Paaiškino, ar pratęsus karantiną keičiasi išmokų tvarka tėvams

Pratęsus karantiną Lietuvoje iki balandžio 1 dienos ir nepaskelbus jokių pokyčių apie vaikų grįžimą į ugdymo įstaigas, daugybei tėvų kilo klausimų ar nesikeičia išmokų tvarka.

Pratęsus karantiną ir toliau tėvai gali prižiūrėti mažus ar specialių poreikių turinčius vaikus namuose gaudami ligos išmokas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Pratęsus karantiną ir toliau tėvai gali prižiūrėti mažus ar specialių poreikių turinčius vaikus namuose gaudami ligos išmokas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 25, 2021, 2:37 PM, atnaujinta Feb 25, 2021, 2:52 PM

Ligi šiol vaikus iki ketvirtos klasės imtinai ar pagal bendrojo, taip pat specialiojo ugdymo programą besimokančius neįgalius asmenis prižiūrintys suaugusieji gali gauti nedarbingumą ir ligos išmoką.

Pažyma pratęsiama

Nedarbingumas iš pradžių išduodama 60 kalendorinių dienų, bet ne ilgiau nei baigiasi karantinas ar ekstremalioji situacija. Jei karantinas ir ekstremali padėtis tęsiasi ilgiau, o nuotolinis mokymas išlieka, kaip ir yra šiuo metu šalyje, tuomet nedarbingumas pratęsiamas.

Ligos išmokos dydis – 65,94 proc. nuo darbo užmokesčio „ant popieriaus“.

Tą naujienų portalui patvirtino ir „Sodra“ komunikacijos skyriaus vyresnioji specialistė Malgožata Kozič: „Jeigu vienam iš tėvų nedarbingumo pažymėjimas nesergančio vaiko priežiūrai buvo išduotas ilgesniam laikotarpiui, pavyzdžiui, 60 dienų, pasibaigus moksleivių atostogoms jis tęsis iki numatyto nedarbingumo pažymėjimo termino pabaigos, o ligos išmoka bus ir toliau mokama.

Jeigu nedarbingumo pažymėjimas nesergančio vaiko priežiūrai buvo išduotas trumpesniam laikotarpiui ir galiojimas baigėsi per mokinių atostogas, o po jų vėl iškyla poreikis prižiūrėti nesergantį vaiką, dėl nedarbingumo pažymėjimo išdavimo pakartotinai reiktų kreiptis į šeimos gydytoją.“

Ligos išmoka už vaiko ar neįgalaus asmens priežiūrą gali būti mokama vaiko ar neįgalaus asmens tėvams, globėjams, budintiems globotojams ar dirbantiems seneliams.

Nedarbingumo pažymėjimai gali būti išduodami ir atgaline tvarka, bet ne daugiau nei už 5 darbo dienas.

Išmokų sulauks greičiau

Taip pat „Sodra“ primena, kad visi savarankiškai dirbantys gyventojai, išskyrus verslo liudijimų turėtojus, yra draudžiami ligos socialiniu draudimu.

„Nuo vasario įsigaliojus Ligos ir motinystės socialinio draudimo įstatymo pakeitimams, savarankiškai dirbantys asmenys „Sodros“ išmokų gali sulaukti greičiau, jeigu įmokas „Sodrai“ mokės kiekvieną mėnesį, nelaukdami pajamų deklaracijos pateikimo termino.

Savarankiškai dirbantys gyventojai laikomi apdraustaisiais ligos ir motinystės socialiniu draudimu, jei jie yra sumokėję valstybinio socialinio draudimo įmokas ir pateikę SAV pranešimą „Sodrai“ apie savarankiškai dirbantį asmenį už kalendorinį mėnesį, ėjusį prieš mėnesį, kurį įgyjama teisė į išmoką. Pavyzdžiui, jei savarankiškai dirbančiai mamai kovo mėnesį bus išduotas nedarbingumas už nesergančio vaiko priežiūrą ir ji norės gauti ligos išmoką iškart, jai reikia sumokėti socialinio draudimo įmokas už vasarį iki šio mėnesio pabaigos bei pateikti „Sodrai“ SAV pranešimą. Kokią įmokų sumą mokėti, pasirenka pats gyventojas.

Priešingu atveju iš pradžių bus mokama minimali ligos išmoka (8 eurai per dieną, 168,06 euro per mėnesį), kuri bus patikslinta tik 2022 metų pavasarį, kai žmogus deklaruos pajamas VMI už 2021 metus ir nuo jų sumokės „Sodrai“ socialinio draudimo įmokas už 2021 metus.

Norint gauti ligos išmoką reikia būti įgijus ne trumpesnį kaip 3 mėn. per paskutinius 12 mėn. arba 6 mėn. per paskutinius 24 mėn. ligos socialinio draudimo stažą“, – primena M.Kozič.

Vasario viduryje buvo skaičiuojama, kad galiojantį nedarbingumo pažymėjimą šeimos nario priežiūrai turi apie 20 tūkst. asmenų, kai per pirmąjį karantiną tokių būdavo 50–60 tūkst. Nemaža dalis tėvų prisitaikė prie karantino sąlygų, derina darbą nuotoliniu būdu ir atžalų priežiūrą, dalis jų – naudojasi galimybe vaikus leisti darželius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.