Mažiausiai 15 vaikų tėčiu tapęs spermos donoras „pamiršo“ pranešti apie savo genetinę ligą

Jungtinėje Karalystėje vis dažniau kyla įvairių skandalų susijusių su spermos donorystė – oficialiose medicinos įstaigose tai yra brangi paslauga, todėl dažnai moterys naudojasi skelbimų baze. Naujas skandalas kilo, kai paaiškėjo, kad mažiausiai 15-kos vaikų tėvu tavęs spermos donorus neinformavo būsimų tėvų apie savo nepagydomą genetinę ligą, sukeliančią raidos problemas ir lemiančią žemą intelektą.

Paaiškėjo, kad mažiausiai 15-kos vaikų tėvu tavęs spermos donorus neinformavo būsimų tėvų apie savo nepagydomą genetinę ligą.<br>123rf nuotr.
Paaiškėjo, kad mažiausiai 15-kos vaikų tėvu tavęs spermos donorus neinformavo būsimų tėvų apie savo nepagydomą genetinę ligą.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-06-03 15:35

37-erių Jamesas MacDougallas socialiniame tinkle „Facebook“ paskelbė esąs privatus spermos donoras lesbiečių poroms. Dabar teisme esanti byla susijusi su trimis šeimomis, kurių vaikai yra gimę panaudojus J. MacDougallo spermą, rašo insider.com.

Dviejų vaikų mama teismui prisipažino, kad jos trimetis, kurio tėvas yra Jamesas, dar nekalba ir yra sudėtingo elgesio. Moteris net kurį laiką karantino metu gyveno kartu su vyru, bet vėliau paprašė jo išsikraustyti ir net apkaltino jį užpuolimu.

Kita mama leido sūnui susipažinti su Jamesu, kurį berniukas laikė savo biologiniu tėčiu, tačiau mažylis po laiko praleisto kartu grįžo nusėtas mėlynėmis.

J. MacDougallo tėvai „Daily Mail“ sakė, kad jų sūnus yra „auka“. Pasak jų, jis taip savanoriauja, o pats gyvena iš neįgalumo pinigų.

„Jis yra geraširdis ir dėl labai stengiasi dėl kitų, bet yra patiklus. Jis tiesiog norėjo padėti tiems žmonėms, padėti toms homoseksualioms moterims, įgyvendinti savo svajones ir tapti motinomis“, – sakė jo mama.

Jamesui yra nustatytas „Fragile X“ genetinis sutrikimas, kuris lemia intelekto sutrikimus ir būna dažnesnis berniukams. Sergančių šia liga vidutinis intelekto koficientas yra 55 balai, beveik perpus mažesnis nei vidurkis. Šis sindromas gali sukelti mokymosi sutrikimus, o vaikai taip pat gali turėti psichikos sveikatos sutrikimų, tokių kaip dėmesio stokos sutrikimas, nerimas ir hiperaktyvumas. Maždaug trečdalis „Fragile X“ pacientų atitinka autizmo spektro sutrikimo kriterijus. Jiems gali pasireikšti traukuliai.

Su tokia diagnoze vyras negalėjo tapti oficialiu spermos banko donoru, bet juk socialiniuose tinkluose pasiskelbusio vyro medicininės diagnozės niekas netikrino.

Antrinė ir iškreipta šios paslaugos rinka atsiranda vien dėl labai brangių oficialių paslaugų – pavyzdžiui, jei norite dviejų to paties tėvo vaikų, kaina gali siekti ir 10 tūkstančių JAV dolerių.

Minėto teismo teisėjas paviešino J. MacDougallo vardą, kad būsimi tėvai sužinotų jo istoriją, jei naudosis jį „Google“ paieškos sistema.

„Įprastas anonimiškumo principas šeimos teismuose neturėtų būti naudojamas kaip būdas tėvams elgtis nepriimtinai, o paskui slėptis po anonimiškumo skraiste“, – sakė teisėjas.

Parengta pagal „Insider“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.