Emociniai išgyvenimai tapus tėvais: medikų komanda pataria, kaip padėti sau

Prieš tapdamos tėvais poros svajoja, planuoja ir įsivaizduoja, koks bus jų mažylis, kokių atradimų ir sunkumų atneš tėvystė bei motinystė, kaip pasikeis jų gyvenimas kartu. Tačiau lūkesčiai ir tikrovė dažnai kiek skiriasi – laikotarpis po gimdymo abiems tėvams būna sudėtingesnis nei tikėtasi. Bemiegės naktys, pasikeitęs gyvenimo ritmas, nerimas dėl vaikelio, jausmų įvairovė, tarpasmeninių santykių krizės, fizinis ir emocinis nuovargis – vos keletas iššūkių, su kuriais susiduria dauguma tėvais tapusių porų. Taigi, kaip išbūti šį nelengvą metą? Kaip palaikyti vienas kitą? Kokia pagalba sau – pati veiksmingiausia?

Net 85 proc. mamų po gimdymo patiria didesnį ar mažesnį liūdesį, nerimą, pasireiškiantį 3–7 dieną po gimdymo ir susijusį su staigia hormonų (estrogeno, progesterono) kaita.<br>Pranešimo spaudai nuotr.
Net 85 proc. mamų po gimdymo patiria didesnį ar mažesnį liūdesį, nerimą, pasireiškiantį 3–7 dieną po gimdymo ir susijusį su staigia hormonų (estrogeno, progesterono) kaita.<br>Pranešimo spaudai nuotr.
„Vitae Litera“ leidyklos išleistoje knygoje „Nėštumas. Gimdymas. Pirmieji gyvenimo metai“, kurią parengė 5 gydytojai.<br>Leidyklos nuotr.
„Vitae Litera“ leidyklos išleistoje knygoje „Nėštumas. Gimdymas. Pirmieji gyvenimo metai“, kurią parengė 5 gydytojai.<br>Leidyklos nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Sep 12, 2022, 10:54 AM

Jausti liūdesį, nerimą, nežinomybę – visiškai normalu

„Vitae Litera“ leidyklos išleistoje knygoje „Nėštumas. Gimdymas. Pirmieji gyvenimo metai“, kurią parengė 5 gydytojai, Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto darbuotojai – Greta Balčiūnienė, Dalia Mickevičiūtė, Rūta Praninskienė, Algimantas Vingras ir Virginija Žilinskaitė, aiškinama, kokie pokyčiai įvyksta moters organizme pastojus. Knygoje taip pat patariama, ką daryti, kad nėštumas ir gimdymas būtų kuo sklandesnis, daug dėmesio skiriama moters psichologijai nėštumo ir gimdymo metu bei pagimdžius.

Knygoje rašoma, kad net 85 proc. mamų po gimdymo patiria didesnį ar mažesnį liūdesį, nerimą, pasireiškiantį 3–7 dieną po gimdymo ir susijusį su staigia hormonų (estrogeno, progesterono) kaita. Reikšmingos įtakos turi ir nuovargis dėl gimdymo, pasikeitęs dienos ritmas, bendravimas poroje, pastangos priprasti prie kitokios kasdienybės.

Naujagimis įneša nemažai jaudulio į tėvų širdis – jų galvose nuolatos verda mintys, kaip suderinti vaiko priežiūrą su buities rūpesčiais, kaip tinkamai juo rūpintis, patenkinti poreikius, paskirstyti dėmesį šeimos nariams ir, žinoma, – kaip atrasti nors kiek laiko sau. Ne vienas atliktas tyrimas parodė, kad po gimdymo hormonų koncentracija kinta ne tik mamų, bet ir tėčių organizme – nustatyta, kad vyrų, tapusių tėvais, organizme testosterono („vyriško“ hormono) koncentracija yra gerokai mažesnė nei tų, kurie vaikų neturi.

Kai kūdikis verkia, testosterono kiekis padidėja, padažnėja pulsas, tėtis ima nerimauti ir siekia išsiaiškinti, kas nutiko kūdikiui, dėl ko jis pravirko. Specialistų teigimu, daugiau ir dažniau nerimauja tie vyrai, kurie tėvais tapo pirmąsyk, mat jiems ši patirtis nauja ir dar nepažinta.

Pokalbis – savipagalbos priemonė

„Pokalbis gydo“, „pokalbis išlaisvina ir teikia stiprybės“, „pasikalbėjus atsiranda vilties“ – ne tik skambūs žodžiai, bet ir svarūs, bene kiekvienam pasiteisinę patarimai. Dauguma psichologų pažymi, kad nelengvą laikotarpį po gimdymo išgyventi padės pokalbiai su artimaisiais, visų pirma, su partneriu, taip pat kitais šeimos nariais, kaimynais, draugais, su kuriais galite jaustis saugūs, kalbėdami apie savo jausmus.

Svarbiausia nelikti vienam su nemaloniais jausmais – kalbėtis, tartis, ieškoti pagalbos, dalytis dienos įspūdžiais, džiaugsmais ir skausmais. Specialistai vienbalsiai sutaria – nuoširdūs ir pagarbūs pokalbiai tiek moterims, tiek vyrams padeda išgyventi nelengvą laikotarpį susilaukus vaikelio, taip pat mažina depresijos po gimdymo tikimybę.

Jei taip nutiko, kad šiuo metu neturite kam papasakoti apie savo išgyvenimus, rašykite dienoraštį. Psichologai ragina kasdien, dienos pabaigoje, aprašyti savo jausmus ir mintis. Pasijutus geriau verta darsyk perskaityti savo dienoraštį – tai padės geriau suprasti ir pažinti save, išlaisvinti slopintus jausmus ir matyti, kaip keičiasi jūsų savijauta.

Laikas sau – ne prabanga, o pareiga

Nors susilaukus vaikelio gyvenimo ritmas tampa intensyvesnis, taikomasi prie vaiko poreikių, tačiau labai svarbu kasdien atrasti bent akimirką laiko sau. Darykite tai, kas jums teikia džiaugsmo, padeda šiek tiek atsiriboti nuo kasdienybės: skaitykite, klausykite mėgstamos muzikos, išsimaudykite vonioje, pamedituokite, susitikite su artimu draugu, sportuokite ar bent jau išeikite pasivaikščioti.

Gal norėsite šį laiką skirti hobiui – tai būtų puikus būdas atsipalaiduoti ir pailsėti. Visiškai natūralu ir sveika šiek tiek atsiriboti nuo kasdienės buities, vaikelio priežiūros rūpesčių ir pabūti vienam, tad prašykite pagalbos tų, kuriais pasitikite – tėvų, draugų, kaimynų, artimųjų, kurie kartkartėmis galėtų prižiūrėti jūsų vaikelį.

Išsimiegoti susilaukus kūdikio – misija įmanoma (?)

Nors auginant kūdikį miego stoka tampa kasdiene palydove, labai svarbu susitarti su partneriu ir pasidalyti atsakomybe, kada kuris kelsis pasirūpinti mažyliu: pavyzdžiui, vieną naktį sauskelnes keisite jūs, kitą naktį – jūsų partneris. Savaitgalį vieną rytą leiskite ilgiau pamiegoti savo partneriui, kitą rytą susitarkite, kad jis jūsų nežadintų.

Jei tik turite galimybių, prigulkite ir pabandykite nusnausti tuo metu, kai miega jūsų kūdikis – tai padės bent kiek atgauti jėgas. Be to, tėvelių miegą gali pagerinti lengva mankšta, bėgiojimas arba pasivaikščiojimas gryname ore. Natūrali dienos šviesa padeda susireguliuoti cirkadiniam (paros) ritmui, kuris išsiderina dėl dažno prabudimo ir kėlimosi prie kūdikio naktį.

Atminkite, kad kūdikiai auga greitai ir nemigos problemą pakeis kita. Šiandien miego stygius gali atrodyti sunkiai pakeliamas, tačiau po poros ar keliolikos metų šį laikotarpį prisiminsite tik kaip vieną iš tėvystės iššūkių, o gal net įdomų kūdikio auginimo etapą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.