Mamos dalijasi būdais, kaip mokyti vaikus padėti kitiems: per savo gimtadienį nudžiugino ir kitą

Supratingumą, kad yra gyvenančių sudėtingesnėmis sąlygomis nei mes, kuriems galime padėti, juos pradžiuginti vaikams reikia ugdyti nuo mažumės.

Diskutavusios mamos pabrėžė, kad amžiaus, nuo kada vaikams reikėtų pasakoti apie pagalbą kitiems, nėra – kuo anksčiau, tuo geriau.<br> 123rf nuotr.
Diskutavusios mamos pabrėžė, kad amžiaus, nuo kada vaikams reikėtų pasakoti apie pagalbą kitiems, nėra – kuo anksčiau, tuo geriau.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 26, 2021, 3:51 PM

Tinklaraščio „Mamalogas“ autorė Neringa su naujienų portalo lrytas.lt skaitytojais sutiko pasidalinti įrašu, kuriame dalijasi idėja, kaip galima tą pradėti daryti.

Prieš pirkdami – pagalvokite

„Ir padaryti pasaulį gražesne vieta? Šitas įrašas toks rimtesnis ir su praktiniu patarimu iš mano pusės.

Ką daryti, jeigu jūs ar vaikas pamatot dar vieną plastikinį kinišką „šūdą“ kurio „labai reikia“, dvidešimt penktą mielą vaikišką džemperį, gražų bet nereikalingą flomikų rinkinį ar kitą š... kuriuos į sienas pumpuoja reklamos ir influenceriai?

Sustokit ir paklauskit – kaip šitas daiktas, kuris kainuoja, tarkim 30 Eurų pakeis jūsų vaiko gyvenimą? Jau atsakėte? Ir tada apsvarstykit ir paprastą alternatyvą, kuri tikrai gali padaryti didelę įtaką vaiko gyvenimui ir jūsų savijautai:

  • Nueikite į kokią nors paramos grupę, pvz. „Maisto Atiduotuvė“ arba „Žmonės Žmonėms“.
  • Paskelbkite ten, kad norite paremti žmogų/šeimą ir užsakyti iš internetinės maisto parduotuvės už 30 eurų (ar už tiek, kiek kainuoja tas žaislas/daiktas).
  • Kartu su vaiku išsirinkite iš atsiliepusių (jų bus daug) ką norite paremti. Paaiškinkite vaikui savo pasirinkimo motyvus, papasakokite, kad yra žmonių ir vaikų, kurie neturi ko valgyti. Atsižvelkite į vaiko nuomonę kai rinksitės. Paaiškinkite kodėl kai kurie atvejai jums nebuvo įdomūs ir pasirodė neverti paramos – tai ugdys ne tik vaiko gerumą, bet ir kritinį mąstymą.
  • Paprašykite vaiko padėti išrinkti produktus pasirinktam žmogui internetinėje maisto parduotuvėje. Nustebsite kiek daug dalykų vaiką galima išmokyti šio proceso metu. Kaip pasirinkti prekę pagal kainos ir kokybės santykį? Ką gali suvalgyti ir ko negali suvalgyti 70 metų senukas, kas jam patiktų ir kodėl? Visa tai pravers ne tik pačiam vaikui augant, bet išmokys ji galvoti apie kito žmogaus poreikius – juk kažkada jis pirks maisto ir jums.

BAM – jūs nenusipirkote šūdo, bet pakeitėte vieno žmogaus arba šeimos gyvenimą. Tegu ir trupam leidote jiems pasidžiaugti skaniu maistu, patikėti kitų gerumu. O gal padėjote pačiu sunkiausiu metu, kai pasaulis aplink jau griuvo – ir jūs buvote tas šiaudas, kuris davė jėgų pajudėti į priekį. Nustebtumėte, kiek gėrio gali sukurti vienas maisto maišas. Tikrai daugiau, negu 50-tas žaislas ar rūbas į pergrūstą spintą. Ir kas svarbiausia – jūs bent truputį pakeitėte ir savo vaiko požiūrį.

Beje, negalvokite, kad vaikas dar per mažas, ir čia tik nuo kokių 10 metų. Išbandžiau ir su savo jauniausiu – puikiai veikė, jis puikiai viską suprato ir noriai dalyvavo.“

Šventė du gimtadienius

Po įrašu socialiniuose tinkluose Neringa sulaukė daugybės komentarų ir palaikymo žinučių, mamos taip pat dalijosi savo išbandytais būdais, kaip vaikus supažindinti su labdara. Daugybė jų pasakojo, kaip vaikai atiduoda savo daiktus ir žaislus mažesniems, kiti – už kišenpinigius perka maisto augintinių prieglaudoms ar aukoja į specialias dėžes prekybos centruose.

„Labai pritariu dėl vaiko amžiaus ir jo suvokimo. Pernai dkros gimtadineis buvo per patį karantino piką. Kadanti negalėjome švęsti nei su draugais, nei kažkur išskyrus namus, su vyru pametėjome mintį, kad galbūt padovanojame kokiam vaikui, kuris irgi švenčia tą dieną gimtadienį taip pat be draugų, namuose tai, ką ir ji norės gauti per gimtadienį“, – komentavo mama Sandra Žukauskienė.

Jos dukrai ši idėja itin patiko, todėl Sandra užsakė du tortus, du užkandžių rinkinius, nupirko dvi vienodas dovanas.

„Dukra norėjo dovanoti viską mergaitei, kuri, kaip ir ji švęs 7 metų gimtadienį ir kurios šeimoje sudėtinga situacija su pinigais. Buvo laai sunku rasti tą pačią dieną gimusią mergaitę. Kreipiausi į socialinį darbuotoją ir vargais negalais radome mergaitę, kuri gimusi ne tą pačią dieną ir švenčiančią ne 7 metų gimtadienį, bet dukra nenusiminė ir su didžiausiu malonumu pasveikino mažytę mergaitę su praėjusia gimimo diena. Dar tokios laimingos savo dukros nebuvau mačiusi“, – prisimena S.Žukauskienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.