Atskleidė, kokių vardų vaikams daugiausiai duota per 31 atkurtos nepriklausomos Lietuvos metus

Nuo istorinės visai Lietuvai datos – Kovo 11-osios – praėjo daugiau kaip trys dešimtmečiai, valstybė nuėjo įspūdingą pažangos kelią, o pasiektais rezultatais šiandien galime didžiuotis visi.

 Per 31-erius atkurtos nepriklausomos Lietuvos metus įregistruota daugiau kaip 1,2 mln. vaikų gimimų.<br> T.Bauro nuotr.
 Per 31-erius atkurtos nepriklausomos Lietuvos metus įregistruota daugiau kaip 1,2 mln. vaikų gimimų.<br> T.Bauro nuotr.
 Per 31-erius atkurtos nepriklausomos Lietuvos metus įregistruota daugiau kaip 1,2 mln. vaikų gimimų.<br> M.Patašiaus nuotr.
 Per 31-erius atkurtos nepriklausomos Lietuvos metus įregistruota daugiau kaip 1,2 mln. vaikų gimimų.<br> M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Mar 11, 2021, 10:14 AM

Šis virsmas modernia ir šiuolaikiška valstybe atsispindi ir pagrindiniuose Registrų centro tvarkomuose šalies registruose, kuriuose kaupiama ir saugoma svarbiausia informacija apie Lietuvos gyventojus ir verslus, pažymima Registrų centro pranešime.

Gyventojų registro duomenimis, per 31-erius atkurtos nepriklausomos Lietuvos metus įregistruota daugiau kaip 1,2 mln. vaikų gimimų.

Populiariausi gimusių mergaičių vardai – Gabrielė, Viktorija, Gabija, Ieva ir Greta, suteikti daugiau kaip 10 tūkst. per šį laikotarpį gimusių mergaičių.

Tuo tarpu berniukai dažniausiai buvo pakrikštijami Luko vardu – iš viso net 18 tūkst. kartų, nurodo Registrų centras. Ne ką mažiau populiarūs šiuolaikinės Lietuvos berniukų vardai yra Mantas, Tomas, Matas ir Dovydas.

Na, o 1990 m. kovo 11-ąją, kai Aukščiausioji Taryba – Atkuriamasis Seimas pasirašė Lietuvos nepriklausomybės atstatymo aktą, šalyje buvo įregistruota per 100 gimimų. Tą dieną gimusioms mergaitėms dažniausiai suteiktas Kristinos, Eglės ir Rūtos vardai, berniukai pavadinti Tomais, Artūrais ir Rokais.

Registrų centro duomenimis, šią valstybei istorinę dieną gimusių asmenų yra net 7 675: apie 4 tūkst. moterų ir beveik 3,7 tūkst. vyrų.

1990-ieji metai žymėjo ne tik atkurtos nepriklausomos Lietuvos pradžią, tačiau kai kuriems tapo pagrindu laisvoje šalyje pradėti verslą. Nagrinėjant Registrų centro atvertus Juridinių asmenų registro duomenis galima matyti, kad šią dieną tarp įregistruotų juridinių asmenų yra 1,7 tūkst. bendrovių, įmonių ar organizacijų, kurios buvo įsteigtos 1990 metais. Didžioji dalis jų uždarosios akcinės bendrovės, taip pat nemažai yra anuomet populiarių individualių įmonių.

Deja, bet ne visos prieš daugiau kaip 30 metų įsteigtos įmonės išliko iki šių dienų – remiantis atvirais Juridinių asmenų registro duomenimis, matyti, kad tarp išregistruotų bendrovių ir organizacijų yra beveik 10 tūkst. tokių, kurios buvo įsteigtos 1990-aisiais. Taigi, galima sakyti, kad iš beveik 12 tūkst. Nepriklausomybės atkūrimo metais įsteigtų juridinių asmenų iki šių dienų išliko vos 15 proc., sakoma Registrų centro pranešime.

1990 m. kovo 11-oji buvo sekmadienis, todėl tuomet nebuvo įregistruotas nė vienas juridinis asmuo. Vis dėlto iki 1997 metų, kuomet kovo 11-oji pirmąkart buvo nedarbo diena, naujos bendrovės buvo steigiamos ir šią visiems lietuviams ypatingą datą. Pavyzdžiui, 1991-1996 metų laikotarpiu kovo 11 dieną „gimusių“ įmonių turime beveik 400, tačiau tik 75 iš jų šiandien vis dar gyvuoja.

Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo diena savo pėdsaką palikusi ir kitame Registrų centro tvarkomame valstybinės reikšmės registre. Atvirų Adresų registro duomenų pagalba galima matyti, kad visoje šalyje yra 17 Kovo 11-osios gatvių. O Nepriklausomybės vardas suteiktas dar beveik 40-čiai objektų: 22 gatvėms, 15 aikščių, taip pavadintos dvi alėjos, vienas skveras ir vienas skersgatvis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl iškrėsta Darbo partijos būstinė?
Gyvai
Gyvai: komentarai apie Vilniuje kilusį gaisrą ir situacijos suvaldymą