Tyrimas rodo, kad močiutės anūkus myli labiau nei savo vaikus

Galvojate, kad jūsų mamos jūsų vaikus myli taip, kaip mylėjo jus? Tyrimai atskleidžia, kad tai nebūtinai tiesa.

Močiutės su anūkais užmezga emocingesnį ryšį nei su savo vaikais.<br>„Unsplash“ nuotr.
Močiutės su anūkais užmezga emocingesnį ryšį nei su savo vaikais.<br>„Unsplash“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 26, 2021, 8:56 PM

Daugelis senelių džiaugiasi galimybe palepinti ir užmegzti ypatingus santykius su savo anūkais. Kartais net atrodo, kad jūsų motinai jūsų vaikai (anūkai) net patinka labiau nei jūs. Nesinori liūdinti, bet tai gali būti tiesa, rašoma portale parents.com.

Jungtinių karalysčių Karališkosios draugijos žurnale (angl. „The Royal Society Publishing“) paskelbtas tyrimas parodė, kad močiutės jaučia turinčios gilesnius ryšius su savo anūkais, nei turėjo su savo vaikais.

Emory universiteto antropologijos, psichiatrijos ir elgesio mokslų profesoriaus Jameso Rillingo vadovaujamame tyrime buvo ištirtos 50 moterų, kurios turi bent vieną biologinį anūką nuo 3 iki 12 metų amžiaus. Moterys žiūrėjo į savo vaiko, anūko ir nesusijusio objekto nuotraukas, kol mokslininkai skenavo jų smegenis naudodami magnetinio rezonanso tomografu (MRT).

„Kai močiutės žiūrėdavo savo anūkų nuotraukas, jų smegenų dalis, kuri siejama su emocine empatija ypač suaktyvėdavo“, – pasakojo J.Rillingas.

O kai jos žiūrėdavo savo vaikų nuotraukas, aktyvesne tapdavo smegenų sritis susijusi su kognityvine empatija, kas rodo jų protinį suvokimą, kad čia jų vaikai, bet mažiau atskleidžia emocinį ryšį.

J.Rillingas anksčiau atliko panašų tyrimą, kuriame paprašė tėčių žiūrėti į savo nuotraukas. Įdomu tai, kad jis pastebėjo daugiau emocinės empatijos iš močiučių nei iš tėčių, nors ne visais atvejais.

Žinoma, juk kiekvienoje šeimoje santykiai skiriasi, bet pastaruosius penkerius metus JAV daugėja kelių kartų namų ūkių. „Pew Research“ nustatė, kad 2016 m. apie 20 proc. amerikiečių kelios kartos gyveno po vienu stogu.

Senelių dalyvavimas vaiko gyvenime, nesvarbu ar jie gyvena su jumis ir padeda prižiūrėti mažylį ar tik lankosi atostogų metu, yra ypatingai svarbu. Tačiau nenustebkite susidūrę su jausmų sumaištimi, kuriuos galite patirti supratę, kad jūsų mama palaiko geresnį ryšį su jūsų vaiku nei su jumis. Keletas patarimų, kaip išspręsti šias problemas:

  • Atviras dialogas. Paklauskite senelių, kaip jie įsivaizduoja savo santykius su anūkais, įskaitant apsilankymų dažnumą. Žengdami šį žingsnį galite sumažinti nusivylimą, jei seneliai nenori būti šalia kiekvieną savaitgalį. Tai taip pat gali paskatinti diskusiją apie ribas, jei jie nori išeiti iš anksto nepranešę.
  • Svarbiausia, saugumas. Jei senelis elgiasi nesaugiai, jūs turite teisę apsaugoti savo vaiką. Tvirtai laikykitės savo įsitikinimų.Nesvarbu, kad jūs būdami trejų galėjote važiuoti ant priekinės sėdynės neprisisegę saugos diržo ir nenukentėjote. Tai nėra rodiklis.
  • Įtraukite juos. Tėvai gauna tiek daug nepageidaujamų patarimų, o ypač – iš savo tėvų. Jie tai daro norėdami gero, net jei erzina, todėl išgirdę dar vieną pamokymą, padėkokite ir pasakykite, kad pagalvosite apie tai ar pasiteirausite specialisto nuomonės. Sudaryti jiems įspūdį, kad įsiklausote į jų nuomonę, gali visiškai pakakti.

Parengta pagal „Parents“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.