Sostinės pradinukų tėvai priversti imti atostogas: žadėtos prailgintos grupės dar neveikia

Prieš trejus metus Vilniaus miesto savivaldybė paskelbė nuo šiol vykdanti programą „visos dienos mokykla“ ir pažadanti vaikų priežiūrą iki tol, kol tėvai baigs darbo dieną. Prailgintų grupių paslauga ypač aktuali pradinukų tėvams, nes tokio amžiaus vaikai  negali nei patys gali grįžti, nei vieni pabūti namuose. Tiesa, žadėto gėrio kasmet tenka palaukti, nes grupės pradeda veikti nuo rugsėjo vidurio. Ką daryti iki tol? Tėvams tenka imti neplanuotas atostogas vaikų priežiūrai arba kviestis į pagalbą močiutes.

Pirmoką sūnų mama turi kasdien iš mokyklos pasiimti 11.45 val.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Pirmoką sūnų mama turi kasdien iš mokyklos pasiimti 11.45 val.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Grigiškių „Šviesos“ gimnazija laukia savivaldybės nutarimo, kiek etatų prailgintoms grupėms bus skirta.<br>V.Balkūno nuotr.
Grigiškių „Šviesos“ gimnazija laukia savivaldybės nutarimo, kiek etatų prailgintoms grupėms bus skirta.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Sep 7, 2021, 7:13 PM

Teko atsisakyti pajamų

„Keista, kad mokykla, švietimo įstaiga, kuri vaikams diegia sistemos turėjimą, tvarkos supratimą ir punktualumą tik rugsėjį pradeda galvoti – kas dabar bus? Kaip absurdiška! Juk galėtų susirinkę savaitę anksčiau, nutarti, kaip bus su prailginta grupe, o dabar tik rugpjūčio 30 dieną gavome klausimą iš mokytojos, ar mums aktuali prailginta grupė, pradėjo rinkti prašymus. Kodėl jie nesiruošia anksčiau?“, – retoriškai klausia į naujienų portalas lrytas.lt kreipusis Kristina, kurios sūnus lanko Grigiškių „Šviesos“ gimnaziją.

Jos vaikas – pirmokas ir dabar mama turi jį darbo dienomis pasiimti 11.45 val. iškart pasibaigus keturioms pamokoms, nes nelieka nei klasės, kur palaukti, nei mokytojų, kurie jį prižiūrėtų kol atvažiuos tėvai.

„Kas turi močiutes – jos eina paimti, o kas ne – ima patys atostogas. Aš dirbu savarankiškai, tad turėjau atsisakyti dalies darbų kad galėčiau skirti laiką vaiko pasiiėmimui ir priežiūrai“, – atsidūsta moteris.

Parvažiuoti nėra kaip

Lrytas.lt surengtoje apklausoje dalyvavusių mamų daugiau nei pusė patvirtino, kad jų vaikų mokyklose Vilniuje, prailgintos grupės dar neveikia.

„Pas mus mokykloje irgi kiekvienais metais nuo rugsėjo 10 dienos prasideda. Šiemet esu vaiko priežiūros atostogose, tai nėra nepatogumo, bet šiaip kai dirbu tai nepatogu“, – teigia Lina.

Anksti pamokas baigiantys ir ne pačiose Grigiškėse gyvenantys pradinukai taip pat negali pasinaudoti ir mokyklinio autobuso paslauga – jis važiuoja apie 14 val., o jei pamokos baigiasi prieš 12-tą, pirmokai jo tiesiog neturi kur palaukti.

„Kaip kelininkus kaskart ištinka nenumatyta žiema, taip pedagogus – rugsėjo pirmoji? Būreliai irgi startuos rugsėjo pabaigoje, pamokų tvarkaraštis – laikinas. Keista, kad tokie dalykai vyksta“, – gūžčioja pečiais Kristina.

Laukia žinių iš savivaldybės

Grigiškių „Šviesos“ gimnazijos direktorė Asta Turskienė patvirtino, kad prailginta grupė pradinukams pradės veikti nuo kito pirmadienio, rugsėjo 13 dienos.

„Vilniaus miesto savivaldybės teisės aktai numato, kad šios grupės startuoja rugsėjo 15 dieną. Ne visi tėvai dar parašė prašymus, kuriuos turime priduoti rugsėjo 10 dieną. Tada savivaldybė skirs darbuotojų etatus, kurių nevisada ir užtenka, tad vaikų grupės būna ir didesnės nei leidžiama. O ką daryti, norinčių labai daug“, – teigia mokyklos vadovė dar iki šiol nežinanti kiek darbuotojų pradinukų priežiūrai po pamokų galės įdarbinti.

į Lrytas.lt užklausą atsakė Vilniaus miesto savivaldybės administracijos vyriausiosios patarėja Alina Kovalevskaja, kuri priminė, kad visos dienos mokyklos grupės (toliau – VDM) veikia vadovaujantis Vilniaus miesto savivaldybės 2020 m. rugsėjo 17 d. Tarybos sprendimu Nr. 1-653 „Dėl Vilniaus miesto bendrojo ugdymo įstaigų visos dienos mokyklos tvarkos aprašo patvirtinimo“ (toliau – Tarybos sprendimas).

„Esant poreikiui ir galimybei dalis VDM grupių pradeda veikti prasidėjus mokslo metams. Visos grupės turi pradėti veikti ne vėliau nei nuo š. m. rugsėjo 10 d. iki ugdymo proceso pabaigos pagal Lietuvos Respublikos švietimo, mokslo ir sporto ministro įsakymu mokslo metams patvirtintus bendruosius ugdymo planus“, – teigia A.Kovalevskaja.

Šiuo metu, sisteminama mokyklų pateikiamą informaciją dėl VDM grupių organizavimo.

„Pateiktuose duomenyse neatitikimų Tarybos sprendimui nepastebėta, iš tėvų nusiskundimų taip pat negauta. Jei iškyla klausimų, būtina kreiptis į mokyklą“, – priminė savivaldybės atstovė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.