Vis dažniau ligoninėje su mažais vaikais lieka tėčiai: medikai džiaugiasi bendravimu su jais

Vilniaus universiteto ligoninės Santaros klinikų medikai, minėdami artėjančią Tėvo dieną, kviečia rūpintis būsimų ir esamų tėčių sveikata. Tėvystės džiaugsmas stebint vaikelio atėjimą, prasidėjusios ligos ir jų gydymas – tai vis medikų rūpestis, į kurį norisi atkreipti dėmesį ir per Tėvo dieną. Yra ligų, kurioms skirtos prevencinės programos, yra ir inovatyvūs metodai, leidžiantys pagydyti itin sunkias ligas ir kas svarbiausia tėvystei – išsaugoti vaisingumą bei galimybę susilaukti atžalų.

VUL Santaros klinikų Vaikų Priėmimo-skubios pagalbos skyriaus vadovė Ingrida Sapagovaitė pastebi, kad pastaraisiais metais į šį skyrių dažniau atvyksta vaikai, lydimi abiejų tėvų, neretai – vien tik tėvelių.<br>123rf nuotr.
VUL Santaros klinikų Vaikų Priėmimo-skubios pagalbos skyriaus vadovė Ingrida Sapagovaitė pastebi, kad pastaraisiais metais į šį skyrių dažniau atvyksta vaikai, lydimi abiejų tėvų, neretai – vien tik tėvelių.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 3, 2022, 12:14 PM, atnaujinta Jun 3, 2022, 1:16 PM

Vaisingumo išsaugojimo galimybės

Skyriaus vedėjas gydytojas akušeris ginekologas Rimantas Gricius sako, kad Tėvo dienos proga svarbu atkreipti dėmesį į šiuolaikinės modernios medicinos suteikiamą galimybę išsaugoti vaisingumą net ir po onkologinių ligų gydymo. 

„Kai kalbame apie vaisingumo išsaugojimą berniukams iki lytinės brandos, jiems galima pasiūlyti užšaldyti sėklidės audinį. Santaros vaisingumo centre sėklidės audinys šaldomas ir laikomas 3 metus pacientui nemokamai. Kita galimybė – užšaldyti lytinę brandą pasiekusių berniukų ir vyrų spermą. Tai leidžia jiems susilaukti biologinių vaikų ateityje“, – teigė akušeris ginekologas. 

 Santaros vaisingumo centras dirba jau penktus metus. Sėklidės audinio šaldymo procedūra nėra dažna – ja pasinaudojama maždaug 5 kartus per metus. Spermos šaldymo procedūrų atliekama daugiau.

„Dėl onkologinių susirgimų į mūsų centrą pacientai siunčiami iš visos Lietuvos – per metus kreipiasi 30–40. Vaisingumo klausimas yra itin aktualus, nes ligoms gydyti taikomi agresyvūs ir vaisingumui kenkiantys metodai, o šiuolaikinės gydymo galimybės ilgina pacientų išgyvenamumą, todėl vaisingumo klausimas itin aktualus. Labai svarbu, kad ši informacija pasiektų tiek pacientus, tiek gydytojus – spermos užšaldymas yra vienintelė galimybė susilaukti biologinių vaikų“, – sako R. Gricius.

Santaros klinikų džiugių emocijų vieta – gimdyklos

Itin svarbi vieta tėčiams – tai Akušerijos ir ginekologijos centras. Čia pasaulį išvysta naujagimiai, kuriuos pasitinka ir tėčiai. Skyriaus vedėja gydytoja akušerė-ginekologė dr. Virginija Paliulytė sako, kad iš 10 gimdyvių tik viena gimdo be vaikelio tėčio. Ir taip dažniausiai būna dėl suprantamų priežasčių – tėtis išvykęs arba turi prižiūrėti namuose likusius kitus vaikus.

„Gimdančiai mamai tėčio pagalba yra apčiuopiama ir labai reikalinga – psichologinė, moralinė ir fizinė. Tėvelius įtraukiame aktyviai dalyvauti gimdyme – jie palaiko, paguodžia, paduoda atsigerti. Dauguma tėvelių labai laukia gimimo akimirkos – nukerpa virkštelę, apkabina mamą, kartu verkia iš džiaugsmo – kartu patiriama daug emocijų. Gimdyklos – viena džiaugsmingiausių ir emocingiausių vietų ligoninėje. Kitose gyvenimo sferose pamatyti verkiantį vyrą – ne kasdiena. O pas mus vyrai džiaugsmo ašaromis verkia beveik kasdien,“ – pasakoja gydytoja akušerė-ginekologė dr. V. Paliulytė.

Į ligoninę atlydi tėčiai

VUL Santaros klinikų Vaikų Priėmimo-skubios pagalbos skyriaus vadovė Ingrida Sapagovaitė pastebi, kad pastaraisiais metais į šį skyrių dažniau atvyksta vaikai, lydimi abiejų tėvų, neretai – vien tik tėvelių.

Būdavo įprasta, kad mama rūpinasi namais, o tėtis – finansiniais reikalais, tačiau pastaraisiais metais tai keičiasi: „Nuostabos tai mums nebekelia. Tėvai susirūpinę vaiko sveikata, jiems svarbi greita ir kokybiška paslauga. Į priėmimo skyrių dauguma tėvų atvyksta įvykus nelaimei ar vaikui susirgus. Tuo metu jie yra streso būsenos. Reikia pripažinti, kad dauguma jų išlaiko sveiką protą, jų pagrindinis tikslas – rūpestis vaiko sveikata, todėl jie stengiasi jam padėti – guodžia, užjaučia, glosto. Abu tėvai kartu puikiai sugeba pasirūpinti savo atžalomis“.

Tokioms mintims antrina ir vyresnysis gydytojas rezidentas Benediktas Jonuška.

 „Su tėčiais bendraujame lengvai, nes jie supranta, ko atvyko į ligoninę. Džiugu, kad jie bendradarbiauja su gydytojais, į priėmimo skyrių atvyksta pasiruošę, dažniausiai viską patys papasakoja, todėl pavyksta greitai, kruopščiai ir sklandžiai atlikti visas procedūras ir greičiau padėti vaikui. Būdamas tėtis ir gydytojas, linkiu visiems tėčiams rūpintis savo vaikais ir savimi. Visą laiką numatyti vienu žingsniu į priekį – nupirkti šalmą, uždėti apsaugas, turėti namuose vaistinėlę – juk gyvenime atsitinka visko, todėl reikia būti pasirengusiems. Kai žinosime, kaip turime elgtis kritinėse situacijose, galėsime padėti mažiausiems ir brangiausiems pacientams“, –  teigia medikas.

Vaikų chirurgijos, ortopedijos ir traumatologijos centro vadovas prof. dr. Gilvydas Verkauskas pripažįsta, kad šiais laikais tėvai ne tik aplanko, bet ir būna su sergančiu vaiku ligoninėje, kartais ir ilgą laiką: „Pastebėjome, kad tai vaikams patinka, ir mums, gydytojams, taip pat. Ligoninėje matome tėvelius rūpestingus, labai mylinčius savo vaikus. Mamos būna labiau skirtingos savo charakteriais. Tėčiai, kurie būna su vaiku, yra labai geri. Tėvo dienos proga visiems tėvams linkiu kantrybės, supratimo ir meilės“.

Ką pataria urologai?

VUL Santaros klinikų Urologijos centro skyriaus vedėjas dr. Albertas Čekauskas sako, kad visų amžiaus grupių vyrams svarbu rūpintis savo sveikata.

 „Jauniems vyrams svarbi savityra dėl sėklidės vėžio. Esant įtarimų, reikalinga skubi gydytojo urologo konsultacija. Sėklidžių vėžys gana reta liga, tačiau prieš pradedant ją gydyti būtina aptarti vaisingumo išsaugojimo temą, nukreipti pacientus konsultacijai į Santaros vaisingumo centrą ir atlikti procedūras, išsaugosiančias galimybę susilaukti vaikų“, – pataria urologas.

Vyresniame amžiuje vystosi uždegiminės prostatos ligos, kurios gali lemti vaisingumo problemas. 

„Onkologinės ligos aktualesnės vyresniame amžiuje. Todėl svarbu dalyvauti prevencinėse programose, kurios suteikia galimybę piktybinę ligą diagnozuoti anksti, tada ir gydymas efektyvesnis. Priešinės liaukos vėžio prevencinė programa skirta 45 metų sulaukusiems vyrams. Kviečiu dalyvauti programoje, pasitikrinti, tai suteikia galimybę išsaugoti mūsų tėvus“, – kviečia dr. A. Čekauskas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.