Padėti tėvams sukurta platforma sulaukė milžiniško susidomėjimo: pateikti atsakymai į daugelį klausimų

Interneto svetainė www.kaveikiavaikai.lt buvo sukurta, siekiant suteikti tėvams reikalingų žinių, kaip geriau suprasti savo vaikus, kaip kalbėti su vaikais ir apsaugoti juos nuo psichoaktyviųjų medžiagų vartojimo bei ką daryti, jei vaikai vartoja psichoaktyviąsias medžiagas, rašoma Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamento (NTAKD) pranešime.

Tėvai ir vaikai.<br>V.Skaraičio nuotr.
Tėvai ir vaikai.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-06-16 18:37

Augantis šių platformų populiarumas rodo milžinišką tėvų poreikį gauti patikimą informaciją apie tai, kaip ugdyti tvirtą, aplinkos spaudimui gebantį atsispirti paauglį bei kaip kalbėti su vaiku apie psichoaktyviąsias medžiagas.

Departamento duomenimis, 2020 m. svetainės www.kaveikiavaikai.lt lankytojų skaičius padidėjo 58 proc., lyginant su 2019 m. Nuo 2020 m. birželio 1 d. iki metų pabaigos interneto svetainės socialinio tinklo „Facebook“ puslapyje „Ką veikia vaikai“ žinutės buvo pamatytos daugiau nei 165 tūkst. kartų.

Remiantis apklausos duomenimis, net 28 proc. Lietuvos tėvų žinojo apie interneto svetainę tėvams.

„Džiaugiamės, kad internetinė mokymosi programa tėvams „Ką veikia vaikai?“ tapo nepamainomu, nemokamu žinių šaltiniu visiems, norintiems geriau suprasti savo vaikus ir stiprinti tarpusavio ryšį. Šiuo metu plečiamas svetainės funkcionalumas. Jau šių metų pabaigoje bus integruotas papildomas įrankis, leidžiantis lengviau skaičiuoti, kiek laiko skirtingo amžiaus vaikai praleidžia prie išmaniųjų įrenginių“, – pasakoja departamento Psichoaktyviųjų medžiagų vartojimo prevencijos koordinavimo skyriaus vedėja dr. Inga Bankauskienė.

Departamento atstovai pastebi, kad Lietuvoje beveik dvigubai padaugėjo tėvų, kalbėjusių su savo mokyklinio amžiaus vaikais apie elektroninių cigarečių keliamus pavojus: nuo 39 proc. 2016 m. iki 71 proc. 2020 m. Tačiau neretai tėvai pripažįsta, kad jiems trūksta žinių kaip teisingai kalbėti su vaikais šiomis temomis.

Todėl 2020 m. Departamentas rengė Jungtinių Tautų Narkotikų ir nusikalstamumo biuro (UNODC) informacinę medžiagą tėvams apie tėvystę COVID-19 pandemijos metu bei sukūrė tris naujus skyrius pamokų dalims „faktai“ ir „patarimai“. Šiemet numatytos dvi naujos pamokos – apie elektronines cigaretes ir apie vaikų piktnaudžiavimą vaistais.

„Mentor Lietuva“ asociacijos sukurtą svetainę kuravusi Departamento komanda pasakoja, kad temos pasirinktos atsižvelgiant į naujausias tendencijas ir tėvų dažniausiai užduodamus klausimus bei kiekvieną mėnesį vykdomų apklausų rezultatus.

Pamokoje „Ką reikia žinoti apie elektronines cigaretes“ pateikti svarbiausi faktai apie elektroninių cigarečių keliamus pavojus ir grėsmes, jų teisinį reguliavimą, aktualūs patarimai ir praktinės užduotys, kurias tėvai galės atlikti su savo vaikais. Pamokoje tėvai ras patarimus kaip padėti vaikams atsispirti milžiniškam bendraamžių spaudimui.

„Eurobarometro“ 2020 m. duomenimis, 35 proc. 15–24 metų respondentų nusprendė išbandyti vartoti elektronines cigaretes, nes jas vartojo draugai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.