Lietuvos kampelių dažniausiai atsikelia jauni žmonės, kuriems svarbu, kad po ranka būtų mokykla, vaikų darželis, sporto klubas. Jie nori dviračių takų, aikštynų, parkų, ieško erdvesnių būstų.

Brandaus amžiaus žmonėms labiau reikia sveikatos priežiūros ir socialinių paslaugų, jie mieliau lanko kultūros renginius, užsuka į biblioteką.

Atliepiant visus šiuos lūkesčius, labai svarbu tartis su bendruomene ir kartu priimti sprendimus.

Tai gyventojai pabrėžia ir sociologinėse apklausose. Žmonės teigiamai vertina Kauno rajono savivaldybės dėmesį jaunoms šeimoms. Kiekvienam mūsų savivaldybėje deklaruotam naujagimiui jau ketvirtus metus teikiame 300 eurų vertės kūdikio kraitelį.

Pernai pradėjome naują iniciatyvą: visi pirmokai pradžiuginti pirmoko kraiteliu. Mums irgi smagu, kad Kauno rajono savivaldybė pagal gyventojų iki 30 metų dalį yra jauniausia Lietuvoje.

– Kaip dar planuojate motyvuoti gyventojus?

– Ketiname įgyvendinti Kauno rajono gyventojo kortelės projektą. Kortelė bus naudojama kultūros poreikiams tenkinti, naudojantis sporto įrenginiais, Mastaičių baseinu, suteiks lengvatų sporto centruose.

Kauno rajono gyventojo kortelę ketiname susieti ir su transporto lengvatomis. Artimiausiu metu su gyventojais aptarsime, koks tai galėtų būti modelis.

– Kuriose seniūnijose gyventojų skaičius augo labiausiai?

– Gyventojų skaičius labiausiai didėjo Domeikavos, Ringaudų, Garliavos apylinkių ir Užliedžių seniūnijose. Augimas pastebimas ir Akademijos, Zapyškio, Kulautuvos, Kačerginės, Lapių, Samylų bei kitose seniūnijose.

Džiugu, kad teigiami demografiniai poslinkiai pastebimi ir palyginti atitolusioje Batniavoje – ten gyventojų skaičius per metus padidėjo 88.

Nedidelis gyventojų sumažėjimas užfiksuotas Babtų, Rokų, Čekiškės, Vandžiogalos, Vilkijos ir Vilkijos apylinkių bei Garliavos miesto seniūnijose.

Žinoma, reikia įvertinti tai, kad Garliavoje, kuri stipriai urbanizuota, jau išnaudotos gyvenamųjų namų plėtros galimybės, todėl kuriamasi kaimyninėse Garliavos apylinkių ir Alšėnų seniūnijose.

Babtų ir Rokų seniūnijose nedidelis gyventojų tankumas, todėl, kad čia vyrauja stambūs žemdirbių ūkiai.

Manau, kad 2019 metais kai kuriose vietovėse gyventojų skaičius sumažėjo dėl Kauno miesto vadovų sprendimo: dalis tėvų gyvenamąją vietą deklaravo mieste, kad jų vaikučiai čia galėtų lankyti darželius. Pernai duotą žodį ištesėjome ir darželinukams sukūrėme net tūkstantį naujų vietų.

Šiemet darželių plėtra vyks Garliavoje, Ringauduose ir Užliedžiuose, tikiu, kad netrukus būsime išsprendę šią opią problemą.

Savivaldybės prioritetu lieka švietimas, kultūra, pirminės sveikatos priežiūros ir socialinės paslaugos, kurias svarbu priartinti prie žmogaus gyvenamosios vietos.

Saugumui didinti toliau bendradarbiausime su policija. Saugumą suprantame platesne prasme. Tai – ir geri keliai, apšvietimas, todėl šioms sritims didinsime investicijas. Daug dėmesio skirsime aplinkosaugai, padedami ES finansinių mechanizmų, įgyvendinime žaliąjį kursą.

Siekiant darnesnės plėtros, didelį vaidmenį suvaidins nuo sausio 1 dienos įsigaliojęs naujas Savivaldybių infrastruktūros plėtros įstatymas. Jis įpareigos darniau, atsakingiau spręsti urbanistikos problemas ir leis apriboti chaotiškas statybas laukuose, kur nėra infrastruktūros.

– Jaunos šeimos dažniausiai būna reiklios. Kaip gerinsite jų gyvenimo kokybę?

– Pernai pastatėme arba rekonstravome 8 vaikų darželius ir sukūrėme daugiau kaip tūkstantį naujų vietų darželinukams. Šiemet irgi planuojame atidaryti naujus darželius Užliedžiuose, Akademijoje ir Garliavoje.

Prasidėję PPP projektai leis iki 2022 metų rekonstruoti Mastaičių baseiną ir pastatyti pradinę mokyklą su darželiu. Šiuolaikinė mokykla su sporto sale iškils Kačerginėje, Zapyškyje irgi bus pastatyta moderni salė su technologijų kabinetais.

Ramučiuose ir Užliedžiuose taip pat rekonstruojami daugiafunkciai centrai. Nepamiršome ir Neveronių, Raudondvario, Vandžiogalos.

Skirsime daugiau dėmesio vandentvarkai, keliams. Tam reikia daug lėšų. Savivaldybei nelengva žengti kartu su sparčia plėtra: daugėjant gyventojų, didėja jų poreikiai, tenka spręsti daugiau problemų.

Šiemet kitų šalies savivaldybių biudžetuose gyventojų pajamų mokesčio (GPM) dalis nesikeis arba keisis mažai, o Kauno rajono biudžete ji sumažės net 1,8 proc. – net 1,3 mln. eurų.

Planuojame, kad mūsų pajamos 2021 m. su paskola, rinkliavomis ir laisvu likučiu sudarys 69 mln. eurų.

GPM sudaro mokesčių liūto dalį, todėl labai svarbu, kad žmonės deklaruotų gyvenamąją vietą Kauno rajone. Tuomet didžioji dalis šio mokesčio grįžta į savivaldybės biudžetą ir lėšos panaudojamos krašto reikmėms: keliams, darželiams, parkams, dviračių takams, šaligatviams ir panašiai.

Norėčiau, kad žmonės suprastų: mūsų krašto gerovė priklauso nuo kiekvieno iš mūsų, o gyvenamosios vietos deklaravimas atveria daugiau galimybių gyventi geriau.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.