Ilma Skuodienė: „Pasitikime gražiausią pavasario šventę saugiai“

Vaiko teisių gynėjams nerimą kelia vis dažniau pasitaikantys nelaimingi atsitikimai namuose, kurių metu nukenčia vaikai. Apsiplikymai, apsinuodijimai vaistais, kritimai nuo lovų ar kitos vaikų patiriamos traumos įvyksta netikėtai, kai tėvai akis nuo mažylių atitraukia, rodos, tik akimirkai, kuri gali turėti itin skaudžių pasekmių.

Pastaruoju metu kone kiekvieną savaitę vaiko teisių gynėjai sulaukia pranešimų apie nelaimingus atsitikimus namuose.<br>„Unsplash“ nuotr.
Pastaruoju metu kone kiekvieną savaitę vaiko teisių gynėjai sulaukia pranešimų apie nelaimingus atsitikimus namuose.<br>„Unsplash“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-04-03 11:01, atnaujinta 2021-04-03 15:23

Pasitinkant Velykas Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos direktorė Ilma Skuodienė kviečia tėvelius išlikti atidžiais, nepalikti vaikų net ir trumpam laikui jiems nesaugioje aplinkoje, kur gali grėsti pavojus vaikų sveikatai ar net gyvybei.

Vos akimirkai prarastas budrumas gali virsti nelaime

Pastaruoju metu kone kiekvieną savaitę vaiko teisių gynėjai sulaukia pranešimų apie nelaimingus atsitikimus namuose. Ne vietoje palikti karšti gėrimai, vaistai ar vos akimirkai nuo vaiko nukreiptas dėmesys virsta skaudžia nelaime.

„Viena mama trumpam dirstelėjo, kaip sekasi ruošti pamokas pradinukui, kita – vos nusisuko paimti rankšluosčio ir abiem atvejais medikų pagalbos prireikė ant lovų paliktiems ir nuo jų nukritusiems kūdikiams. Mažamečių smalsumas liūdnai baigėsi ir tuomet, kai tėvai ar seneliai ne vietoje paliko užplikytą kavą ar karštą puodą su maistu. Benzinas ir kitokie degūs skysčiai supilti į limonado butelius, taip pat traukia vaikus it magnetas, o išgerti sukelia rimtą pavojų vaikų sveikatai ar net gyvybei“, – apie pastarųjų savaičių nelaimingus atsitikimus, kuriuose nukentėjo vaikai, pasakoja Tarnybos direktorė I. Skuodienė.

Vaikai iš prigimties smalsūs ir judrūs, linkę tyrinėti aplinką, todėl kviečiami tėvelius išlikti budriais ir galvoti apie jų saugumą, užtikrinti, kad aplinkoje, kurioje yra vaikų, o ypač mažamečių, būtų saugu, kad vaikas negalėtų pasiekti aštrių, karštų ar kitokių pavojų jo sveikatai keliančių daiktų.

Priminkime vaikams, kaip svarbu saugiai laiką leisti lauke

Atšilę orai vaikus vilioja į kiemą, kuriame taip pat esti ne vienas pavojus. Prieš išleidžiant vaikus į kiemą būtina su jais pasikalbėti ne tik apie smagų laiką, bet ir galimas nelaimingas situacijas.

„Po žiemos daugelis mažųjų yra užmiršę, kaip tinkamai ir saugiai leisti laiką lauke. Priminkime vaikams, kad pavojinga eiti prie šulinių, o ypač – ant jų svertis, bandyti įkurti ugnį, laipioti medžiais, žaisti prie vandens telkinių ar iš savo kiemo išeiti neperspėjus suaugusiųjų. Paprastas ir nuoširdus pokalbis apie supantį kiemą, galimus pavojus jame, netinkamo elgesio pasekmes, saugų laisvalaikį vaikui suteiks saugumo jausmą, parodys, kad juo rūpinamės, o kartu tai taps puikia prevencine priemone. Suaugusiems tai atrodo gan įprasta, tačiau vaikams reikia nuolat priminti, kad jie būtų atidūs“, – sako I. Skuodienė.

Vaiko teisių gynėjai primena, kad vaiko tėvai ar kiti jo atstovai pagal įstatymą, turi pasirūpinti, kad vaikas iki 6 metų be objektyvios priežasties neliktų be vyresnių kaip 14 metų asmenų priežiūros. Taip pat būtina įvertinti, ar vaikas yra pakankamai suaugęs ir brandus, kad klausytų tėvų nurodymų jiems nebūnant šalia.

Velykos – puikus metas dar artimiau pažinti savo vaikus

Artėjančios šventės visuomet neramina vaiko teisių gynėjus, nes jų metu neretai pasitaiko skaudžių nelaimingų atsitikimų. „Šiandien išgyvename nelengvą laikotarpį. Nuo karantino, nežinios ir nuolatinio buvimo namuose daugelis esame emociškai pavargę. Kviečiu artėjančią gražiausią pavasario šventę išnaudoti kaip galimybę kurti naujas šeimos tradicijas, atrasti laiko bendravimui ir žaidimams su savo vaikais. Bendri užsiėmimai padės prasmingai išnaudoti šventinį laiką, užmegzti dar tvirtesnius ryšius, o kartu užtikrins ir vaikų saugumą“, – tuo tikra Tarnybos vadovė.

Velykos – tinkamas metas sužinoti, kas įdomu vaikams ir ką jie žino apie Velykų papročius.

„Tai – puiki proga visai šeimai pabūti kartu, pasidalinti šventine nuotaika, priminti vaikams, kokie jie svarbūs ir kokia brangi yra jų sveikata. Laikas, kai šventes sutinkame mažame savo šeimos rate, yra puiki galimybė prisiminti senąsias ir kurti savo šeimos tradicijas, sužinoti apie kokius šventinius džiaugsmus svajoja vaikai, kas juos labiausiai nudžiugintų ir atliepti jų vaikiškus norus, kurie dažniausiai yra patys paprasčiausi – jiems reikia mūsų šilumos, priglaudimo, išklausymo, saugumo, dėmesio ir nuoširdžios meilės“, – kviečia išgirsti savo vaikus I. Skuodienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.